Dacă nu v-ați făcut deja stocul de cărți pentru Moș Nicolae și Moș Crăciun, sper ca recomandările de azi să vă convingă că merită să le achiziționați. Nu doar că sunt niște cărți super frumoase, dar sunt și traduse de mine, și garantez pentru ele 🙂
Conni coace și Conni gătește
Două cărți de bucate cu coperți cartonate, destinate tuturor copiilor, nu doar celor care o cunosc deja pe fetița cu fundiță roșie din seria Prietena mea, Conni, publicate la editura Casa.
Conni coace conține 65 de rețete de prăjituri și tarte (dulci și sărate) care se fac la cuptor. Sunt rețete de mic dejun, pentru petreceri, pentru sărbători, însoțite de fotografii reale și de ilustrații simpatice.
Conni gătește conține 70 de rețete de mâncăruri, preferatele ei și ale familiei sau prietenilor. Rețetele sunt foarte variate, așa că e o carte bună de răsfoit cu copiii care sunt deschiși să încerce lucruri noi. Iar dacă nu sunt deschiși, poate rețetele lui Conni îi vor convinge! În plus, mai găsiți și idei pentru petreceri, jocuri și decorațiuni.
Puteți dărui aceste cărți însoțindu-le de un set cu șorț și mănușă, niște decupatoare de fursecuri, o tavă pentru tartă sau alte accesorii vesele de bucătărie (găsiți la Pepco unele drăguțe în perioada asta). Pun pariu că toți copiii se vor bucura de un asemenea cadou!
Lacul Lebedelor și Carnavalul animalelor
Aceste două cărți vin în completarea seriei Povești muzicale, tradusă de mine pentru Litera în 2019. Departe de mine să împart cărțile în cărți pentru fete și cărți pentru băieți (mai ales că Vlad e fanul numărul 1 al seriei Conni, care are ca protagonistă o fetiță), dar dacă aveți de cadorisit doi copii, frate și soră, aceste cărți sunt perfecte.
Lacul Lebedelor conține o variantă cu final optimist al baletului omonim cu muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski. Pe fiecare pagină, copiii vor găsi un buton pe care îl vor apăsa pentru a asculta un scurt fragment muzical. La final, veți regăsi o scurtă biografie a lui Ceaikovski, un glosar de termeni și explicații legate de fragmentele muzicale ascultate (când anume apar, ce semnifică, ce instrumente se aud etc).
Carnavalul animalelor are la bază suita muzicală a lui Camille Saint-Saens. Doi băieței se plictisesc într-o zi ploioasă și, prin intermediul unei uși din bibliotecă, ajung într-un tărâm magic, unde se întâlnesc cu toate animalele din suită. Piesa asta era nouă pentru mine și am ascultat-o de nenumărate ori în timp ce traduceam, pentru a reda cât mai bine textul în limba română.
Puteți dărui aceste cărți împreună cu bilete la balet, la Opera Comică, la teatru sau la Filarmonică, în funcție de instituția de profil pe care o aveți în orașul vostru. Nu știu copiii voștri, dar ai mei ar fi extraordinar de încântați de un asemenea cadou.
Zbor către libertate
O carte scrisă de Kristen Fulton și ilustrată de Torben Kuhlmann și publicată la editura Corint. Este inspirată din fapte reale: fuga familiei Wetzel din RDG (peste Zidul Berlinului) într-un balon cu aer cald.
Când le vorbim copiilor despre momentele negre ale istoriei, să nu uităm că și jumătate din Germania a trăit 45 de ani sub comunism și teroare, RDG-știi au suferit și ei din cauza lipsurilor și a raționalizării, au fost persecutați de Stasi (Securitatea) și au fost privați de o mulțime de libertăți personale. La fel ca la noi în comunism, de altfel.
Povestea de față este una optimistă (familia Wetzel a evadat, intrând, astfel, în istorie), așa că nu trebuie să vă faceți griji că le-o veți citi copiilor. Ei vor vedea doar partea aventuroasă a acestei povești, și vor fi încântați de ideea unei plimbări cu balonul.
Evident, nu le puteți dărui o plimbare cu balonul, dar un kit sau un puzzle 2D sau 3D pentru a construi un balon cu aer cald ar merge (găsiți pe internet). Dacă nu găsiți, puteți construi voi unul. O idee am postat eu pe blog aici și voi reveni cu încă una.
Lacul lebedelor am comandat-o, o sa o citim diseara. Si celelalte par interesante, sa vedem cum ne mai organizam. Mulțumim pentru sugestii!
Cărți deosebite și folositoare pentru cei mici.