Pentru că am mai fost întrebată cum se desfășoară efectiv un examen Cambridge, am rugat-o pe Eliza să detalieze cum s-a defășurat recenta simulare pentru examenul PET la Flying Colours, unde urmează cursurile de pregătire pentru acest nivel. Vă redau mai jos exact ce mi-a scris ea:
Examenul PET constă în 4 probe: Reading (citit), Writing (scris), Listening (ascultat) și Speaking (vorbit).
Reading- 45 de minute; 6 părți
-
Part 1: Se dau niște texte scurte și niște întrebări la care se răspunde prin alegerea uneia dintre litere (A,B,C). Sunt în total 5 texte.
-
Part 2: Sunt date 5 persoane cu descrieri pe un anumit subiect și 8 texte scurte pe același subiect. Trebuie să se aleagă activitatea/obiectul potrivit pentru cele 5 persoane.
-
Part 3: Se dă un text lung și 5 întrebări la care trebuie să se aleagă una dintre variante (A,B,C,D).
-
Part 4: Un alt text cu 5 spații libere. Se dau alte propozitii și pentru fiecare spațiu liber trebuie să se aleagă propoziția corectă.
-
Part 5: Alt text cu 6 spații libere la care trebuie să se aleagă cuvântul corect din variantele date (A,B,C,D)
-
Part 6: Un text scurt cu 6 spații libere în care trebuie să se scrie cuvântul potrivit (fără variante).
Writing- 45 de minute; 2 parts
Listening- aprox. 30 de minute; 4 parts
-
Part 1: 7 înregistrări scurte, pentru fiecare înregistrare există o întrebare și trei imagini (A,B,C). Dupa ascultare, trebuie să se aleagă răspunsul corect.
-
Part 2: 6 înregistrări scurte despre diverse atitudini si opinii. Pentru fiecare înregistrare, sunt trei variante (A,B,C), dupa ascultare trebuie să se aleaga raspunsul corect.
-
Part 3: O înregistrare mai lungă și un text cu 6 informații lipsă. Trebuie să se asculte înregistrarea și să se completeze informațiile lipsă.
-
Part 4: Se ascultă o persoană care vorbește sau un interviu și se răspunde la cele 6 întrebări alegând varianta corectă (A,B,C).
Speaking- aprox. 15 minute; lucru în perechi; 4 parts
-
Part 1: Conversație cu examinatorul. Examinatorul îți pune câteva intrebari si se raspunde cu informatii personale (ex. experiențe, studii, unde locuiesti, planuri de viitor etc).
-
Part 2: Examinatorul ne arată două fotografii (cate una pentru fiecare candidat) și in 1-2 minute trebuie să se descrie fotografia.
-
Part 3: Examinatorul oferă câteva imagini și descrie o situație. Trebuie să vorbim cu partenerul de examen și să decidem împreuna ce ar fi mai bine de făcut în situatia respectivă.
-
Part 4: Discuții detaliate între candidați despre același subiect ca în Part 3.
După cum vedeți, nu e ceva extrem de complicat, dar e nevoie de multă atenție, de controlul emoțiilor și de exersat foarte mult vorbirea și atenția. La examenele acestea, uzul corect al gramaticii este important, dar cel mai important este să fii coerent în exprimare, să aduci argumente bune și să ai un vocabular bogat.
La Flying Colours se pot face atât cursuri online, cât și fizice, pentru adulți și copii. Eliza urmează cursurile de pregătire pentru examenul Preliminary for Schools (PET).
Alte articole despre examenele Cambridge:
Cursuri de limba engleză pentru copii: experiența noastră cu Flying Colours
Utilitatea unei diplome Cambridge pentru copiii de vârstă școlară
Felicitări!! Și fiica mea, care e de aceeași vârstă cu Eliza, este foarte incantata de nivelul ei bun la limba engleza,pregatindu-se pentru examenul Cambridge.
Foarte interesant si diferit de modelele de examene si examinari romanesti 🙁