Patru tineri de 17 ani lansează Asociația „Prin tine faci bine”
Am participat azi la o conferință de presă pentru lansarea asociației „Prin tine faci bine”, fondată de patru tineri de 17 ani, care are ca scop educarea publicului larg din România în ceea ce privește donarea de organe și pentru că subiectul e unul care mă interesează, o să las și aici câteva informații, pentru cei care vor să afle mai multe.
Acest subiect este unul foarte sensibil pentru oameni și cred că ar trebui să-l tratăm în continuare cu sensibilitate și m-am bucurat că toți participanții de la conferință – Eva Belinski, David Pelinari, Irina Ponta și Dora Acasandrei, membrii fondatori ai asociației, Gheorghe Tache, președintele de onoare al Asociației Transplantaților din România, dr. Guenadiy Vatachki, directorul Agenției Naționale a Transplantului și Titi Aur de la Academia Titi Aur – au pus accentul în discursurile lor pe nevoia de informare pe acest subiect și nu pe ideea de a convinge pe cineva să devină donator sau să ia această decizie în numele rudelor lor.
O să redau mai jos câteva informații ca să vedeți cum stăm în prezent cu donarea de organe în România, cu scop informativ.
Situația legislativă actuală: acord informat (opt-in) vs. acord prezumat (opt-out)
În România, o persoană poate deveni donator de organe prin exprimarea unui consimțământ informat, oficializat printr-un acord expres obținut la notar. Cu toate acestea, chiar și în prezența acestui document, procesul de donare nu este garantat, deoarece decizia finală nu aparține exclusiv persoanei care și-a exprimat acordul. Astfel, chiar dacă a fost semnat un consimțământ în mod oficial, prelevarea de organe poate fi împiedicată. Doar 6 țări au rămas în UE care folosesc acordul informat.
Celelalte folosesc acordul prezumat, adică se pleacă de la prezumția că toți oamenii vor să își doneze organele. Doar cei care nu vor să devină donatori merg la notar și semnează această declarație împotriva donării.
De ce nu sunt mai mulți donatori în România?
Cele mai importante piedici în calea unui sistem eficient țin de:
- lipsa de informare și educare a populației
- lipsa de încredere în sistemul medical
- credințele religioase
- cadrul legislativ greoi. O persoană care vrea să devină donator trebuie să meargă la notar să semneze un document și apoi să îl trimită la Ministerul Sănătății. Autoritățile își doresc ca înscrierea în Registrul donatorilor să se poată face online de anul viitor.
Statistici:
- În acest moment, în România, 4029 de persoane se află pe listele de așteptare pentru un transplant.
- O singură persoană poate salva până la 8 vieți și poate îmbunătăți prin donarea de piele 100 de vieți.
- La o populație de 19.000.000 locuitori, anual doar aproximativ 85 de persoane se înscriu în Registrul Donatorilor.
- România are numai 5 donatori la un milion de locuitori, spre deosebire de alte țări dezvoltate, care au de 4 ori mai mulți.
- Între 100 și 200 de pacienți mor anual în așteptarea unui transplant.
- Mortalitatea pe lista de așteptare este de aproximativ 20%.
- În România, 5% dintre pacienții care mor la Terapie Intensivă pot fi declarați în moarte cerebrală, dar acest lucru se întâmplă la doar 0,3%.
Ce își propune asociația?
- Să organizeze campanii de informare în școli, comunități, mass-media și social media, pentru a forma o generație deschisă și empatică.
- Să promoveze voluntariatul și implicarea activă a tinerilor;
- Să aducă pe agenda publică teme precum necesitatea unei legislații clare și a unui sistem facil pentru a acorda consimțământul de a deveni donator, înțelegerea diferenței dintre acordul informat și cel prezumat, înțelegerea noțiunii de moarte cerebrală;
- Să realizeze sondaje de opinie pentru a înțelege percepția publicului și pentru a identifica soluții adaptate realităților sociale din România;
- Să promoveze inițiative legislative;
- Să publice analize comparative între România și alte țări UE.
Pentru cine dorește mai multe informații sau să se implice ca voluntar, găsiți detalii pe următoarele site-uri:
printinefacibine.ro – Asociația Prin tine faci bine
e-transplant.ro/ – Asociația Transplantaților din România
transplant.ro/ – Agenția Națională de Transplant
Aceste lucruri nu sunt simple si trebuie sa fie tratate extrem de serios, cu constiinta, cu o analiza ananuntita a tuturor aspectelor etice, morale. E in joc viata oamenilor.
Nu conteaza ce face restul Europei neaparat, nu asta trebuie sa ne determine in mod automat spre o anumita alegere. Ci e esential sa ne asiguram ca facem lucrurile corect, etic.
Moartea cerebrala inca este disputata de oamenii de stiinta.
Pentru a fi recoltate organele, omul trebuie sa fie viu, nu se poate altfel.
“Celelalte folosesc acordul prezumat, adică se pleacă de la prezumția că toți oamenii vor să își doneze organele. Doar cei care nu vor să devină donatori merg la notar și semnează această declarație împotriva donării.”
Din punctul meu de vedere acest tip de acord e periculos, poate duce la mari abuzuri in spitale, trecute sub tacere.