Anul ăsta la Webstock 2024, cel mai important eveniment pentru oamenii de social media din România, s-a discutat mult despre ce poți face pentru a avea succes pe social media. Multă teorie, multe sfaturi bune de la oameni din domeniu – nu știu însă câți dintre noi putem aplica chiar tot ce se recomandă, pentru că asta ne-ar transforma pe toți în bloggeri-rețete și nu știu dacă asta e abordarea cea mai potrivită.
Dacă ar fi să rezum, aș spune că Webstock 2024 a fost despre trenduri pe social media, despre rețete pentru succes, despre cum folosim AI-ul și despre valorile influencerilor.
Iată câteva idei pe care mi le-am notat de la vorbitori și, dacă aveți un blog/un cont de Instagram sau Tik Tok, rămâne la latitudinea voastră ce aplicați sau ce vă folosește. Dacă nu sunteți oameni de social media, probabil că puteți sări articolul ăsta 😀
Adina Jipa de la Social Insider a făcut o analiză a modului în care arată social media acum și a prezis că Tik Tok și video-urile scurte o să fie în trend în următorii trei ani.
Mugur Pătrașcu de la Sunshine The Agency a pus următoarea întrebare validă: dacă faci pe paginile tale tot ce e în trend, atunci care mai e brandul tău? Rețelele sociale sunt ceva transformator, nu sunt doar un loc unde ne întâlnim la socializare (în caz că aveați impresia asta). Pe social media ne prezentăm o proiecție a noastră, nu sinele nostru adevărat, iar feedback-ul pe care oamenii îl dau proiecției tale de pe rețelele sociale se întoarce la tine, nu la proiecția ta, și te modifică.
Iată-mă și pe mine aici, punând întrebări: (Foto: Webstock)
Știu că e antipatizat de multă lume pentru greșelile făcute, dar e clar că Andrei Șelaru (Selly) cunoaște rețeta succesului în online: „Când aveam 12 ani, vlogurile mele erau despre mine, aveam aceleași probleme ca urmăritorii mei și ei se identificau cu mine. Acum, la 23 de ani, nu mai am lucruri în comun cu cei care mă urmăresc și atunci, în loc să fiu eu produsul, am virat spre a crea produse de divertisment. Oricât ai fi de interesant, lumea se plictisește de tine.”
Cu produsele conexe imaginii lui (5Gang, Selly Show, Buzz House, Fugiți de acasă, festivalul Beach Please), Selly a reușit să rămână activ în social media și cred că asta e o strategie de succes. Mulți bloggeri pe care-i cunosc au produse conexe: cursuri, cărți, conferințe etc și din asta scot bani, de fapt.
Așa cum a zis și Selly, nu poți trăi doar din colaborările cu brandurile. Referindu-se la vloggerii de pe Youtube, Selly a spus că pe Youtube comunitatea e cea mai loială. E o diferență între un milion de oameni care își iau angajamentul de a urmări un video de 45 de minute, față de un milion de oameni care îți urmăresc un TikTok câteva secunde.
Faima pe internet te transformă automat într-un exemplu, deși tu nu ești neapărat un exemplu, și e bine să știi că ești o influență (și să fii responsabil cu ce spui și faci).
Dacă sunteți activi în comunitatea Booktok de pe TikTok, probabil ar trebui să știți că Booktok ajută realmente la creșterea vânzărilor de carte în format fizic, așa că felicitări!
Dacă până acum s-a vorbit de trenduri ca fiind ceva pozitiv, în discuția dintre Deliric și Andreea Lupu, acesta a declarat că oamenii reacționează impulsiv la orice trend, că vrem mereu să fim primii. „Înainte făceai ceva și așteptai rezultatele și puteai să trăiești și „poezia ta”, acum vedem instant rezultatele, vedem la secundă ce funcționează și ce nu.”
În trenduri există cuvinte care au devenit laitmotive, gen autenticitate, implicarea comunității, curatoriere. Astfel de cuvinte sunt relevante, dar fiindcă ajung să domine mentalul nostru, ajungem să abuzăm de ele și își pierd sensul.
Contează „vanity metrics”(număr de aprecieri, de vizualizări)? Deliric a spus că nu contează 100%, că are cifre mici și tot face campanii și că atenția permanentă la statistici îi omoară creativitatea. Modul în care funcționează social media s-a schimbat. Acum contează conținutul mai mult decât numărul de followers, mai ales pe TikTok, pentru că nu se mai duce direct la comunitatea ta, ci la toată lumea. „Eu pot să fac o nebunie pe TikTok (gen să link cactusul) și să obțin milioane de vizualizări, dar pe mine nu mă ajută, că nu vin mai mulți oameni la concerte, nu consumă mai mult din ce recomand eu.”
Intervenția lui Mircea Bravo mi s-a părut una foarte reușită: „Clientul nostru este urmăritorul, nu brandul. Dacă urmăritorii sunt mulțumiți, atunci va fi și brandul”. Mircea a subliniat că influencerii trebuie să aibă grijă să nu comunice valorile greșite.
Andrei Nebunoiu, brand manager la Mannebunit, a sintetizat câteva sfaturi pentru oamenii de social media:
- Folosește contextul!
- Caută căi prin care să faci buzz chiar dacă trebuie să te duci tu după „albine”!
- Când ești underdog (=necunoscut), caută o metodă să ajungi deasupra competiției!
- Repetă trucul care a funcționat!
- Fii conștient ce-i în trend și integrează-te. Fă real-time marketing (de ex să te legi de știrile zilei și să creezi conținut)!
- Urcă-te pe valul creat de altcineva!
Ultimul vorbitor pe care l-am ascultat a fost comediantul Micutzu, care a spus că n-are neapărat modele, pentru că atunci când ai modele riști să fii influențat. Despre AI a spus că nu trebuie să ne temem, ci să vedem cum putem folosi AI în beneficiul nostru personal. Mi-a plăcut și că a spus că nu are o strategie pe termen lung, pentru că nu e clarvăzător. Dacă are o strategie, e maxim pe termen scurt.
Și anul acesta, ediția Webstock a fost una plină de informații și sfaturi utile, rămâne doar să vedem cine și ce poate aplica din ele!