Au trecut 5 ani de când am scris prima oară despre achiziția primului sutien. Pe vremea aia, oferta nu era încă destul de diversificată și se găseau greu sutiene sau bustiere de calitate pentru pre-adolescente, trebuia să le cauți mult și bine până să le găsești. Din fericire, acum nu mai este cazul și magazinele sunt pline de produse și oferte, așa că singurul lucru care ne mai rămâne de făcut este să ne educăm cu privire la ce cumpărăm.
Zilele trecute am fost într-o vizită în magazinul Marks & Spencer din Mall Plaza și am avut o discuție cu un consultant de achiziții pe partea de sutiene. Am realizat cu ocazia asta că sunt multe informații pe care nici eu nu le știam, la vârsta mea, așa că m-am gândesc să sintetizez puțin informația aici, în speranța că va ajunge la părinți și de la ei și la fetele lor.
Articol susținut de magazinele Marks & Spencer.
Cum se alege corect un sutien?
Cele mai importante măsuri sunt circumferința bustului și cupa. Nu toate adolescentele se dezvoltă în același mod sau ritm, așa că cel mai bine este să luați măsurători și să probați cât mai multe sutiene. Unele magazine au consultanți special instruiți pentru așa ceva. Numerele europene sunt de genul 75A/80B, unde numărul reprezintă circumferința bustului și litera reprezintă cupa.
De obicei sutienele cu închidere tip „moș și babă” au trei opțiuni de închidere. Pentru a te asigura că sutienul îți vine perfect, închide-l la al doilea set (astfel o să-l poți strânge sau lărgi, în funcție de momentele lunii sau zilei).
Banda de sub cupă trebuie să fie perfect paralelă cu podeaua, nu trebuie să stea nici mai sus, nici mai jos. Doar dacă e paralelă îți poți da seama exact cum îți vine. Adevărata susținere a sutienului vine de la această bandă, nu de la bretele, așa că asigură-te că se așază bine.
Partea centrală a sutienului trebuie să stea lipită de stern, nu în aer. Întăritura metalică din lateral trebuie să fie plată pe cutia toracică și să nu ajungă la țesutul mamar.
Sutientele pentru adolescente nu trebuie să aibă sub nicio formă sârme sub cupe! Sunt complet contra-indicate în perioada de creștere a sânilor întrucât pot afecta țesutul mamar, mai ales dacă nu este aleasă corect mărimea sutienului.
În perioada de creștere, refă măsurătorile la fiecare 3-4 luni pentru a te asigura că porți sutienul corect. Înlocuiește-l când nu te mai simți confortabil în el, indiferent cât a costat. Confortul și sănătatea sunt mai importante.
Baretele sutienului trebuie să fie lejere și să poți băga două degete între umăr și baretă. Ajustează-le dacă simți că îți cad sau ți se apasă prea tare pe umăr.
Alege sutienul în funcție de confort, nu de aspectul său. Asigură-te că sânii nu se revarsă din sutien sau nu sunt presați de acesta.
Modelul contează și se alege în funcție de conformația corpului și a sânilor, dar și în funcție de momentul și scopul purtării. De exemplu, există game de sutiene special gândite pentru diferite tipuri de sporturi practicate, cu susținere care variază de la „ușoară” (pentru pilates, de ex), până la medie și puternică (pentru alergare, călărie, tenis etc).
Alege sutiene din gamele pentru adolescente, cum ar fi Angel de la Marks & Spencer, deoarece sunt gândite special pentru corpurile în formare. Nu te duce spre gamele pentru adulte, care au alte caracteristici.
Modelele ideale pentru adolescente sunt „full cup” (cupă completă), bralette (bustieră, fără închidere la spate, cu sau fără pernuțe), crop top (ca un fel de maieu scurt, dar cu pernuțe subțiri – pentru sport sau purtare zilnică). Nu sutiene push-up, nu bureți de mari dimensiuni! Scopul pernuțelor pe care le au sutienele pentru adolescente este de a oferi acoperire (să nu se vadă mameloanele prin tricou) și alinare pentru durerile pe care le au adolescentele în perioada de creștere.
