De la o vreme nu doar că îi citim noi lui Vlad, dar a început să citească și singur și a început să aibă și preferințe în materie de lectură. Oricât aș vrea eu să introduc cărți pe care eu le consider mai frumoase sau mai educative, Vlad e foarte pretențios la lecturi și pare să prefere doar anumite formate: fie benzi desenate, fie cărți cu povestioare scurte din care putem citi mai multe. Am încercat să-i citesc și romane dar nu are răbdare să urmărească acțiunea de la o seară la alta.
Printre seriile lui preferate se numără:
Seria Minecraft de la editura Unicart, Heiko Wolz
Vlad a făcut o adevărată pasiune pentru Minecraft, lucru de care nu sunt foarte încântată. Avem aceste cărți de la Unicart de ceva timp, mai întâi i le-am citit noi, iar acum le-a reluat și le citește singur. Sunt șase volume cu aventuri în universul Minecraft, eu nu pricep nimic din ele, dar el înțelege toți termenii ăia. Cărțile au coperți cartonate și foaia groasă, foarte calitativă, și ilustrații color.
Seria Luminile Nordului de la editura Casa, Malin Falch
Deși poveștile fantastice nu sunt chiar pe stilul lui, Vlad a fost fascinat de aceste cărți de benzi desenate. Le-am citit foarte repede în câteva seri și a rămas dezamăgit că nu a aflat finalul, așteptăm cu interes următorul volum. Dacă aveți copii cărora le plac benzile desenate, comandați aceste cărți ca să convingem editura că merită să traducă și următorul sau următoarele volume.
Seria Aventurile Căpitanului Chilot de la editura Arthur, Dav Pilkey
Vlad a descoperit cartea asta la un coleg și de atunci a cerut sau și-a cumpărat și a citit singur-singurel toate volumele. Ultimele două volume și le-a luat din banii lui de colindat, chiar am rămas surprinsă că a dat 100 lei pe două cărți în Cărturești.
Seria Povești pentru băieți/copiii care au curajul să fie altfel, de la editura Litera, Ben Brooks
Nu mai știu cum a descoperit Vlad în bibliotecă seria asta, dar îi plac foarte mult aceste cărți. Preferă să aleagă el poveștile care i se par mai deosebite (de obicei se ia după ilustrații) și să citim aleatoriu, nu le-am luat niciodată în ordine. Evident, cel mai mult îi place atunci când îi zic că o poveste nu e adecvată pentru vârsta lui și atunci insistă mai tare s-o citim (de obicei unele care implică mai multă violență, mai ales că le citim seara la culcare).
Ca avertisment, aceste cărți conțin și multe povești cu tineri din comunitatea LGBTQA, treceți prin filtrul vostru personal dacă doriți sau nu să le citiți copiilor aceste povești și la ce vârstă considerați că ar fi potrivite.
Dacă aveți copii de 7 ani (în special băieți), m-aș bucura mult dacă mi-ați scrie în comentarii ce anume citesc ei de bunăvoie, de ce fel de cărți sunt interesați, experiența voastră m-ar ajuta și pe mine cu achizițiile viitoare de carte.
Si la noi a fost popular Capitanul Chilot, si altele de Dav Pilkey, poate mai mult decat Capitanul: seria cu Dog Man si Super Pisoi si Clubul de Benzi Desenate. Si absolut tot publicat cu/despre Minecraft, bun, rau, sau groaznic, haha.
Mai ai și alte sugestii de titluri cu Minecraft în afară de astea?
Seria oficiala de ghiduri de Minecraft de la Mojang i-a pasionat pe ai mei foarte mult timp. https://books.google.ca/books?id=JtefDwAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=Minecraft+guide&hl=en&newbks=1&newbks_redir=0&source=gb_mobile_search&ovdme=1&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=Minecraft%20guide&f=false
In special “Guide to Creative”, “Guide to Survival” si “Guide to Combat”. Dar nu sunt sigura daca se gasesc in Romania … sau daca sunt traduse.
Eu mereu sunt in cautare de idei de carti pentru al meu tot de 7 ani, ca am cam epuizat piata. De la 5 ani, in afara de ce-i citesc seara, unde am mai bagat si chestii mai educative, nu prea am mai putut impune eu titlurile, ca are un gust foarte bine definit. Ce a avut mare succes la el (in sensul ca a dat gata seriile pana la cel mai recent volum tradus): Jurnalul unui pusti, Marele Nate, Tom Gates, Timmy Fiasco, Insemnarile unei pustoaice, Ninja Kid (mai putin), Charlie se transforma (mai putin), cartile cu Paddington de la Ed. Arthur (mai putin); am mai incercat si multe alte serii si titluri razlete care mie mi s-au parut amuzante, interesante, etc., dar pe el nu l-au prins (daca vreti inspiratie, le pot nota).
Pe langa asta, ce mi-a placut mie mult (si lui acum vreo 2 ani): seria romaneasca a cartilor cu Erus (astept sa apara ultimul volum ca sa i-l iau oricum 🙂 ).
Chiar azi am dat în bibliotecă de cărțile cu Erus, le am pe primele două, i le-am citit fetei mele când era mai mică. Chiar am zis că o să le scot ca să încerc să i le citesc și lui Vlad. Mulțumesc mult pentru sugestii!
Este minunat ca Vlad a dezvoltat dragostea pentru lectura si isi alege singur cartile preferate! Inteleg ca esti dezamagita ca preferintele lui nu se potrivesc cu ale tale, dar important este ca el se bucura de lectura. Suna foarte interesanta seria Minecraft de la editura Unicart, poate ar trebui sa o incerc si eu. De asemenea, seriei Luminile Nordului de la editura Casa ii voi da o sansa, avand in vedere ca si fiul meu este pasionat de benzi desenate. Imi place ca Vlad isi cumpara cartile din banii lui de colindat si este dispus sa plateasca pentru carti bune. Cat despre seria Povesti pentru baieti, sunt de acord cu tine ca ar trebui trecute prin filtrul personal si sa fie citite in functie de maturitatea copiilor nostri. Apreciez efortul tau de a impartasi informatii si experiente cu noi si imi voi aduce si eu contributia cu sugestii de carti pentru copiii mei. Multumesc!