Am o prietenă care face foarte multe activități practice (crafts, cum le zice în limba engleză, dar eu n-am altă redare mai bună decât „activități practice”) cu copiii ei și îmi trimite și mie sugestii și modele. Pe unele le fac, pe altele știu din start că nu mă voi chinui pentru că Vlad va refuza.
Uneori trag de el ca să lucrăm ceva, alteori se așază la cele trei mese ale lui (prin rotație 😀 ) și desenează, decupează, lipește, până nu mai știi ce iese. La aceste două activități prezentate, la una am tras de el vreo două zile, iar la alta a lucrat singur, concentrat și ar mai fi făcut încă zece, dacă ar mai fi avut.
Tablou cu stropitoare și flori
Materiale: model imprimat pentru stropitoare, vopsea gri, verde și mov, un bețișor de vată, o bucată de sfoară pentru decor, lipici, un carton pânzat sau o pânză pe cadru.
L-am așteptat pe Vlad cu materialele gata pregătite pe măsuță într-o vineri când a venit de la școală. I-am propus să facem tabloul pentru a-l oferi cadou doamnei învățătoare de 8 martie. Vineri seara a refuzat, sâmbătă dimineața a refuzat, abia sâmbătă după-amiaza s-a lăsat convins.
Se pictează și se decupează stropitoarea, se desenează tulpinile florilor, apoi se fac inflorescențele cu bețișorul de vată înmuiat în vopsea mov. Se decorează stropitoarea cu o bucată de sfoară, eu am găsit un rest mic de tot și n-am avut din ce să fac o fundă, dar modelul original era cu fundiță.
Alte modele de tablouri de tip colaj, făcute cu Eliza când era mică.
Tablou cu flori din cartoane de ouă
Pictură pe sticlă cu lalele
Lui Vlad îi place mult de tot pictura pe sticlă și nu e la prima încercare, am mai făcut cu el și acasă (irisul făcut în luna mai 2022) și un îngeraș făcut la un atelier de pictură la Opera Comică în decembrie.
Materiale: o bucată de sticlă de la o ramă foto (cu marginile netăioase), pensule, vopsele pentru sticlă, un contur pentru sticlă. Toate materialele noastre sunt de la Profiart și sunt foarte bune.
Am avut niște șabloane primite tot de la prietena mea, dar găsiți o grămadă pe net dacă dați căutare după „stained glass patterns”, adică tipare pentru vitraliu. Noi am selectat un model cu lalele și de complexitate mai redusă.
Am pus hârtia imprimată sub sticlă și am trasat conturul folosind un contur la tub. Eliza avea și o cariocă pentru sticlă și porțelan, dar oricât a răscolit prin materialele ei pentru artă nu a găsit-o. Evident, carioca a apărut la vreo două zile după 😀
Pe vremuri, am folosit cu succes și o tehnică de „vopsele false pentru sticlă”, amestecând acrilic cu lipici lichid și a ieșit chiar frumos – aveți aici detalii. Dar pentru contur vă trebuie totuși ceva special pentru sticlă, altfel nu va funcționa.
Țineți cont că pe sticlă se pictează pe dos și vedeți modelul pe față. Dacă aveți altceva în afară de flori, luați în calcul să întoarceți imaginea în oglindă atunci când o printați.
După ce am trasat conturul, am lăsat la uscat vreo două zile.
Vlad a adăugat culoarea și a făcut totul singur, nu am intervenit deloc. La sticlă se pune vopsea în cantități mai mari, exact așa cum le place copiilor, să băltească vopseaua acolo 😀
Pictura pe sticlă e o metodă foarte bună de exersare a îndemânării, pentru că trebuie să ai grijă să acoperi fiecare colțișor, dar și să nu depășeșești conturul. E incredibil cât de mult se concentrează Vlad la pictura pe sticlă, așa că dacă aveți copii care nu au răbdare la activități practice, înseamnă că nu ați găsit încă ceva care să li se potrivească.
Unii copii decupează cu drag, alții, nu. Unii fac origami, alții nu suportă să alinieze hârtia. Unii pictează cu multă vopsea, alții preferă să deseneze. E important să nu disperați și să continuați să le prezentați tehnici noi. Dacă răsfoiți blogul meu, o să vedeți că, de-a lungul anilor, am testat multe tehnici de artă împreună cu Eliza: tehnica decoupage, string art, origami, kirigami, quilling, colaj, tehnica Window Color, pictură cu puncte, pictură cu forme geometrice, desen în creion, împletit fire diverse, am folosit acrilice, guașe, tempera, vopsele pentru sticlă, vopsele pentru pânză, am făcut inclusiv pouring art, care e mega distractivă și ies niște chestii absolut geniale.
Am atâtea articole cu idei creative pe blog că uneori mă minunez și eu când dau de ele. Mă mai și amuz atunci când văd acum articole despre lucruri și tehnici pe care eu le foloseam prin 2009 sau 2012, dar pe care n-am știut atunci să le postez într-o manieră care să rămână atractivă și după 10 sau 15 ani. Cine ar fi zis că viitorul era în articole scrise SEO sau în tutoriale video pentru Tik Tok?
Eliza a crescut, dar eu îl mai am pe Vlad și mai pot lucra și cu el o vreme până o să se facă și el mare. În afară de faptul că e plăcut să faceți chestii artistice împreună, e foarte important să dezvoltați îndemânarea copilului vostru. Nu se știe niciodată ce va face la adolescență sau când va fi mare și vă asigur că nimic din ce faceți acum nu e irosit: nici timpul, nici materialele, nici tot ce aruncați (în cele din urmă) la gunoi.