|

DIY de Crăciun: Spărgător de nuci din tuburi de carton reciclate

Îmi doresc să fac acest Spărgător de nuci din tuburi de carton de vreo trei ani, dar nu i-a venit rândul decât acum. Anul trecut n-am meșterit nimic, nici cu copiii (chiar mă uitam prin Arhive și am văzut că n-am nicio postare de Crăciun în 2023, probabil că am pus doar pe Facebook, unde oricum se pierd), iar acum doi ani am făcut doar activități care erau potrivite pentru Vlad, care era mai mic.

 

Anul acesta, însă, m-am pus pe treabă dintr-o întâmplare: am făcut curățenie în cămară cu Eliza și am dat peste tuburile de carton păstrate special pentru asta. Ne-am apucat chiar în aceeași zi, în echipă, dar a durat câteva zile până să-l terminăm. Copiii au pictat elementele, Eliza a desenat chipul, iar eu am lipit părțile componente și accesoriile.

Dorința mea a fost să realizez acest spărgător (și toate „craft”-urile/meșterelile de anul ăsta) doar din ce aveam prin casă. Am atâtea cutii pline cu unelte, vopseluri, resturi de materiale și produse pentru meșterit, încât am decis să nu mai cumpăr nimic nou. Îmi dau seama că e posibil ca voi să nu aveți prin casă pene negre sau mărgele de lemn sau hârtie gumată argintie, dar încercați să folosiți ce aveți la îndemână și să improvizați.

M-am inspirat de pe Pinterest, dar am realizat, în cele din urmă, un obiect original, căci e aproape imposibil ca doi oameni să aibă fix aceeași viziune cu privire la un obiect făcut manual. Ce-i lipsește spărgătorului meu sunt două bile de lemn pentru mâini și ceva pentru tălpi, ca să fie mai stabil. El stă destul de bine în picioare și-așa, dar dacă îmi vine vreo idee pentru tălpi, o să actualizez articolul.

Ca să vă faceți o idee cu privire la ce țin eu prin cămară 😀 Am un tub de carton cules de la un tomberon unde se aruncă ambalajele de la curierat (a fost folosit pentru transportul unor hârtii mari), tub de carton de la chipsuri, tub de la cerealele Mixit (e mai mare decât tubul de chipsuri) și tuburi mici de la diverse pungi sau folii.

Materiale: 

  • un tub de carton pentru corp. Eu am folosit un ambalaj de la o sticlă de apă din inox, probabil primit pe la vreun eveniment cândva. Însă majoritatea celor de pe Pinterest folosesc tuburi de chipsuri Pringles (sau mărci generice, cum e marca Lidl). Norocul meu a fost că acest tub avea și un capac și astfel mi-a fost mai ușor să delimitez pălăria de restul corpului.
  • tuburi de carton mai subțiri pentru mâini și picioare. În general, din ce am văzut, pentru mâini se folosesc tuburile de la hârtie igienică. Eu am folosit la mâini un tub de carton mai gros, rămas de la pungile vechi de fructe și legume din Lidl (cum le găseam goale, le strângeam – pungile astea noi nu mai au același tub subțire de carton) și la picioare un tub de la folia de aluminiu. Vă recomand să mergeți pe tuburile de la foliile de plastic sau aluminiu, pt că sunt mai rezistente, mai ales pentru picioare.
  • vopsele (roșu, alb, negru, culoarea pielii) și pensule – am folosit acrilice pentru o putere mai mare de acoperire.
  • un creion, niște washi tape sau scotch de hârtie.
  • accesoriile pot fi personalizate după ce aveți prin casă, dar eu am folosit: hârtie gumată argintie, sârmuliță plușată bicoloră (auriu cu argintiu), o bilă de lemn și o pană neagră.
  • pistol de lipit cu silicon fierbinte – fără el nu veți putea lipi elementele.

Mod de lucru

Tubul de carton pentru corp se împarte în trei: pălăria, fața și corpul. Se delimitează aceste zone cu washi tape sau scotch de hârtie și se pictează, pe rând. Adică am vopsit mai întâi partea roșie, am lăsat la uscat, am mutat scotch-ul de hârtie și am vopsit fața. Am lăsat la uscat. Apoi pălăria.

Tuburile de carton pe care le veți folosit pentru brațe și picioare trebuie tăiate în două. Fiind dintr-un carton super gros, nu veți reuși cu foarfeca sau cutterul. Folosiți un fierăstrău pentru traforaj sau un fierăstrău mic pentru uz casnic (da, noi avem așa ceva, pentru țevi din pexal sau pentru meșterit chestii din lemn). Dacă folosiți tuburi de la hârtie igienică, ele nu trebuie tăiate. Vopsiți brațele cu roșu și picioarele cu alb și negru.

Pregătiți accesoriile: decupați din hârtie gumată două fâșii de lungimea diametrului brațelor, și franjurați-le. Lipiți-le în jurul părții superioare a tuburilor de carton (vor reprezenta epoleții). Măsurați și decupați două discuri din hârtie gumată și lipiți-le deasupra. Nu le decupați dinainte, după diametrul tubului, pentru că vor trebui să fie mai mari (luați în calcul și grosimea hârtiei gumate și a stratului de lipici).

Tăiați firul plușat în patru bucățele și lipiți-le în formă de x pe pieptul soldățelului. Eu aș mai fi pus și niște năsturei, dar Eliza a zis să-l las așa că e bine și-așa, prin urmare, nu i-a mai pus nasturi. Puteți improviza nasturii din jumătăți de perle adezive (vopsite cu argintiu sau auriu), din nasturi adevărați sau din buline de hârtie gumată.

Pictați bila de lemn cu negru și înfigeți pana în ea. Lipiți bila pe capul Spărgătorului. Dacă folosiți o cutie de Pringles, folosiți-o cu deschizătura în jos, ca să băgați picioarele înăuntru și să le lipiți de pereții interiori ai cutiei.

Spărgătorul vostru de nuci este gata și poate fi folosit ca decorațiune! Noi cu siguranță îl vom păstra în cutiile cu decorațiuni de Crăciun, ca să ne bucurăm de el mai mult timp! Mereu ne face plăcere să descoperim decorațiunile făcute împreună de-a lungul anilor și presimt că peste 10 sau 15 ani, când o să fac singură bradul, o să plâng un pic cu toate astea în brațe!

Dacă faceți activități împreună în decembrie, nu uitați să includeți și un pic de meșterit. Nu doar că dezvoltă o mulțime de abilități la copii (capacitatea de a improviza, de a recicla creativ etc), dar o să petreceți niște momente minunate împreună și o să vă rămână multe amintiri în urma lor!

Pe blogul meu, la categoria Activități de Crăciun, găsiți multe sugestii de meștereli și, deși unele articole sunt de acum 10 sau 15 ani, și au poze mai urâțele sau sunt făcute din te miri ce (nu exista industrie de accesorii și materiale pentru hobby pe atunci), sunt toate lucruri pe care le puteți face în casă, cu copiii sau singuri/singure atunci când vreți să vă relaxați!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.