Indiferent că sunteți în trecere prin Iași și n-aveți decât o zi la dispoziție sau v-ați alocat mai multe zile pentru a vă bucura de frumosul meu oraș natal, vă recomand traseul acesta testat de noi, care pornește de la Râpa Galbenă (în apropiere de gară) și merge până pe pietonala Ștefan cel Mare, sau chiar mai departe, în funcție de cât vă țin picioarele.
Plimbarea începe la baza dealului Copoului (puteți s-o luați și în sus, dar altă dată, acum mergem spre centru) de la emblematicele scări ale orașului: Râpa Galbenă sau esplanada Elisabeta, scările care fac legătura între zona Gării și centrul orașului.
Dacă ați început plimbarea mai spre prânz și vreți niște mâncare bună, în apropiere se află restaurantele Toujours și Trai, ambele testate de mine, cu ambianță plăcută, servire amabilă și mâncare delicioasă. Ambele sunt restaurante de fine dining, dacă vreți ceva mai rapid, mai ieftin și (probabil) mai pe placul copiilor, ajungem și acolo 😀
După Râpa Galbenă, traversați spre strada Lăpușneanu, prima stradă pietonală a orașului, odinioară locul în care lumea bună a orașului ieșea la protipendadă. Cum intrați pe stradă, pe dreapta veți vedea un tramvai-măturătoare recondiționat, iar pe stânga Galeriile Grumăzescu, acum parte din Complexul Muzeal Municipal, din care face parte și Muzeul Regina Maria. Noi am vizitat o expoziție despre Iașiul la 1800, dar expozițiile se schimbă constant.
Coborâți apoi la vale printre anticariate, vizitați Muzeul Unirii (sau doar curtea lui, cu instalațiile de artă mai mult sau mai puțin atrăgătoare), pe lângă fostul cinema Republica (acum Trianon) și ajungeți în Piața Unirii, sau „la porumbei”, cum îi spuneam noi când eram mici. Dacă aveți la voi o punguță cu semințe, puteți hrăni porumbeii, altfel vă sfătuiesc să nu le dați pâine, pentru că nu e benefic nici pentru porumbei, nici pentru cei care trec prin Piața Unirii sau pentru statui 😀
În Piața Unirii aveți Tiki Bistro, dacă vi se face foame, cu o varietate de feluri de mâncare internaționale și un decor inedit. La etaj au păsări exotice vii (libere) și niște reptile (parcă dragoni de Komodo am citit undeva, dar nu bag mâna în foc, eu nu m-am apropiat 😀 ).
Din Piața Unirii mergeți spre strada Vasile Alecsandri și vizitați Casa Muzeelor, apoi reveniți în apropierea Stării Civile, la Melt, pentru un corn dog (un crenvurști în panadă cu fulgi de porumb), un fel de mâncare specific american care nu se mai găsește altundeva în Iași (în România, posibil, dar n-am verificat).
Vizavi de Melt e cofetăria Select, unde încă se fac prăjituri clasice românești și se servesc și cocktailuri delicioase.
Tot în Piața Unirii, colț cu bld Ștefan cel Mare, se găsește și Palatul Braunstein, recent renovat, cu o cupolă maiestuoasă de sticlă care poate fi vizitată și care e un fundal superb pentru poze.
Mergând la vale pe str 14 Decembrie 1989 veți găsi pe stânga cafeneaua Darlington, un loc micuț și cochet, cu o grămadă de chestii roz și drăguțe (inclusiv cafea roz). Atenție: cafeneaua este un spațiu care se adresează adulților și copiilor mari (adolescenți), un loc instagramabil plin de decoruri delicate și florale.
După o cafea roz și o prăjitură la Darlington, mergeți mai departe spre bulevardul Ștefan cel Mare, unde se află câteva dintre cele mai renumite atracții ale orașului: Teatrul Național, Mitropolia, Biserica Trei Ierarhi. Pe bulevard sunt o mulțime de bistrouri și cafenele, cântăreți stradali, târguri (în anumite perioade) și tot felul de lucruri de descoperit, eu niciodată nu mă satur de o plimbare pe Ștefan cel Mare, niciodată nu mi se pare că am descoperit tot.
În 2020 scriam despre plimbarea noastră pe zonele pietonale din Iași și citesc acum și îmi dau seama că umbrelele de pe Lăpușneanu nu mai sunt (dar sigur vor fi montate la loc când se va încălzi, după Festivalul umbrelelelor), nici mașinuțele decorate de pe Ștefan cel Mare nu mai sunt, însă lucrurile astea nu știrbesc din frumusețea orașului.
Dacă vă e foame și vreți ceva rapid de mâncat, aveți o brutărie artizanală pe stânga (bld Ștefan cel Mare nr 9, imediat după Mega), unde am văzut că au, ocazional, și New York Rolls (niște chestii delicioase din foietaj de croissant umplute cu cremă). Lângă Kopt e și restaurantul Bindu, un loc în care merg des, cu meniu vegetarian și vegan.
Mai la vale, tot pe Ștefan cel Mare, după Mitropolie, e și patiseria Mămuca, unde au tot felul de bunătăți coapte. Dacă vreți un restaurant de familie, cu pizza & paste (și tot felul de alte nebunii, tot ce am mâncat de la ei a fost bun), căutați în zonă restaurantul Mamma Mia (vara are și o terasă destul de mare în parcul Horia, Cloșca și Crișan, cu un loc de joacă în apropiere).
Dacă nu v-ați plictisit sau nu s-a terminat ziua, vă puteți continua plimbarea spre Palatul Culturii și apoi spre faimosul complex comercial Palas, un mic oraș-în-oraș, cu spații verzi frumoase, cu terase și restaurante și cu caruselul și trambulina pentru copii.
Dacă vă tentează o mini-vacanță la Iași, să știți că orașul are enorm de multe de oferit, atât în materie de cultură și gastronomie, cât și în materie de experiențe în natură. Pentru documentare, vă recomand și alte articole din categoria Iașiul meu drag.