Ăsta e unul dintre articole alea restante de vreo două luni, dar nu contează, puteți să-l citiți acum și să vă faceți planuri pentru anul viitor să vedeți și voi apusul în București dintr-o perspectivă inedită: de pe apă.
Bucureștiul este un oraș minunat, care oferă multe experiențe localnicilor și turiștilor, cu multe zone verzi (sperăm să fie din ce în ce mai multe, măcar în alte sectoare, dacă al nostru a câștigat oficial titlul de ”cel mai betonat sector”), inclusiv zone semi-sălbatice (Parcul Văcărești, Parcul Sticlăriei). De fiecare dată când trăiesc o experiență nouă în acest oraș, îmi aduc aminte de ce m-am mutat aici și de multitudinea de oferte în materie de cultură, educație, distracție și aventură pe care le avem pentru copiii noștri.
În ceea ce privește apele, Bucureștiul stă destul de bine: este traversat de un râu mare (din păcate ne-navigabil pe porțiuni lungi, din cauza mini-cascadelor – dacă știți termenul tehnic pentru ele să mi-l spuneți și mie) și are o mulțime de lacuri naturale sau artificiale (Herăstrău, Tei, Cișmigiu, IOR, Tineretului), unele pe care te poți plimba cu barca/hidrobicicleta sau vaporașul, altele pe care nu poți face asta.
Pentru sporturi nautice, pasionații trebuie să iasă din București, și să meargă la Snagov, de exemplu, unde se practică și schi nautic, SUP sau plimbare cu caiacul.
Noi nu suntem așa mari fani sporturi acvatice, dar după ce am încercat raftingul pe Criș, a început să ne atragă ideea, așa că, în vară, am rezervat două locuri la o plimbare cu caiacul în Herăstrău, drept cadou pentru soțul meu de ziua lui.
În Herăstrău cu caiacul
Plimbările cu caiacul în Herăstrău sunt organizate de Danube Escapes, de obicei seara, aproape de apusul soarelui. În lunile iulie-august, au fost aproape în fiecare miercuri seara, asta dacă nu erau plecați în Deltă. Costul a fost de 60 lei/persoană, deci am dat 120 lei pentru amândoi (cu factură).
Plimbarea a fost minunată, Herăstrăul e într-o zonă frumoasă a Bucureștiului, așa că ai ce admira pe parcursul plimbării, fie că e vegetația bogată de pe margini, terasele cu luminițe sau Casa Presei în zare.
Recomand aceste plimbări în cuplu sau părinte-copil, e o metodă grozavă de a vă testa coordonarea și capacitatea de a lucra împreună 😀
Pe Dâmbovița cu canotca
Nici nu visam eu să mă plimb vreodată pe Dâmbovița, dar iată că s-a ivit ocazia în cadrul evenimentului Dâmbovița Delivery, din septembrie. Tot la apus a avut loc și plimbarea asta, într-o vineri seara, chiar la deschiderea evenimentului.
Canotca este un mijloc de transport nautic inventat de Ivan Patzaichin, o combinație între lotcă, de la care preia materialul și canoe, de la care preia liniile dinamice (info de pe site-ul Rowmania). Canotca este făcută în România, cu tehnici preluate de la vechii meșteșugari ai lotcilor din Deltă.
Plimbările au fost organizate de Rowmania-Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23. Ne-am plimbat între Splaiul Unirii 160 și până pe la Timpuri Noi și ne-a prins chiar și întunericul, dar a fost o plăcere și sper să repet experiența și anul următor.
Tot la Dâmbovița Delivery, s-au organizat și plimbări cu SUP-ul (stand-up paddle), dar noi nu ne-am riscat, nu știu cât de curată e Dâmbovița și n-am vrut să înghițim niște apă 😀
Sper să îmi fac curaj și eu pentru canotcă dacă se va mai ivi ocazia. Imi pare rău acum că nu am fost.