Am cartea asta, Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți, de la editura Curtea Veche pe noptieră cred că de vreun an și tot trag de ea. Ca să fiu sinceră, nu prea am putut citi non-ficțiune în ultima vreme. Tot am senzația că nu rețin nimic din ce citesc (deși subliniez și iau notițe) sau nu mă pot concentra – citesc un paragraf și nu mai știu ce am citit, sau mă ia somnul.
Am un raft întreg de cărți de parenting care așteaptă să fie citite (unele începute) și eu nu mai reușesc să ajung la ele. Într-o seară am scos o carte nouă de citit, dar am zis că până nu o termin pe asta, nu încep nimic nou.
Despre limbajele iubirii e posibil să mai fi auzit în relațiile de cuplu, cred că pentru asta au și fost definite. Aceste limbaje reprezintă modul în care o persoană înțelege că este iubită. Aceste limbaje sunt: cuvintele (declarațiile de iubire, de ex), timpul, cadourile, serviciile și atingerile.
Ideea principală a acestor limbaje e că partenerul/partenera trebuie să-ți „vorbească” în aceste limbaje, altfel n-o să te simți iubit(ă). Degeaba îți aduce cineva cadouri, dacă limbajul tău este timpul. Degeaba te giugiulește cineva toată ziua, dacă limbajul tău e reprezentat de servicii. Degeaba îți face cineva declarații înfocate, dacă tu vrei atingeri. Și așa mai departe.
Aceste limbaje ale iubirii sunt valabile și la adolescenți în aproximativ aceeași formă (și sunt împărțite și în dialecte, uneori). La finalul cărții este și un test și am rugat-o pe Eliza să-l facă. Spre surprinderea mea (care credeam altceva), a reieșit că limbajul ei este reprezentat de cuvinte, deci ea are nevoie de mai multe aprecieri și încurajări verbale din partea mea. Eu îi ofeream timp și atenție, dar ea avea nevoie (și) de altceva.
Am spicuit din carte câteva idei (sunt notițele mele în formatul pe care l-am luat eu pe caiet), însă ideal ar fi să citiți cartea pentru că e destul de complexă, vine cu multe explicații, exemple și recomandări practice.
Cele cinci limbaje ale iubirii
1. Cuvintele de încurajare:
- cuvintele de laudă (cu sinceritate, realizări punctuale, lăudați eforturile)
- cuvintele de afecțiune (te iubesc, aprecieri la adresa aspectului/personalitate)
- cuvintele în prezența altora (laude în prezența altora)
2. Contactul fizic
- contează mult când (nu când e furios, de ex), unde (poate nu vrea în public), cum (agreați împreună moduri de conectare fizică)
3. Timpul acordat
Dialectul adevăratei conversații:
- Menține contactul vizual
- Nu faceți și altceva
- Ascultați-i sentimentele
- Observați limbajul corpului
- Nu întrerupeți
- Puneți întrebări reflexive
- Arătați înțelegere
- Cereți permisiunea de a-i împărtăți punctul vostru de vedere
4. Servicii
5. Daruri
Cum aflăm care este limbajul copilului:
- testăm (o săptămână unul, apoi altul)
- observăm
- întrebăm
Adolescenții și furia: explozivă/implozivă (nu vorbește)
”Cauza răzvrătirii adolescenților nu este impunerea autorității, ci exercitarea arbitrară a puterii, fără prea multe explicații în ceea ce privește regulile și fără niciun fel de implicare a acestora în luarea deciziilor.”
Consecințele trebuie stabilite înainte de încălcarea regulii.
Pentru a învăța să fie de ajutor în afara familiei, adolescenții trebuie să învețe mai întâi să își ajute familia – să aibă responsabilități în gospodărie.
Eșecurile morale (când adolescentul greșește din punct de vedere moral)
- Nu vă învinovățiți.
- Nu-i țineți predici.
- Nu încercați să rezolvați problema.
- Oferiți-i adolescentului iubire necondiționată.
- Ascultați-l cu empatie.
- Sprijiniți-l.
- Îndrumați-l.
Atenție: la editura Litera mai există o carte care se cheama Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți, tot de Gary Chapman, scrisă în colaborare cu Paige Haley Drygas, dar aceea este o carte pentru adolescenți despre limbajele iubirii între adolescenți (indiferent că e vorba de prieteni sau iubiți). Momentan e lipsă stoc pe site-ul editurii, dar cred că ar fi un cadou foarte bun pentru adolescenți – chiar cred că voi scrie un articol despre câteva cărți de non-ficțiune care sunt minunate pentru adolescenți.
Și dacă faceți comandă online, vă mai recomand o carte foarte bună: Nu ne mai înțelegem deloc! Cum să trecem cu bine prin perioada ușilor trântite (de la 12 la 17 ani) despre care am scris în acest articol.
Mulțumesc! Mereu îmi aduci ceva bun cu articolele tale.
Si eu multumesc, ma bucur mult sa aud asta!