Joblandia – platforma pentru diriginți care îi ajută pe adolescenți

Știu că tocmai ce am intrat în vacanță, dar acum e momentul propice să diseminați informația despre Joblandia pe grupul clasei, indiferent dacă sunteți părinți sau diriginți la clase de liceeni. Pentru că nu-i perioadă mai bună decât asta ca să sădiți semințele pentru Săptămânile Verzi sau Altfel sau pentru orele de dirigenție când discutați despre orientarea în carieră.

O să încerc să sintetizez informația cât mai pe scurt ca să fie pe înțelesul tuturor. Toate informațiile sunt primite de la Cristina Andone, scriitoare și ambasadoare Joblandia, co-creatoarea platformei în cadrul unui laborator de strategie.

JOBLANDIA – ce este?

Un program de voluntariat la nivel național, care pune împreună companii și liceeni. Este un program educațional, de orientare a liceenilor către o carieră care li se potrivește. Nu este o platformă prin care vor fi programate sesiuni de practică în companii. Vizitele nu se pot face individual, doar cu clasa.

Ce companii sunt înscrise?

  1. În Joblandia, sunt companii mari, cu amprentă națională, ca BNR, BCR, OMV-Petrom, Kaufland. Acestea sunt prezente în marile orașe din țară și pot fi vizitate cu o simplă programare în Joblandia. Vizitele la BNR sunt mereu spectaculoase, cu o incursiune în istoria banilor dar și cu insight-uri despre ce înseamnă să fii bancher central. Iar la BCR, a doua cea mai vizitată companie din platformă, liceenii primesc un test gratuit de personalitate și un curs intensiv de educație financiară.
  2. Sunt și companii cu profil mai antreprenorial. Vreți să vizitați un stupină și să vedeți ce înseamnă o afacere cu miere? Se poate. Vreți să vizitați o companie foarte dinamică de investiții? Impetum Group vă deschide ușile, cu mai multe fonduri de investiții: Roca, RocaX, Roca Industry. Poate vreți să vedeți mai bine, la propriu, cum se scalează o afacere? Lensa vă arată cum să crești un business național din pasiune pentru…vedere. Dacă îi cunoașteți de la TEDTalks pe frații Marius și Dan Ștefan, acum le puteți vizita compania, Autonom, și puteți afla cum e să pornești de la zero o afacere în industria de mobilitate.
  3. Schimbăm perspectiva. Vreți să vizitați un penitenciar și să aflați care sunt joburile de acolo și de ce profil psihologic aveți nevoie? Administrația Națională a Penitenciarelor este în platforma Joblandia. Vizitele la Jilava au fost chiar foarte bine primite de liceenii din București. Credem că este o experiență instructivă în mai multe sensuri, nu doar ca orientare în carieră. Să spunem că vom pleca, mai mult decât sigur, cu câteva teme de gândire.
  4. Sunteți curioși cum sunt joburile din industria de publishing? Editurile Nemira, Univers, Frontiera vă deschid porțile birourilor lor (și ale grădinii). Cred că orice scriitor aspirant și orice viitor traducător vor găsi inspirațională întălnirea din gradina Nemira de pe strada Iani Buzoiani sau vizita în blocul interbelic din piața Lahovary unde se află editura Univers. Pentru cei mai jucăuși dintre liceeni, editura Frontiera vine cu o perspectivă foarte interesantă despre antreprenoriatul cultural cu cărți pentru copii.
  5. Vă puteți face un mix de vizite, cât mai divers, în Săptămâna Altfel, în Săptămâna Verde sau la ora de dirigenție. Cum ar fi să mergeți în Palatul BNR, apoi să vedeți culisele PRO-TV, să vizitați un ONG și apoi un fond de investiții? Sau cum ar fi să faceți un mix de vizite de tipul beauty-auto-bănci-asigurări?

Foto din vizitele liceenilor în companii intermediate de Joblandia

This slideshow requires JavaScript.

Cum vă înscrieți?

Pentru a intra în programul Joblandia pentru anul școlar 2024-2025, vă puteți înrola în următoarele săptămâni, direct pe www.joblandia.ro.  Accesul este gratuit pentru toți, atât licee cât și companii.

Cine și ce câștigă din asta?

Liceenii sunt cei mai câștigați! În acest program, fiecare oferă de fapt ceva foarte prețios: companiile oferă îndrumare, profesorii oferă supraveghere și, desigur, timp. Liceenii le oferă companiilor o perspectivă proaspătă despre ce așteaptă Gen Z de la un job. Deci toată lumea învață.

Programul de voluntariat este inițiat de HRClub – cea mai mare asociație a profesioniștilor în resurse umane din România. De la lansarea din 2022, în platformă s-au înscris 82 de companii și peste 120 licee din toată țara. Este un program de mobilizare a Gen Z în jurul unui mesaj simplu:  vezi ce carieră ți se potrivește!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.