Am atât de multe articole restante încât efectiv nu știu de unde să încep să scriu, dar timpul meu e limitat și nu mai ajung să fac și asta. Însă nu pot să nu scriu acum, la cald, impresiile mele despre evenimentul la care am participat azi, la Oaza Taina Vie din Iași, în speranța că o să fac acest loc cât mai cunoscut.
Oaza Taina Vie e o micuță cafenea și hub de întâlnire pentru pasionații de ciclism offroad și drumeții. Noi am participat la un eveniment care combina drumeția prin pădurea Bârnova cu degustarea unor preparate speciale făcute de Dana Burlacu, blogger culinar local. Însă eu îi urmăresc de ceva vreme și fac multe evenimente: lansări de produse locale, degustări, ture ghidate cu biciclete asistate electric, drumeții.
Taina Vie este un brand local de produse apicole. La Bârnova se produce și se ambalează miere de diferite tipuri și produse apicole precum Forța mierii (un amestec pentru imunitate), lăptișor de matcă, păstură, polen, tinctură de propolis.
Logo-ul firmei, precum și desenele de pe etichetele borcanelor cu miere, sunt inspirate din simbolistica ceramicii de Cucuteni, ceramică pe care o veți găsi de vânzare și în magazinul cu produse naturale de la Oază.
Eliza le-a lăsat un mesaj în cartea de oaspeți:
Tot acolo, veți găsi bijuterii realizate de Adrian Silivestru și Violeta Radu (Povești din lemn) din Bârnova, precum și alte produse alimentare naturale produse de branduri mici, de familie, din Iași (oțet de trandafiri, de exemplu, ulei de floarea soarelui Zorion, scrijele de mere, dulcețuri etc) și niște vinuri extraordinare de la Crama Strunga (mi-a rămas gândul la două vinuri din alea, ca să fiu sinceră 😀 – un Merlot demidulce Nori de vară și o Fetească rose Reveria).
Taina Vie susține și promovează inițiativele locale de promovare a tradițiilor și meșteșugurilor și face multe demersuri pentru a sprijini și dezvolta comunitatea locală.
Oaza Taina Vie este un loc nemaipomenit din care să pleci în drumeții sau cu bicicleta. În cartea de oaspeți a locului erau și nume de turiști străini, semn că au apreciat locul. Au și două corturi de cazare la glamping, cu bucătărie exterioară, cu spațiu de relaxare și toalete/dușuri.
La bar veți găsi nu doar cafele făcute de un barista, ci și socată cu kefir de apă sau kombucha, preparate artizanal. Oaza Taina Vie este un loc preferat de bicicliști pentru a se energiza sau pentru a se hidrata înainte sau după o tură prin pădure.
Drumeția la care am participat noi a fost minunată. Dana Burlacu ne-a condus într-o tură de vreo două ore prin pădure, pe un traseu circular. Teoretic am pornit de la marcajul cu punct roșu și am urmat cărarea prin pădure, dar practic ar fi bine să mergeți fie în ture ghidate, fie să cunoașteți un pic zona.
Pe drum am rămas fermecată de frumusețea naturii și de plăntuțele ascunse care abia așteptau să le văd eu: păpălău (Physalis alkekengi), sor-cu-frate (Melampyrum Nemorosum), rodul pământului (Arum maculatum).
La sosire, Dana ne-a încântat papilele gustative cu pâine fără frământare cu hribi, unt cu hribi și sare, brioșe cu zmeură, brânză făcută în casă, marinată în ulei de măsline și dulceață de conuri de brad. Ca băuturi am avut sirop de brad și un suc de merișoare preparat la rece.
Noi am mai rămas la Oază și după ce au plecat toți oamenii, pentru că nu ne puteam desprinde de frumusețea locurilor. Îmi doresc mult să mă întorc și duminica viitoare, la o nouă tură.
Oaza Taina Vie are un potențial turistic uriaș. De altfel, întreaga comună Bârnova are cu ce se lăuda în materie de atracții pentru turiști: Mănăstirea Bârnova, Mănăstirea Piatra Sfântă, Biserica Bârnova (unde, dacă nu am înțeles eu greșit, picturile din interior sunt realizate cu ceară, ceea ce ar fi unic în România), casa Asociației Prietenii Bârnovei, precum și multe alte inițiative private: locuri de relaxare și petrecere a timpului liber, în mod activ (trasee de parc aventura, de ex).
Tot ce ar mai avea nevoie comuna este o conducere deschisă care să sprijine astfel de inițiative și să pună Bârnova pe harta turismului românesc, la valoarea pe care aceasta o merită.
Despre comuna Bârnova am mai scris aici:
Afaceri locale – Prisaca Bârnova
Mănăstiri din Iași – despre Mănăstirea Piatra Sfântă/Schitul Tărâța din Pietrărie
Mănăstiri din Iași – despre Mănăstirea Bârnova
Arca lui Noe – Bârnova – cu mențiunea că fotografiile sunt vechi, e posibil să nu mai arate așa, dar urmăriți-le pagina de Facebook pentru că în continuare primesc vizite și fac evenimente pentru copii.
Chiar arata totul minunat. Mi-ai facut pofta de suc de merisoare natural.
Multumim pentru tot! O experienta minunata impartasita cu oameni frumosi!