Am tot vorbit despre copii mari și cursurile de engleză și care e utilitatea diplomelor lor, dar pentru că acum am terminat cu Eliza pentru moment, haideți să vorbim și despre utilitatea cursurilor de engleză la copiii mai mici care n-au nevoie neapărat de diplome.
Deci, de ce ne-am da la cursuri de engleză copiii (pre)școlari mici?
Hai să vă zic două anecdote, ca să înțelegeți mai bine care e părerea mea.
Acum un an, eram la Budapesta și Vlad a vrut să facă o glumă și s-a ascuns de noi în parcul de pe insula Margarita. Nu pot să vă explic gradul de panică pe care l-am avut. Vlad nu știa să spună nici cinci cuvinte într-o limbă de circulație internațională, nu avea niciun element de identificare asupra lui și nu ne știa numărul de telefon pe de rost (nu a reușit să-l învețe nici acum, îi pun bilețel în buzunar). Ne-au trecut toate apele până s-a decis el să iasă de unde era ascuns, gândindu-ne că dacă s-a pierdut de noi într-o țară străină, Vlad nu va ști să spună nimănui asta.
Vara asta eram la mare, la Sozopol. Zilnic, pe plaja pe care stăteam noi, vedeam un băiețel mai mic decât el umblând hai-hui pe plajă, îmbrăcat doar într-un slip, și fără niciun părinte care să strige după el cu loțiunea solară, gustările sau pălăria în mână. În cele din urmă, ne-am prins că era un copil bulgar pentru că a încercat să se joace cu Vlad, dar el a pufnit iritat: „nu înțeleg nimic din ce spune”, mai ales că respectivul copilaș îl tot trăgea de slip arătând spre imprimeul cu Ninjago.
De altfel, toată vacanța, Vlad a căutat pe toată plajă doar copiii români și a evitat să se joace cu copiii străini pe care nu-i înțelegea. După vreo două zile, ne jucam toți trei cu mingea în apă și apare și băiețelul bulgar și începe să se joace cu noi. Imaginați-vă mirarea noastră când am auzit deodată: „Give it to me! Don’t throw it so hard!„ (Dă-o la mine! N-o arunca așa de tare!). Copilul s-a prins că înțelegem engleză și ne-a vorbit în engleză și pot să vă spun că formula propoziții corecte din punct de vedere gramatical, chiar dacă avea un accent puternic.
L-am întrebat unde sunt părinții lui. Ne-a spus că „they work there somewhere!” (lucrează pe acolo pe undeva) și am dedus noi că probabil în resorturile din apropiere sau la centrul de închiriat bărci pentru că a arătat în direcția aia. Iar el hoinărea pe plajă toată ziulica, încercând să-și facă noi prieteni printre copiii turiștilor străini. În mod evident, limba nu era un impediment pentru el.
Vlad face engleză la școală din clasa întâi, însă fie nu s-a prins nimic de el până acum, fie reținerea pe care o are de a vorbi și în română se aplică și la engleză. Are nevoie să exerseze mai mult, ca să capete curaj să se exprime. Și tocmai de asta are nevoie de un curs dedicat de limba engleză, dacă ne dorim să ajungă și el să-și facă prieteni de mai multe naționalități, nu să vâneze doar copiii români prin toate locurile pe unde mergem.
Un curs de limba engleză bine structurat ajută copilul nu doar să capete cunoștințe, ci și abilități de conversație și încrederea de a se exprima liber, și toate astea sunt deprinderi pe care am vrea să le încurajăm mai mult la Vlad.
Momentan, noi suntem prinși cu tot felul de alte activități și nu putem să-l ducem și să-l aducem de la un alt curs, iar online nu se concentrează. Însă din secunda în care vom scăpa de logopedie, direct la engleză îl înscriu. Măcar așa o să știe mai multe și nu doar expresiile relativ inadecvate pe care le știe de la soră-sa 😀
Eliza a făcut cursurile de engleză la Flying Colours (detalii despre experiența noastră aici) și tot acolo își dorește să continue, așa că cine știe, într-un an-doi, poate îi trimit împreună. La Flying Colours se fac și cursuri online, dacă nu sunteți din București, și majoritatea sunt dedicate pregătirii pentru diverse certificări Cambridge. Noi ne dorim, momentan, doar să învețe limba și mai vedem cu certificările.
La Flying Colours se pot face cursuri începând cu vârsta de 4 ani pentru preșcolari și 7 ani pentru cei școlari, atât în sală cât și online. Cursurile vor începe din 18 septembrie, așa că mai aveți timp să vă înscrieți, dacă nu ați definitivat încă programul de activități extrașcolare și de cine-i duce și aduce pe copii, că adesea asta e problema cea mai spinoasă! Recent, s-au mutat într-un sediu și mai accesibil în Piața Romana, așa că ar trebui să fie relativ ușor de ajuns cam din orice colț al capitalei cu metroul/autobuzul/troleibuzul.
.
.
.
Cover Image by brgfx on Freepik