N-am mai scris demult în categoria Hai cu mine la muzeu, deși am mai vizitat muzee și pe la noi și prin afară, dar pur și simplu n-am mai avut timp. De data asta, mi-am dorit în mod special să scriu separat despre Muzeul Național de istorie a Moldovei din Chișinău, pentru că mi-a plăcut foarte mult.
Amplasament
Muzeul Național de Istorie a Moldovei se află pe strada 31 August 1989 din Chișinău, într-o clădirea impresionantă cu săli înalte, luminoase și bogat ornamentate cu stucaturi.
Program: marți-duminică, 10-18 (program de vară), 10-17 (program de iarnă)
Tarife: 10 lei moldovenești/adult, 5 lei moldovenești/studenți, 2 lei/elevi și se plătește și taxă pentru pozele cu telefonul (15 MDL).
Scurt istoric
A fost înființat în 1983 și a trecut prin diverse reorganizări, absorbind colecții ale Muzeului de Arheologie și Muzeului de Științe.
Exponate
Muzeul trece prin istoria completă a Moldovei, pornind de la vremurile preistorice până la exterminările staliniste și ieșirea din URSS. Expozițiile dedicate rusificării țării și perioadei staliniste sunt impresionante prin emoțiile pe care le stânesc: mie mi s-a ridicat părul pe ceafă de groază.
Există și câteva instalații interactive: cu ajutorul aplicației Artivive puteți aduce la viață un tablou și un basorelief, iar o „carte” interactivă pe care o puteți manevra cu mișcări ale mâinilor vă prezintă istoria scrisului în Moldova.
Cultul celor două mari personalități (Ștefan cel Mare și Mihai Eminescu) este vizibil și aici – tabloul lui Ștefan cel mare prinde viață cu Artivive și avem și o replică după faimoasa lui sabie, iar lui Eminescu îi este dedicată o sculptură.
M-am bucurat să văd și câteva vitrine dedicate celor mai cunoscute personalități din Moldova, scriitori și artiști în industria spectacolului – am fotografiat doar abecedarul scris de Spiridon Vangheli, Grigore Vieru și Lică Sainciuc.
Exponatul meu preferat a fost acest tablou de dimensiuni impresionante (295×383 cm) cu scena încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia, pictat în 2018 de artista Elena Bria, ca lucrare de licență la absolvirea Academiei de Arte. Am privit fascinată detaliile și, mai ales, expresiile chipurilor celor din tablou, pe care artista le-a redat cu o mare iscusință a penelului. Tabloul mai este expus la Muzeu doar până pe 31 august 2024, urmând apoi să fie expus în România.
Câteva detalii:
Alte exponate care mi-au plăcut: acest evantai cu o lăcrămioară pe mâner, cel mai probabil sculptat din os sau fildeș (nu avea etichetă) și această scrisoare cu mărțișor trimisă pe front de o tânără soție soțului ei.
La parter veți găsi o dioramă impresionantă reprezentând scene de luptă din Operațiunea Iași-Chișinău, 1944. Diorama este o combinație de pictură cu obiecte reale și transmite foarte multă emoție. Ce am simțit că lipsește acestei săli a fost o proiecție video sau o voce din off care să relateze ce se întâmplă acolo sau să citească un fragment din vreo operă literară care descrie bătălia.
Tot la parter se află și librăria Cărturești și, trecând prin ea, ajungeți la o expoziție de icoane.
La demisol puteți vizita tezaurul muzeului, este singura sală în care nu se poate fotografia, unde se află monezi, bijuterii și alte accesorii din metale prețioase.
Un articol complet despre vizita noastră la Chișinău și ce-am mai vizitat și experimentat acolo găsiți aici.