Ghid pentru părinți: cum ne sprijinim adolescenții afectați de acnee?

A început școala, gata. Am bifat lista de rechizite, ținuta nouă (cu blugii ăia care nu ne plac și tricourile alea lălâi) și accesoriile cool. Măștile, dezinfectanții. Am (re)negociat banii de buzunar și ora de culcare. Le-am dat vitamine și am fost la medic pentru o evaluare să ne asigurăm că starea lor de sănătate este bună.

Ne simțim mai mult sau mai puțin pregătiți. Am uitat, însă, de un aspect important din viața adolescenților noștri: felul în care arată tenul lor.

Acneea este, din păcate un fenomen aproape omniprezent în rândul copiilor noștri. Zilele trecute discutam cu niște prieteni și ne aduceam aminte că atunci când eram noi la gimnaziu sau în liceu, copiii cu acnee erau minoritari, dar acum e invers: minoritari sunt cei care au tras lozul câștigător la loteria pubertății.

Se avansează mai multe teorii cu privire la aceste motive: hormonii din alimentație, mâncarea procesată, poluarea, zahărul în cantități mari, lactatele care ar provoca inflamație în organism. Nu pot să confirm sau să infirm niciuna dintre teorii (evident, nu sunt medic), dar pot să vă spun că am remarcat că în secunda în care Eliza scapă la dulciuri, se văd și consecințele pe tenul ei.

Adolescenții noștri, cu programele lor ciudate la școală (încep orele la 7.30 sau la 13.30), vin acasă la 16.00 sau la 20.00, au o alimentație haotică. Sar peste mese, combină două într-una, ronțăie multe chestii, înlocuiesc prânzul cu shaorma sau două pungi de chipsuri în drum spre școală. Le lăsăm acasă mâncare bună, dar noi suntem la serviciu, așa că cine stă s-o încălzească? La liceu, cel puțin, partea cu alimentația cred că e una care ne scapă din mână grav de tot.

Apoi mai e machiajul, aplicat în strat gros (”ca să acopere”), părul ținut pe obraji (”ca să acopere”) și purtarea măștii și terenul propice pentru ca acneea să o ia razna e gata cultivat.

Masknee

Ați auzit vreodată de masknee? Este acneea apărută în partea de jos a feței, cauzată de purtare măștii. Apare în punctele de contact ale tenului cu masca și este favorizată de condensul care se face în interiorul măștii de la respirație. Recomand să schimbați des masca și să folosiți produse hidratante care să sprijine sănătatea tenului.

Cum ne sprijinim adolescenții afectați de acnee?

  • Să instituim în viața adolescenților noștri o rutină de îngrijire adecvată. Asta înseamnă, seara: curățare cu demachiant (dacă se machiază) și gel de spălare, apoi aplicare cremă hidratantă, iar dimineața: curățare cu loțiune și aplicare cremă hidratantă. O dată pe săptămână, o mască specială.
  • Să ducem copilul la un specialist, dacă este necesar: dermatolog sau endocrinolog, pentru a evalua nivelul de gravitate al acneei.
  • Să încurajăm adolescentul să accepte schimbările prin care trece corpul său, asigurându-l că e ceva natural.
  • Să lucrăm la creșterea stimei de sine a copilului nostru încă dinainte de apariția pubertății și cu atât mai mult după, pentru ca acesta să nu fie demoralizat de modificarea aspectului său fizic. Să încurajăm ”body positivity”.
  • Să discutăm cu copilul despre cremele și suplimentele ”minune” anti-acnee promovate pe internet și să verificăm cu mare atenție proveniența, efectele acestora și cine sau pe ce canale le promovează.
  • Să cumpărăm doar produse de îngrijire din surse autorizate, fabricate în condiții de siguranță, sterile, cu rețete rezultate în urma cercetărilor unor specialiști. Pentru acnee ar fi bine să evitați cremele home-made sau diverse alte produse care nu sunt fabricate într-un laborator.

Aspectul fizic este ceva foarte important în viața adolescenților noștri care trăiesc mai mult pe social media decât în realitate. Uneori, oricât am discuta cu ei despre asta, apariția unui coș nou pe față poate fi o adevărată tragedie, mai ales înainte de un eveniment important din viața lor. Ei vor lua totul în tragic, iar voi nu trebuie să le spuneți ”hai, lasă, nu e așa important!” Pentru ei este și, să fim sinceri, și pentru noi e la fel de important, chiar dacă suntem adulți și chipurile suntem împăcați cu aspectul nostru fizic.

Eu cu Eliza am un ritual amuzant, dacă se plânge că i-a apărut un coș nou pe nas, îi dau linkul unei melodii care zice așa ”lasă-mă-n pace, tu nu vezi/mi-a ieșit un coș pe nas/ce mă enervezi!” Melodia e super haioasa în continuare și o mai amuză, așa că mai uită de supărare (”Situația din țară, trupa Taxi). În mod evident, nu pot face nimic concret cu coșul respectiv, dar umorul e o unealtă utilă și vă recomand s-o folosiți dacă aveți cu cine 😀

(P) Pentru îngrijrea zilnică a tenului adolescenților cu acnee moderată sau pentru prevenție, vă recomand Tinero, un gel seboregulator regenerant pe care Eliza îl folosește deja de două luni cu rezultate bune. Nu vă recomand ceva ce a testat două-trei zile, ci un produs pe care îl folosește de mai mult timp și despre care mi-a spus ea însăși că îi face bine, în cadrul rutinii ei generale de îngrijire.

În plus, este un produs accesibil ca preț (18 lei un tub de 40 g) și fabricat în România, chiar la Iași, în orașul meu natal, de Antibiotice Iași, deci o companie cu ani de cercetare în spate în domeniul farmaceutic.

Ingredientul activ din Tinero este niacinamida (nicotinamida), o formă de vitamina B3 care ajută la reglarea sebumului, la reducerea inflamației și la reținerea umidității în piele (ca rezultat, o piele mai puțin afectată de roșeață și mai hidratată).

Nu uitați că cel mai important lucru în prevenția și tratamentul acneei ușoare/moderate este consecvența și instituirea unei rutini regulate cu toate produsele pe care le folosiți!

Tinero este un gel care poate fi încorporat în rutina zilnică de îngrijire cu scopul de a hidrata și de a susține procesul natural de regenerare a pielii. Motto-ul lor este Tu ești mai mult decât aspectul tău fizic! și îmi place foarte mult, pentru că nu își promovează produsul susținând că e ceva în neregulă cu tine, ci dimpotrivă: te încurajează să te accepți așa cum ești, promițându-ți că produsul lor va fi alături de tine în acest proces. Big love pentru campania lor!

Găsiți brandul în farmacii (fizic și online) și îi puteți urmări și pe canalele lor de social media: Facebook și Instagram.

3 Replies to “Ghid pentru părinți: cum ne sprijinim adolescenții afectați de acnee?”

  1. Multumesc pentru sfaturi! Adolescenta mea foloseste cu succes ( de vreo 2 ani), aceasta crema https://life-care.com/gel-cu-extract-de-melc-life-care-4046?gclid=EAIaIQobChMIjbKUwveM8wIVhdV3Ch15qAYUEAQYASABEgJwSvD_BwE
    Cel mai mult conteaza ( din experienta proprie) rutina zilnica. Numai bine!

    1. Partea cu extractul de melc ma sperie :)))) Si da, am mentionat si eu in articol, ca rutina zilnica e cea mai importanta, curatare, hidratare etc. Degeaba ai super creme daca nu le folosesti corect.

  2. De ținut minte produsul pentru anii viitori 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.