Cum a ajuns cartea asta cartea lunii octombrie? Simplu, e singura carte citită în octombrie 😀 Am muncit ca nebuna în octombrie, am predat două traduceri (una din germana, una din engleză), am fost într-o vacanță, am avut zilele de naștere ale copiilor plus un volum mare de muncă la job, așa că nu am avut timp de citit. Seara cădeam lată și cred că adormeam înaintea copiilor, iar în timpul zilei era efectiv exclus.
Și mă uitam zilele trecute pe Goodreads și mă gândeam: dar oare n-am citit nicio carte în luna octombrie, nu se poate așa ceva! Dar se pare că nu-mi trecusem bine datele, pentru că atunci când m-am apucat de tradus volumul al treilea al seriei Bromance club (yuhuuu, da, eu o sa traduc volumul 3, presiune mare pe mine), am realizat că am citit volumul al doilea, Dragoste sub acoperire.
Hai să facem o recapitulare a seriei, pentru cei care o urmăresc.
Seria Lyssei Kay Adams se învârte, așa cum spune și titlul, în jurul unui club de carte pentru bărbați (Bromance club). Doar că acești bărbați, toți bogați, de succes și aparent macho (afaceriști, sportivi) nu citesc Stephen King, ci cărți de amor. Din cărțile astea, ei învață cum să se poarte mai frumos cu femeile și cum să-și construiască/refacă relațiile cu femeile pe care le iubesc.
În primul volum, Clubul de carte secret al domnilor, îi avem pe Gavin și Thea. Gavin este un jucător de baseball faimos, iar Thea este soția lui, mama casnică a două gemene de 3 ani. Gavin află că Thea a simulat orgasmul pe toată durata căsniciei lor și, după ce suferă o cădere nervoasă, îi sar în ajutor membrii clubului de carte, care îi vor da să citească un roman de dragoste din perioada Regenței, din care Gavin va învăța cum s-o seducă pe Thea.
Evident, lucrurile nu merg șnur, că altfel n-am mai avea poveste, dar romanul este amuzant și atinge și subiecte care nu prea sunt atinse în romanele pentru femei, cum ar fi așteptările societății de la bărbați/masculinitate toxică etc.
Îl al doilea volum, s-ar părea că clubul de carte are o influență mai mică, dar n-are cum să fie așa când protagonist este însuși fondatorul acestui club, Braden Mack. Sexy, puternic, influent și dornic să facă impresie, Braden pare să fie întruchiparea unui clișeu din cărțile pentru femei. Doar că Braden ascunde lucruri care îl fac vulnerabil și tocmai faptul că ascunde aceste lucruri îi va sabota relația cu Liv (sora lui Thea, din primul volum), care prețuiește cel mai mult sinceritatea într-o relație.
Dincolo de a fi o carte simpatică cu o poveste de dragoste între un bărbat care își dorește foarte mult o iubire reală, o familie și un cămin plin de copii și o femeie care nu crede în dragoste și implicare onestă din cauza divorțului părinților și a comportamentului ulterior al tatălui ei, Dragoste sub acoperire e un adevărat compendiu despre ce înseamnă hărțuirea sexuală, în special la locul de muncă (situație la care este expusă Liv și pe care se luptă s-o dea în vileag cu ajutorul lui Mack și al băieților din club)
Suntem în plină epocă #metoo și cu toate acestea, hărțuirea sexuală încă e un subiect despre care nu se discută suficient. E important ca tinerele să afle toate nuanțele hărțuirii și să învețe unde să caute ajutor.
”Vorbim despre bărbați în poziții de putere care-și folosesc autoritatea, fie ea profesională, fie personală, ca să manipuleze prin frică și intimidare.”
Liv este genul de personaj care condamnă sută la sută astfel de comportament și vrea să lupte pentru a-l demasca și pedepsi. Dar ce faci când victima nu vrea să facă reclamație? Sau când acceptă să fie plătită pentru a tăcea? Sau când nu are încredere în nimeni? Sau când este învinovățită pentru asta? Sau când hărțuitorul este o persoană cu influență, bani și putere și pare intangibil?
Mi-a plăcut la Braden faptul că este genul de bărbat care atrage atenția celorlalți că glumele jignitoare despre femei nu (mai) sunt ok, și că ar trebui să înceteze. Vorbind cu Hop (un bărbat mai în vârstă), el compară generațiile: bărbatul de modă veche care se condiseră bărbat adevărat doar pentru că a luptat în Vietnam, care nu-și arată sentimentele și care face bancuri deplasate pentru că așa își arată el masculinitatea și bărbatul actual, care își aranjează părul și are haine elegante și înțelege noțiunea de consimțământ și o respectă.
Cartea are și mult umor pe lângă lucrurile serioase pe care le dezbate și cred că ar trebui citită și pentru învățămintele pe care le putem extrage din ea, nu doar pentru povestea de dragoste. Evident, ca orice carte de gen, conține și scene de amor care se întind pe mai multe pagini, așa că dacă o dăruiți vreunei tinere de 20+ ani (și chiar ar trebui, măcar pentru toate dezbaterile legate de hărțuire și consimțământ), să vă considerați avertizați.
Mulțumim pentru recomandări! 🙂
E chiar faina seria!
Ce tare, nu știam de genul Bromance, bine că există cărți de genul ăsta care să îi inspire pe bărbați să fie mai romantici, chiar dacă al meu nu le citește 🤣. În altă ordine de idei, te admir pentru că reușești să faci atâtea.
Exista, exista, totul e sa le citeasca 😀