FILIT 2024: „Un băiat pe nume Bat” la Clubul de carte al Casiei
Ultimul eveniment la care am participat la FILIT 2024 a fost un club de carte la care s-a discutat o carte tradusă de mine, prin urmare am fost și eu invitată. Evenimentul a avut loc la cortul FILIT și a fost organizat și moderat de scriitoarea Mădălina Tănasă (autoarea romanului Blestemul podului), a cărei fiică, Casia, a venit cu ideea acestui club de carte, deja cu tradiție în Iași. La eveniment a participat și Corina Giurgia, din partea Cărturești Iași.
Faptul că am fost invitată în calitate de traducătoare să particip la acest club m-a făcut să apar și pe lista de invitați a FILIT și să primesc ecuson (de care m-am bucurat la fel ca un copil) și acces la diverse facilități puse la dispoziție de organizatori.
La clubul de carte al Casiei s-a discutat primul volum din seria Un băiat pe nume de BAT, de Elana K. Arnold, o serie de trei volume despre un băiețel cu o tulburare din spectrul autist și dragostea lui pentru un pui de sconcs adus acasă de mama lui veterinar.
Cărțile abordează multe subiecte legate de spectrul autist și îi vor ajuta pe copiii atipici să se simtă înțeleși și pe copiii tipici să înțeleagă mai în profunzime cum funcționează creierul copiilor neurodivergenți și să fie mai incluzivi și mai toleranți cu cei care nu funcționează la fel ca ei.
La eveniment au venit participanții obișnuiți ai clubului, dar și clase de elevi de la școli din Iași. M-am bucurat să văd și o clasă venită cu diriginta lor, o fostă colegă de-a mea de facultate, actualmente profesoară de engleză. De altfel, FILIT-ul mi-a arătat cât de mică e lumea: m-am întâlnit cu foști colegi de facultate, cu oamenii pe care îi știam de pe blog, cu foști profesori de-ai mei de facultate și cu o grămadă de alți oameni pe care îi știam din alte medii.
Despre clubul de carte al Casiei, dar și puțin de tot cum a fost la FILIT la club, a povestit Mădălina Tănasă la Radio Hit:
Și cred că cel mai grozav lucru pe care îl face FILIT (evident pe lângă că organizează zeci de evenimente și invită scriitori internaționași pe care altfel n-am avea cum să-i vedem) e că adună oamenii laolaltă sub un singur numitor comun: pasiunea pentru literatură.
Mulțumesc, FILIT Iași pentru tot ce mi-ai oferit în acele câteva zile. Îmi aduc aminte că scriam pe Facebook după ce m-am întors în București:
„Melancolia post Filit e reală și am auzit mai multă lume vorbind despre ea. După toată verva asta de la Iași, e greu să-ți faci bagajul să pleci! Filitul a fost minunat! Am participat la evenimente, m-am văzut cu oameni (poate nu atâția cât aș fi vrut și nu așa profund, pentru că mereu mai întâlneam pe cineva și voiam sa-i salut, să-i îmbrățișez pe toți), m-am distrat, am dansat, am râs, m-am emoționat, mi-am luat inspirație pentru viitor, am stabilit conexiuni și am deschis o poartă. Sper să mai vin, să mai trăiesc tot ce am trăit zilele astea și mai mult!
Am încheiat ieri cu un spectacol de teatru (Antologia dispariției a lui Radu Afrim) care m-a purificat, m-a trecut prin toate emoțiile (am râs în hohote – ceea ce e surprinzător pentru mine, pentru că eu nu râd niciodată așa, de fapt nu prea râd, mai mult zâmbesc), dar am și plâns, sau m-am revoltat, m-am dezgustat, m-am întristat la un nivel profund, o întristare diferită de starea de plâns pentru că venea dintr-un sentiment acut de milă. Spectacolul și apoi o cină cu o prietenă undeva sus, deasupra orașului, de unde se vedea toată panorama Iașiului, cu puzderie de luminițe, a fost exact ce-mi trebuia ca să mă desprind și să mă urc în trenul de București, privind înainte și nu înapoi.
Mulțumesc, Iași, mulțumesc, Filit, totul a fost extraordinar!”
Alte articole din seria FILIT 2024:
Serile FILIT #1: Pascal Bruckner
Serile FILIT #2: Zeruya Shalev și Clara Uson
Serile FILIT #3: Abdulrazak Gurnah
Dezbatere: De la carte la film
Scriitori în centru cu Mihaela Buruiană, Cosmin Perța și Kapka Kassabova