Pentru că nu am timp să le pun pe fiecare în articol separat și nici nu are sens, mai ales că majoritatea sunt idei de pe Pinterest, le-am adunat pe toate într-un singur articol. Toate fotografiile sunt reale, iar decorațiunile sunt făcute de copii, uneori cu ajutorul meu, alteori deloc.
Pentru cele mai multe, nu e nevoie de materiale complicate, se pot face cu ce avem prin casă sau cu resturi de hârtie și cartoane reciclate. Ca adezivi, ar trebui să aveți în casă un lipici solid și unul lichid. Alte materiale: foarfece, un perforator-steluță, bețe de vată, vopsea albă, sclipici etc.
1. Peisaj din bețe de vată
Materiale: carton negru, bețe de vată, hârtie albă și galbenă, lipici lichid (cu aracet a mers cel mai bine), foarfece.
Mod de lucru: se decupează ”zăpada” din hârtie albă. Se lipesc 15 bețe orizontal pentru pereții casei. Se decupează ferestrele, ușa și acoperișul. Se lipesc șase bețe (trei și trei) pentru acoperiș. Se lipesc două bețe pentru trunchiul copacului și încă trei întregi pentru crengi. Se taie capetele bețelor și se fac crenguțe mai mici. Pentru fulgi se folosește un băț care se înmoaie în alb și se ștampilează puncte.
Sursa: Pinterest (din păcate nu mai găsesc pin-ul salvat, era un site rusesc, cred).
2. Peisaj urban din hârtie colorată
Materiale: carton negru sau albastru, resturi de hârtie colorată, lipici solid, vopsea albă, o pensulă și un băț de vată.
Se decupează dreptunghiuri din hârtie colorată, care se împăturesc în partea de sus (cam o cincime, să semene a acoperiș). Se lipesc pe carton. Se pictează cu alb acoperișurile și partea de jos (zăpada). Se schițează ferestrele și alte detalii. Se înmoaie bețișorul în vopsea și se fac fulgii de nea.
Sursa aici.
3. Scena Nașterii Domnului
Materiale: spatule (bețe) din lemn, adeviz mai puternic (prenadez sau pistol cu silicon fierbinte), vopsele.
Mod de lucru: Noi am avut spatule din spumă dintr-un set de la Pepco, așa că le-am lipit cu lipici solid. Se vopsesc spatulele în culorile dorite (maro pentru casă, galben-pai pentru iesle, verde pentru Iosif, roșu pentru Maria, albastru pentru Iisus și alb pentru înger), noi le-am folosit așa cum le-am avut.
Se ajustează spatulele pentru pereți, pentru personaje, iar pentru iesle se taie una în jumătate pe lat și încă o dată în jumătate pe lung (sau folosiți spatule de cafea). Se lipesc după model. Îngerului i se poate face o aură din sârmă plușată aurie, noi n-am avut, așa că am desenat ceva cu puțin contur auriu.
Sursă: Pinterest (sunt sute de variante)
4. Căciula Moșului
Materiale: o sticlă de plastic de 1,5 sau 2 litru, o fâșie de fetru, vată, vopsea roșie.
Mod de lucru: Se taie gâtul sticlei la dimensiunea dorită a căciulii. Se vopsește. Se taie o fâșie de fetru care se va lipi în partea de jos. În partea de sus se lipește vata pe post de moț.
Sursa: Pinterest (nu mai știu exact unde am văzut-o eu)
5. Brăduți din hârtie plisată
Materiale: o rolă de la hârtie igienică, o coală de hârtie verde, perforator pentru steluțe, hârtie galbenă, lipici solid.
Mod de lucru: se pliază hârtia în stil acordeon, pe lung. Se împăturește în jumătate și se lipesc marginile interoare. Se taie rola de carton în jumătate. Se fac două crestătură în partea de sus, pentru a introduce bradul. Se decupează și se lipesc steluțele. Cu cealaltă jumătate, am făcut un ren, se vede în poză.
Sursa: propriul meu blog, am mai făcut activitatea asta acum câțiva ani.
6. Decorațiune cu cadouri
Materiale: bucăți de polistiren expandat, resturi de hârtie de ambalat, panglică, pompon, ață, scotch.
Mod de lucru: se taie polistirenul în dreptunghiuri de forma unor cadouri și se ambalează în hârtie. Se pun unele peste altele și se leagă cu panglică. Se trece un pompon prin ață și se lipește de teancul de cadouri.
Sursă: o decorațiune văzută la vânzare în Auchan.
7. Fulgi din hârtie
Materiale: coli albe imprimate cu modelele de aici, foarfece.
Mod de lucru: se imprimă sau se copiază modelul, se împăturește și apoi se decupează.
8. Om de zăpadă luminos
Materiale: o coală de hârtie, carioci, lipici sau scotch, lumânări cu LED.
Mod de lucru: se taie cam două treimi din coala de hârtie, pe lung. Se desenează trăsăturile omului de zăpadă, apoi se lipesc capetele scurte, pentru a forma un cerc din hârtie. În interior se pune lumânarea.
Sursa aici.
9. Îngerași din hârtie
Materiale: o coală albă de hârtie, lipici solid, o mărgea de lemn, sfoară, perforator steluță sau fulg.
Mod de lucru: coala se taie sau se rupe în jumătate. Jumătate de coală se împăturește tip acordeon, pe lung. Se îndoaie, se leagă sfoara la jumătate, apoi i se lipesc marginile interioare (corpul). Cealaltă jumătate se rupe sau se taie în jumătate. Fiecare bucată se pliază tip acordeon, pe lung, se îndoaie și se lipesc marginile interioae (aripile). Cu un perforator se decupează steluțe sau fulgi pe marginile aripilor. Se lipește fiecare aripă. Se trece bila prin ambele capete de sfoară și se înnoadă.
Sursa Pinterest (sunt nenumărate variante, inclusiv cu aripile ca parte din corp, ca aici).
10. Borcan-Moș Crăciun
Materiale: un borcan, lipici lichid, sclipici roșu, o fâșie de hârtie neagră, o bucată de hârtie gumată albă sau argintie.
Mod de lucru: se unge bine cu lipici borcanul, apoi se presară sclipici roșu. Se lasă la uscat. Se decupează o fâșie de hârtie neagră pentru curea și un pătrat de hârtie gumată albă pentru cataramă. Se lipesc pe borcan.
Sursa aici.