Articolul ăsta trebuia să apară pe durata târgului Gaudeamus, dar tot așa trebuiau să apară și multe alte articole pe care n-am apucat să le scriu. Lasă că nu e niciodată prea târziu și oricum există comenzi online, mai ales pentru cei din țară, așa că iată patru noi apariții ale editurii Frontiera, care mi-au atras atenția în această iarnă.
Ce a uitat călătorul, Brad Florescu
Brad Florescu revine cu un al doilea volum în colecția Poveștile lumii, ilustrat de data asta de Ștefan Georgescu. Pe Ștefan Georgescu îl știu de atât de mulți ani (de la Crăciunul mincinoșilor de Ivona Boitan din 2010, cred) și mă bucur să văd parcursul atât de frumos al acestui ilustrator talentat.
Ce a uitat călătorul continuă linia poveștilor cu tâlc din primul volum, culese din diverse colțuri ale lumii. Cele 19 povești amuzante sunt scrise într-un stil care să poată fi înțeles de copii, dar care să nu fie lipsit întrutotul de farmec. Deși au doar două, maxim trei pagini, nu le simți simplificate, ci concentrate, ca niște semințe de înțelepciune (sau, de ce nu, de umor – până la urmă nu totul trebuie să fie o lecție).
De altfel, cartea chiar a venit însoțită de niște semințe de rozmarin, ”iarba aducerii aminte”, pe care, dacă le vom planta, vom obține plante care nu ne vor lăsa să fim precum călătorul din poveste.
Este un volum de colecție pentru toți pasionații de basme și pentru cei care vor să le citească copiilor și texte ceva mai complexe, mi se par potrivite de citit copiilor de la 5 ani în sus.
Prințul Miorlau, Nina Cassian
Pentru fanii Ninei Cassian, iată că a apărut și Prințul Miorlau, după Povestea a doi pui de tigru și Roșcata-ca-Arama și cei șapte șoricari. Nina Cassian nu are nevoie de prea multă prezentare, în general cei care cumpără cărțile ei sunt cei care s-au delectat cu versurile poetei și în propria copilărie.
Nina Cassian este Dr Seuss a noastră, versurile ei ludice încântând generații de copii, numai pe ai mei, nu. Nu am reușit să-i prind deloc pe copii cu cărți în versuri, indiferent că erau poezii sau povești rimate. Cum simte un pic de ritm/rimă, Vlad mă întrerupe și întreabă: astea-s poezii? 😀
Așa că le mai citesc și savurez doar eu, că în rest, n-am cu cine 😀
Dacă e miercuri, e bunicul! Emmanuel Bourdier
Un roman pentru cititorii începători din colecția Mic roman. Ar fi trebuit să bănuiesc că ce începe ca o poveste amuzantă devine una emoționantă și chiar un pic tristă, dar tot mi-a plăcut s-o citesc. Simon e un băiețel care stă la bunici în fiecare miercuri. Se plictisește îngrozitor la bunici, pentru că nu au televizor și nici nu sunt genul acela de bunici care pregătesc o groază de activități pentru nepoțel.
Însă Simon descoperă singur o metodă de a face miercurile să fie mai palpitante: își întreabă bunicul cu ce se ocupa înainte să fie bunic și descoperă că un obiect pe care îl ține în mână poate declanșa o poveste foarte interesantă. Bunicul îi spune, pe rând, cum a fost detectiv, pirat, rege sau specialist mondial în mațe, intestine și alte țevi interne, pornind de la un obiect pe care i-l arată Simon sau, când Simon implică și colegii de clasă, unii dintre prietenii lui.
Vă las pe voi să descoperiți finalul (deschis) ale acestui mic roman foarte simpatic.
O portocală de Crăciun, Patricia Polacco
I-am citit lui Vlad această carte și mă bucur că am apucat s-o citesc eu înainte ca să sar peste ultimul paragraf, cam trist și pe care n-am vrut eu să i-l citesc pentru că am mai discutat despre moarte și, în special, a copiilor și n-am vrut să stric, cumva, frumusețea poveștii, cu acea ultimă mențiune.
E o carte cu un pic de suspans, atât cât poate fi într-o poveste de Crăciun (în general destul de previzibile), așa că n-aș vrea să detaliez prea mult despre conținut, dar e suficient să spun că este o poveste despre cum bunătatea ți se întoarce în cel mai neașteptat mod, mai ales atunci când gesturile de bunătate sunt făcute fără a te aștepta la o recompensă, ci pur și simplu, izvorăsc din puritatea sufletului. O să vă placă, cu siguranță, Patricia Polacco este o povestitoare excelentă și nu doar prin cuvinte, ci și prin ilustrații.