Hai cu mine la muzeu – Muzeul de Artă Recentă București

Acum o săptămână am participat la o lansare de carte inedită: Editura Trei a lansat la Muzeul de Artă Recentă cartea Ora albastră de Paula Hawkins. Motivul alegerii acestui muzeu pentru lansare a fost faptul că romanul începe cu o scenă care se petrece într-un muzeu de artă contemporană, unde un antropolog criminalist descoperă un os uman într-o instalație de artă.

În exponatele de la MARe n-o să găsiți oase umane, dar cu siguranță o să găsiți exponate care o să vă uimească, o să vă șocheze, o să vă încânte (sau nu), așa cum fac majoritatea instalațiilor de artă contemporană. O să fiu foarte sinceră cu voi și o să vă mărturisesc că eu nu reușesc să stabilesc o conexiune cu arta contemporană/modernă. Din acest motiv, mă bucur că am avut parte de un tur ghidat de artista vizuală Mimi Pleșoianu, pentru că altfel nu aș fi înțeles nimic din lucrările expuse.

Atenție dacă vreți să mergeți cu copiii! – unele lucrări din expoziția curentă au o componentă vulgară.

Amplasament

MARe este amplasat pe bd Primăverii nr 15 într-o clădire spectaculoasă cu 5 niveluri.

Program de vizitare: Luni – Duminică: 11 – 19, Marți: Închis.

Scurt istoric

MARe este primul muzeu privat din România, realizat și administrat de Fundația MARe, și a fost deschis publicului în octombrie 2018.

Exponate

Așa cum am mai spus, MARe este un muzeu care vizează în principal arta contemporană românească. Expozițiile nu sunt permanente, ele schimbându-se la un interval de timp. În prezent, expoziția pe care o puteți vizita este alcătuită sub conceptul „Monstrul, pătratul și hohotul”, disponibilă pentru vizitare până în ianuarie 2025.

Muzeul deține și o colecție permanentă cu peste 1000 lucrări de artă realizate de peste 250 de artiști români și străini, printre care se numără Ion Țuculescu, Andrei Cădere, Horia Bernea, Ion Grigorescu, Dan Perjovschi, Herman Nitsch, Lucio Fontana sau Michelangelo Pistoletto.

Evenimente

Muzeul organizează constant ateliere de artă pentru copii (pe grupe de vârstă, 4-7 și 8-12). Dacă le urmăriți pagina de Facebook veți putea afla când au loc următoarele ateliere.

______

Și acum un pic despre cartea lansată, în cuvintele Virginiei Lupulescu de la editura Trei:

„Ora albastră” este un roman despre viața unui artist plastic care și-a dedicat existența artei și creației. Poate fi citită ca o carte despre singurătate, despre izolare, despre cum alienarea socială ne face să percepem diferit mesajele de la ceilalți. Dar poate fi citită și în cheie feministă: este o carte despre independența femeilor și despre cum o femeie reușește să calce în picioare niște percepții și niște stereotipuri greșite pe care le are publicul despre ea.

Dacă sunteți pasionați de artă, este și o carte despre curatoriatul de artă, despre cum se aleg piesele și cum se organizează o expoziție.

Alte articole despre muzee găsiți în categoria Hai cu mine la muzeu!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.