Probează, probează, probează! Nu cumpăra sutiene online decât după ce ai fost în magazin și ai probat și știi exact modelul și mărimea.
Și materialul din care sunt făcute e important – poți purta atât sutiene de bumbac, cât și din materiale sintetice, care lasă pielea să respire, în special când faci mult efort și transpiri.
Cum se întreține corect un sutien?
Sutienul se spală după fiecare purtare, este lenjerie intimă și se tratează la fel. În timpul purtării acumulează reziduuri de transpirație, praf, sebum, produse cosmetice etc. Dacă-l pui în dulap după ce l-ai purtat, umezeala pe care o adună este mediul perfect pentru dezvoltarea de bacterii și ciuperci.
Teoretic se înlocuiește la aproximativ șase luni, cam așa e gândită durata lui de viață (deși nu cred că face cineva asta, mai ales dacă găsești un sutien perfect, de care nu-ți vine să te desparți 😀 ), dar cred că îl poți înlocui atunci când nu-l mai simți la fel ca în prima zi, când bretelele sunt slăbite sau nu mai arată bine din punct de vedere estetic (material îngălbenit, pătat, scămoșat, elasticitate redusă).
Spală sutienul la maxim 40 de grade, în cupe speciale pentru sutiene (arată ca niște mingi de plastic, care se desfac pe mijloc), dacă îl bagi la mașină (ca să nu se deformeze cupele). Unele sutiene se spală doar la mână, caz în care, înmoaie-l 20 de minute în apă cu detergent și apoi spală-l și clătește-l bine. Nu-l stoarce prin răsucire, ci presează-l ușor, pentru a nu-l deforma.
Păstrează sutienele pe o suprafață plată (în sertar), fără să întorci cupele spre interior sau să le bagi una într-alta. Daca ai suficient spațiu, poți folosi cutii speciale pentru sutiene, cu despărțitoare, care le țin în poziție verticală. Așa le vei găsi mai ușor, fără să răscolești pe sub ele.
_______
Sutienele recomandate în acest articol se găsesc în magazinele Marks & Spencer din Băneasa Shopping City, Mall Vitan și Plaza România și online.
Hei, salutare,
Am citit cu mare interes mai laes pentru ca erau curioasa daca spui ceva de durata de viata a unui sutien. Ma asteptam sa fie mica, dar nu imi pregatisem in minte o anumita perioada de purtare. 6 luni zici? Hmmmm, cam putin 😀
Legat de modele, de mute ori gasesc modele mai dragute la marimi mici, mici de tot. Ma enervez, probez 100 si nu cumpar nici macar unul… Si uite as atrece timpul si cele 6 luni se fac lejer 1 an 😛
Da, nici eu nu ma impac cu ideea de durata redusa, eu am sutiene la care tin foarte mult, dar nici nu le port asa des. Cred ca daca le alternezi si nu porti un singur sutien zilnic, te pot tine destul de mult.
Oare care este numarul optim de sutiene pe care sa le detina o fata/femeie? 🤔
Cat ne tin portofelele :)))
😅😂
Partea cu probatul e cu dus si intors …
Intr-adevar, trebuie sa ne asiguram ca sutienul se potriveste bine, ca nu ne incomodeaza, e foarte important.
Pe e alta parte, proband un articol de imbracaminte care sta atat de aproape de corp, de fapt, care e chiar “lipit” de piele, am putea lua un microb de care sa scapam cu greu (gen hpv) de la celelalte fete/femei care l-au probat inaintea noastra.
De aceea, desi inainte probam sutienele in magazin, acum nu mai fac asa. Mi-am gasit un “standard” al meu, sa zic asa, care functioneaza in majoritatea cazurilor – lungimea cupei sa fie cat palma mea.
Prefer sa-l spal inainte sa-l pun pe pielea mea.
Cand gasesc un model care mi se potriveste perfect, imi iau si dubluri sau il cumpar in alte 2-3 culori, sa fiu sigura ca am.