Cu o săptămâna înainte de Crăciun, ne-am trezit într-o sâmbătă dis-de-dimineață și am plecat spre comuna Bradu, jud Argeș, pentru o vizită la fabrica de jucării Jucărești, o activitate din Calendarul nostru de Advent.
La acel moment, făbricuța organiza vizite cu tematică de Crăciun, dar motivul pentru care vă povestesc despre asta acum (în afară de faptul că nu am apucat atunci) este că, începând cu luna ianuarie și până în luna iunie, făbricuța este deschisă pentru vizitele copiilor în grupuri organizate (școli și grădinițe), în cadrul activităților din Săptămâna Școala Altfel sau ca activitate extrașcolară.
Turul este compus din patru încăperi:
Camera de producție – locul unde se realizează jucăriile cu ajutorul tehnologiilor moderne și a utilajelor de ultimă generație, de la schița digitală până la tăierea și asamblarea pieselor. Copiii vor vedea cu ochii lor cum se produce un titirez de lemn, de la designul digital, până la decupare, imprimare și montare.
Camera foto-toys – un decor de poveste, cu și despre jucării, bogat în surprize vizuale, unde copiii își vor face o poză pe care o vor primi, pe loc, printată.
Camera interactivă – cu ajutorul ochelarilor VR veți putea vedea locuri minunate de pe glob (sau atelierul lui Moș Crăciun, cum am văzut noi). Tot aici sunt și jocuri cu proiecție pe podea, care nouă ni s-au părut super interesante.
Depozitul cu jucării – locul în care miile de jucării realizate în Fabrica Jucărești și alte fabrici partenere stau cuminți pe raft și așteaptă să fie alese. Copiii și adulții au ocazia să achiziționeze jucăriile pe care și le doresc, la prețuri avantajoase.
O activitate outdoor (probabil că în funcție de vreme) și interacțiunea cu roboței educaționali care ne ajută să ne pregătim pentru meseriile viitorului – aceasta este o activitate nouă care nu era atunci când am fost noi (mai și ploua pe rupte 😀 )
Vizita durează în jur de 60 de minute și este ghidată de unul dintre angajații simpatici de la Jucărești. Se pot programa grupuri de până la 35 de copii (cu câte un adult însoțitor la fiecare 10 copii). Dacă sunt grupuri mai mari, vor fi împărțite în două.
Turul costă numai 39,95 lei/copil și include următoarele beneficii:
- Un tur inedit într-o făbricuță simpatică de jucării din România;
- O jucărie cadou asamblată și testată chiar de copil în hala de producție (titirezul de lemn);
- O fotografie realizată pe loc.
- O experiență inedită VR și AR în camera interactivă;
- Adeverință care atestă participarea la o activitate extrașcolară pentru cadrele didactice care însoțesc grupurile de copii.
Fabrica de jucării Jucărești este activ implicată în comunitatea locală argeșană, sub umbrela Fundației Leul Albastru, prin intermediul căreia îi ajută pe cei mai puțin norocoși cu produse de primă necesitate, alimente, produse de igienă și haine. Visul lor cel mai mare este să contruiască Centrul de zi Leul Albastru pentru copiii aflați în situații de vulnerabilitate.
Centrul de zi este destinat copiilor din zonele rurale din jurul Piteștiului, iar activitățile lor cu ei țin de educație, inovație și incluziune socială. Scopul lor este sa eradicheze abandonul școlar și sărăcia și să îi ajute să devină adulți independenți, apți pentru o meserie din viitor.
Dacă dorești să sponsorizezi fundația, să donezi bani sau să redirecționezi 2% din impozitul pe venit către Fundația Leul Albastru, găsești toate informațiile necesare aici.
Alte obiective de vizitat în Argeș:
Fabrica de globuri de la Curtea de Argeș
În căutare de răcoare pe munte
Muzeul viticulturii și pomiculturii Golești