Vă spuneam acum ceva vreme într-un articol despre cum să ne ținem copiii departe de jocuri video și social media fără să le interzicem că una dintre soluții e participarea la diverse ateliere online sau offline, în funcție de posibilități, cu subiecte care să-i intereseze.
În mod evident nu e o soluție care să funcționeze pentru toți copiii, mai ales că unii nu știu ce le place, iar ca să testați o grămadă de chestii până descoperă poate fi destul de costisitor.
Din fericire, Eliza știe ce-i place și îi vine foarte ușor să aleagă o tematică. Atunci când i-am trimis link la Ateliere online, i-am dat și câteva sugestii, respinse fără drept de apel cu argumentul că nu vrea să ”învețe” ceva, vrea să fie distractiv.
Sugestiile mele
Atelierul de educație financiară 11-14 ani, mai ales că am văzut că e ținut de Anamaria Ciuhuță, un super trainer pe acest domeniu – m-am gândit că o va ajuta să-și structureze informații legate de economisire, modul în care se cheltuie banii etc
Atelier Știu să învăț 11-18 ani – pentru că e deficitară la acest capitol. Nimeni nu le-a explicat acestor copii cum să învețe lecția, cum să-și ia notițe, cum să sublinieze, cum să extragă esențialul, cum să repete etc. Eu tot îi explic, dar am remarcat că la ea funcționează mai bine ”autoritatea externă”, adică e mai deschisă să accepte sugestii de la un trainer, un instructor, într-un cadru organizat.
Atelier Cum să scrii o poveste – m-am gândit că o va ajuta la orele de limba română, la scris compuneri.
Propunerile ei
Atelier mistere și suspans – pentru că îi plac misterele, ne uităm împreună la filme polițiste și i-a plăcut de Enola Holmes în ecranizarea cărții Secretele marchizului dispărut.
Atelier de desen – Eliza este foarte pasionată de desenul în creion și mai mereu desenează câte ceva în blocul ei de desen. Nu este talentată, dar este muncitoare și asta se vede și în desenele ei foarte drăguțe. Chiar vreau să păstrez blocul de desen în care desenează acum, pentru că are câteva desene foarte reușite.
Emoțiile la pubertate – o interesează foarte mult subiectul, este deschisă să-și exploreze emoțiile și caută tehnici de a și le gestiona mai bine. O să vă povestesc mai multe despre acest atelier în alt articol, pentru că i-a plăcut foarte mult și îl recomandăm tuturor copiilor de 10-12 ani.
În cele din urmă, din cauza orarului ei școlar un pic haotic, care nu s-a potrivit cu orarul atelierelor, a ales să participe la Curiozități și legende, patru sesiuni, sâmbăta de la ora 12.
Și pentru că eu n-am fost prezentă (încerc să nu stau în coasta ei acolo când are ceva de făcut), am rugat-o să-mi scrie și mie câteva impresii. Vi le reproduc întocmai cum le-a scris ea.
”Impresii despre doamna care ține cursul:
Amuzantă, deșteaptă (se vede că îi place să afle lucruri noi și să se documenteze).
A explicat foarte bine ce trebuia să ne spună, avea prezentări cu poze și informații; iar la sfârșitul prezentării se afla un mic quiz că să ne facă să reținem mult mai ușor și într-un timp scurt tot ce ne-a spus ea. Cât timp ne explica ne lăsa să colorăm sau să desenăm (pentru mine a fost un lucru relaxant, pentru că îmi place foarte mult să colorez, să desenez și tot ce ține de artă și diy).
La unele dintre sesiuni am făcut tot felul de diy-uri (de aceea cred că acest atelier este foarte bun pentru cei ca mine, care iubesc acest lucru), cum ar fi: mini-gradina din Japonia, sau simbolul zeului soarelui făcut din plastilină.
Mi-a plăcut foarte mult, și daca se va mai ține, sunt sigură că voi mai participa la el.”
Copiii voștri au participat la vreun tip de atelier online? Ce alegeți atunci când le propuneți un curs, ceva educativ sau ceva distractiv?
.
.
Cover photo by Freepik.
Încă este cam mică de ateliere online. Nu are stare 🙄 Și cand avea grădi online mă tot striga 🤣
Emoțiile la pubertate suna fantastic! Auzisem de ateliere online, chiar vreau sa propun și eu cursul de scriere creativă, nu știam ca au asa minuni pentru adolescenți. Mulțumim!
Cu drag! O sa povestesc mai multe despre cel cu Emotiile la pubertate in curand.
Da. La câteva ateliere de coding în Scratch și JScript. A fost încântat, deoarece s-au folosit de elemente care-i erau simpatice – Minecraft, Roblox.