Prințesa și grădinarul: o poveste clasică în haine animate noi
Am fost săptămâna trecută la evenimentul de lansare a filmului „Prințesa și grădinarul” și am rămas și eu surprinsă de cât de mult mi-a plăcut. De la poveste și până la stilul de animație, filmul m-a cucerit de la primele cadre, care îți dădeau impresia de film adevărat sau măcar 3D. Nu mai zic de castelele din film, iar unul dintre ele mi s-a părut că seamănă un pic cu Bran. Mi-a făcut poftă de o vacanță în Cehia și asta deoarece „Prințesa și grădinarul” este un remake animat după unul dintre cele mai vizionate filme cehești din toate timpurile – The Proud Princess/Pysna Princezna, din 1952, inspirat dintr-o poveste populară.
Inițial am crezut că e doar o altă perspectivă a piesei lui Shakespeare, Îmblânzirea scorpiei, dar, din fericire, povestea nu se duce într-acolo, ci păstrează principiile basmului: prințesa Carolina este o înfumurată care refuză cererea în căsătorie a Regelui Benjamin, declarând că acesta nu este demn nici să-i lege șireturile. Dezamăgit, regele nu se dă bătut, ci pleacă personal în împărăția de Miazănoapte, ca s-o convingă pe prințesă să-l accepte. Doar că aici se deghizează într-un grădinar și, pe măsură ce-i readuce grădina la viață, reușește să se împrietenească cu ea și să vadă dincolo de aroganța ei și chiar să dea în vileag complotul sfetnicilor trădători.
Filmul actual este tot cehesc, ca originalul, și urmează un stilul mai clasic de animație, păstrând frumusețea basmului, fără influențe moderne care să adere la vreo agendă politică sau socială. E un film, unul frumos și amuzant, si atât. Aș vrea să pot reda în cuvinte mai bune cât de mult ne-a plăcut tuturor (și lui Vlad, care nici nu voia să vină, a refuzat să facă poze si a fost în grevă că l-am luat de la tabletă și apoi am văzut că a stat cu gura până la urechi tot filmul, complet absorbit de ecran) si vă recomand să mergeți să-l vedeți cu copiii.
Regizat de David Lisý și Radek Beran, „Prințesa și grădinarul” aduce un omagiu peisajului Cehiei, care a servit drept inspirație principală. Detaliile și culorile frumuseților naturale completează experiența vizuală atât pentru cei mici, cât și și pentru adulți.
La acest proiect, dezvoltat pe parcursul a cinci ani, au lucrat 45 de animatori și 101 de artiști în design, modelare 3D texturi, lumini, efecte, compoziție și altele, iar nucleul echipei a fost format din experți cehi, slovaci, polonezi, cărora li s-au alăturat artiști din Spania, Franța, Ucraina, India, Mexic și Venezuela.
Cântăreața și actrița Nicole Cherry și-a împrumutat vocea Prințesei Carolina: „Mi-a plăcut să dublez această animație, mi s-a părut o poveste frumoasă și din ce-am văzut în sală, copiii au fost surprinși de această poveste, le-a plăcut și mă bucur că au avut răbdare și au fost în număr mare. E o poveste care o să captiveze copiii de la primele minute. Și orice film văzut în familie la cinema va fi o amintire frumoasă.”
Actorul Silviu Mircescu, cel care l-a dublat pe Regele Benjamin, a apreciat mult la această poveste „faptul că se cântă, se joacă, are un subiect foarte frumos și emoționant.”
În sală au fost copii de toate vârstele acolo și am remarcat că s-a râs mult. Dați o șansă și acestei animații europene, măcar ca să aveți grad de comparație cu ce vine de peste ocean. Din punctul meu de vedere chiar merită reclama care i se face.
Filmul produs de LUMINAR Film și PFX este distribuit în România de: T.R.I.B.E. Films. Dublajul filmului a fost realizat de EMPIRE FILM.