Da, știu, primul lucru la care o să vă gândiți când o să citiți articolul ăsta, o să fie că rețeta mea e de cheesecake sau de prăjitură cu brânză, nu de pască, deoarece pasca este o coptură tradițională din aluat dospit (iar ortodocșii practicanți o duc și la Biserică pentru a fi sfințită).
Dar dacă le dai copiilor mei pască tradițională, o să strâmbe din nas (deși, culmea, mănâncă plăcinte cu brânză…), dar dacă le dai cheesecake și mai ales cu Oreo, o să se bată turcii la gura lor.
Așa mi-am perfecționat în timp tehnica și am ajuns să fac pasca sau cheesecake-ul ăsta pentru care e nevoie de doar cinci ingrediente de bază, maxim 10 minute timp de preparare și în jur de 50 minute de coacere la foc mic.
Ingrediente pască rapidă
O pungă de 300 de grame de pudră sau firimituri de Oreo (se găsește de cumpărat chiar așa, eu am făcut pasca seara târziu și nu am apucat să fac poză la ambalaj, dar o găsiți sigur prin hipermarketuri), o găletușă de 1 kg de brânză pentru prăjituri de la Lidl (exact așa scrie pe ea: brânză pentru prăjituri), 100 de grame de unt, 2 ouă, zahăr după gust (eu pun mereu zahăr din aproape în aproape pentru că nu-mi place foarte dulce, cred că puteți începe cu 100 de grame și vedeți dacă mai trebuie). Dacă vă plac aromele, puteți pune și puțină vanilie.
Opțional, pentru decor: Mini Oreo
Mod de preparare
Puneți firimiturile sau pudra de Oreo într-un vas și turnați peste ele untul topit. Amestecați bine până începe să se lege în grămăjoare. Tapetați cu hârtie de copt fundul unei tăvi pentru tort cu pereți detașabili. Turnați baza pentru blat și nivelați-o bine, apăsând să fie o masă cât mai compactă.
Turnați brânza într-un vas, puneți cele două ouă întregi și zahărul (opțional și vanilia). Amestecați cu un tel sau cu mixerul. Turnați compoziția peste blat. Lăsați-o să se așeze puțin, să aibă o suprafață cât mai uniformă. Decorați-o cu mini Oreo.
Încingeți cuptorul la cea mai mică temperatură (160 la cuptorul electric, treapta cea mai mică la gaz) și puneți pasca în cuptor pentru aproximativ 50 de minute. Timpul de coacere variază uneori și de la o pască la alta, darămite de la un cuptor la altul, așa că stați cu ochii pe ea.
Trebuie să arate închegată bine pe mijloc și ușor rumenă (ușor, nu ca a mea 😀 ) pe margini. Rezultatul va fi un cheesecake (sau o pască) cu un blat gros de biscuiți și cu un strat delicios de brânză.
Când e gata, închideți cuptorul și lăsați-o la răcit în cuptor. Ca orice budincă de brânză, la coacere se va umfla, dar după ce opriți sursa de căldură, se va lăsa încet în jos. Eu o răcesc complet în cuptor și abia apoi o scot.
Atunci când o fac pe post de cheesecake, eu o mai decorez cu un stat de jeleu colorat făcut din suc de fructe sau sirop de dulceață, închegat cu gelatină. Astfel mai acopăr și crăpăturile, dacă s-au făcut.