Când am fost acum câteva săptămâni la Food Bloggers Conference, Alina Iancu a susținut o prezentare despre cum să faci un platou cu brânzeturi pentru sărbători, doar că, evident, prezentarea se referea la brânzeturi și cu ce vinuri să le asortezi, și nu la platoul din lemn de sub ele.
Însă mie mi-a atras atenția platoul de lemn cu mânere, așa că mi-a trecut prin cap că pot face asta și eu acasă, cu o placă de lemn și niște mânere de dulap, așa cum am văzut la Gabi Ralea, doar că fără vopsele, pentru că aș fi pus alimente direct pe lemn.
Platoul de brânzeturi: cum se face
Am plecat la cumpărături setată să iau niște mânere simple, cu aspect vintage sau cu inserții emailate, însă când am ajuns acolo, lui Vlad i s-a pus pata pe aceste mânere în formă de cuțit și furculiță (mai aveau și lingură) și ne-a bătut la cap până le-am luat. Inițial aveam un buget mai mic (15-20 lei), dar recunosc că și mie mi-au plăcut mult, așa că am scos 35 de lei din buzunar și le-am luat. Sunt de la MAM Bricolaj de unde am luat și masa-raft.
Lemnul e luat din Leroy-Merlin, a fost o placă de brad de 80×30 pe care a tăiat-o soțul meu ca să obțin un platou de 50×30. Pentru că veți pune alimente pe ea, e important să căutați lemn cât mai curat, eu m-am bucurat că placa a venit îmbrăcată în folie de plastic, și nu a stat cu zilele prin magazin să se umple de praf.
Placa se taie și se șlefuiește cu șmirghel pe margini, vă mărturisesc că noi nu am avut timp să o șlefuim deloc, pentru că am reușit s-o facem fix în ziua în care ne trebuia.
Se dau găuri cu un burghiu pentru lemn, și se fixează mânerele.
Ideal ar fi să ungeți bine lemnul cu ulei de in (unul de calitate, cât mai natural), deoarece va face platoul mult mai rezistent, mai aspectuos (inul închide culoarea lemnului) și îl va proteja de pete. Noi nu am folosit deloc brânzeturi cu zer, pentru că nu am avut timp să protejăm lemnul cu ulei, dar o vom face ulterior (dacă voi găsi sticluța mea cu ulei de in pe care îl folosesc pentru tigaia de fontă 😀 )
Platoul de brânzeturi: conținut
Dacă aveți oaspeți de Revelion, un platou cu brânzeturi este nu doar spectaculos, ci și o alternativă foarte bună pentru lacto-vegetarieni. Eu nu amestec brânzeturile și mezelurile pe platoul de aperitive, ci prefer să le fac separat.
Nu mă țin de nicio regulă legată de combinarea brânzeturilor, habar nu am cine lângă cine ar sau n-ar trebui să stea. Cumpăr brânzeturi de bună calitate și fac platoul cu scurt timp înainte să-l servesc, ca brânzeturile să nu împrumute gustul una de la alta.
De data asta, am făcut și eu faimoasa coroniță de brânzeturi care a împânzit Instagramul, altminteri nu le înghesui așa pe platou, ci le las mai răsfirate. Evident că am uitat să tai câteva felii de brânză cu un decupator în formă de stea, să arate mai festiv, dar a ieșit frumoasă și-așa.
Nu ezitați să puneți lângă brânză nuci, alune, fructe uscate și fructe proaspete, merg foarte bine cu brânzeturile maturate. Bineînțeles, dacă faceți platou de brânzeturi tradiționale (caș, telemea, brânză de burduf), o să puneți ceapă, roșii sau ridichi, nu struguri 😀
Ce conține platoul meu de brânzeturi?
- 2 tipuri de brânză de capră La Colinne.
- cașcaval de la Mugura.
- caș zvântat de la Lăptăria cu caimac
- 1 triunghi de Brie marca Delhaize (Mega Image).
- brânză cu nuci luată din Lidl (nu știu exact ce marcă e).
- 1 rotiță de Camembert (din Mega, în ambalaj roșu, nu știu exact marca).
- brânză maturată cu vin în salina Praid de la Hochland.
- separat, pentru copii am avut și biluțe de mozzarella, iar uneori mai pun pe o farfuriuță și o burrata, dar eu sunt singurul ei fan, așa că mai bine o mănânc eu acasă 😀
- merișoare, caise uscate, struguri, nuci.
- rozmarin pentru a crea efectul de coroniță de brad.
Ce ziceți, vă tentează ideea de a vă impresiona musafirii cu un asemenea platou? Cred că ar fi și un cadou foarte frumos și inspirat pentru cineva care primește des oaspeți acasă, cred că voi folosi și bucata de lemn rămasă pentru a mai face unul, mai mic, de dat cadou.
pot sa te vizitez si eu ? :))
Oricand 🙂
Ce fain vin manerele acelea pe placa! Nu m-am gandit ca le-as putea folosi fix pe astea, desi le-am vazut si eu la MAm Bricolaj.
Foarte creativ! 🙂
Multumesc!
E minunat, mulțumesc că mi l-ai arătat 🙂 Și pare tare simplu de făcut