Anul ăsta de 1 iunie, pentru că a picat în week-end, am sărit peste escapada noastră tradițională la mare, și am ales o altă activitate outdoor: o plimbare cu caiacele pe râul Neajlov, la Comana.
Am ales absolut aleatoriu firma cu care am mers, selectându-i de pe Facebook. Se numesc Octeus și fac ture de caiace în diverse locuri din țară Neajlov – Comana, Snagov, lacul Paltinu, Mogoșoaia etc).
Am rezervat trei caiace, unul de două persoane (Vlad și cu tatăl lui) și două single (eu și Eliza) la 350 lei. Tura durează în jur de două ore.
Vâslitul la caiac nu necesită experiență, vi se face instructaj pe loc și veți câștiga experiența văzând și făcând 😀 Este, însă, destul de obositor, dar aveți nevoie doar de o condiție fizică medie. O să cam suferiți de febră musculară a doua zi, dar vă asigur că merită!
Echipament necesar
Teoretic, nu e nevoie de echipament special (veste de salvare vă oferă ei). Practic, însă, v-aș recomanda următoarele:
- Bluză cu mânecă lungă. În primul rând face purtatul vestei mai confortabil și în al doilea rând vă protejează de soare. Pe apă, soarele arde mult mai rău. Copii n-au vrut mânecă lungă, așa că i-am uns bine cu cremă, în timp ce eu m-am îmbrăcat cu o cămașă de in.
- Pălărie. Nu șapcă, mai ales la bărbați/băieți! Pălărie cu protecție solară, pe cât posibil, să acopere bine ceafa. Soțul meu s-a prăjit pe ceafă, dar la Vlad am avut grijă să aibă pălărie. Și Eliza s-a prăjit puțin pentru că și-a prins părul în codițe. Dacă aveți păr lung, lăsați-l mai pe ceafă. Nu mergeți cu capul descoperit, vă rog eu! Arsurile scalpului sunt o chestie foarte dureroasă, nu cred că vreți să aflați cum sunt. Și nici insolații nu vă doriți!
- Mănuși de bicicletă. Eu le-am luat la mine, dar ghiciți ce, nu le-am purtat și am făcut niște „frumuseți” de bătături între degetul mare și arătător. Deci dacă aveți, luați-le la voi! Eliza n-a purtat mănuși și ea nu a făcut bătături, deci depinde și de cum vâsliți.
- Papuci de apă. Sunt buni dacă-i aveți, dar dacă nu, nu vă luați cele mai bune încălțări, mai ajunge apă în caiac, fie se scurge de pe padele, fie vă mai stropiți.
- Pantaloni lungi care se usucă ușor. Nu pantaloni scurți, o să vă prăjiți pe picioare! Unele caiace sunt tip SUP, așa că nu băgați picioarele în interior. Cam așa:
- Multă cremă cu protecție solară pentru față, mâini, ceafă, orice mică zonă descoperită. Eliza s-a bronzat pe o zonă foarte mică între tivul pantalonilor și începutul încălțărilor. Nu-i de glumă cu soarele!
- Apă de băut într-un termos.
- Dacă vă luați electronice, ar fi bine să fie într-o husă impermeabilă sau să aveți un săculeț din acela special pentru depozitat bunurile pe o barcă.
Ieșirile cu caiacul sunt foarte distractive, noi nu suntem la prima experiență și, cu siguranță, nu va fi și ultima! Vă recomand vâslitul într-un caiac de doi, inclusiv ca metodă de exercițiu în cuplu pentru că e nevoie de un pic de sincronizare pentru a avansa 😀
Și musai să nu ratați o plimbare cu caiacul în Herăstrău la apus, e o frumusețe! Am scris despre experiența asta aici.
Voi ați fost vreodată cu caiacul cu copiii? Vă tentează experiența?