Este un lucru bine ştiut că, cel puţin până la o anumită vârstă, toţi copiii bagă în gură toate obiectele pe care pot pune mâna, din dorinţa de a afla cât mai multe despre lumea care îi înconjoară. Din acest motiv 1 milion de copii sub 6 ani sunt în fiecare an victimele intoxicării cu diverse substanţe, deseori cu urmări fatale. Este bine să ştiţi care sunt aceste substanţe periculoase şi cum vă puteţi proteja copiii de ele şi cum să reacţionaţi dacă acesta inhalează, ingeră sau atinge ceva toxic.
În primul rând fă o investigaţie cameră cu cameră pentru a descoperi ce substanţe sunt de evitat, asigură-te că sunt etichetate corespunzător şi încuiate departe de accesul copilului.
Iată câteva substanţe periculoase ingerate în mod obişnuit de copiii sub 6 ani:
- cosmetice şi produse de îngrijire personală, precum apa de gură (majoritatea conţin alcool), dizolvant şi lac de unghii, cremă epilatoare şi ulei pentru bebeluşi sau ulei de masaj. Sunt cazuri cunoscute în care copiii au murit pentru că uleiul le-a ajuns în plămâni.
- medicamente de orice fel, fie sub formă lichidă, solidă sau praf, mai ales siropurile de tuse şi vitaminele sub formă de pilule colorate
- produse de curăţat de orice tip, mai ales cele puternice, gen Triumf sau pe bază de înălbitor gen Domestos.
- plantele de apartament, gen filodendron sau ilice.
- diluant, vopsea, var, benzină, lichid de aprins grătarul, lichid de spălat parbrizul
- pesticide
- sticle de alcool
Cum să vă protejaţi copiii
- Încuiaţi toate substanţele toxice. Chiar dacă le puneţi în dulapuri situate la înălţime ei vor ajunge acolo căţărându-se pe scaune şi mese. Încuiaţi şi păstraţi cheia într-un loc sigur.
- Nu vă bazaţi pe flacoanele cu capace anti-copii (din acele pe care trebuie să apeşi şi să roteşti în acelaşi timp). Capacul anti-copii va întârzia deschiderea flaconului până îi prindeţi cu ele, dar s-ar putea să nu.
- Ţineţi pesticidele, detergenţii şi medicamentele în recipientele lor originale. Nu puneţi clor într-o sticlă de suc sau mai ştiu eu ce. Copiii nu fac diferenţa după miros, ei evaluează conţinutul după aspect şi după informaţiile pe care le au deja.
- Genţile, poşetele şi sacoşele trebuie ţinute departe de mânuţa cercetătoare a copilului. Un ruj colorat sau o sticluţă cu lac de unghii poate arăta foarte apetisant pentru un copil.
- Nu vă referiţi niciodată la medicamente ca fiind bomboane nici când încercaţi să îi forţaţi să le ia. Ei vor reţine acest lucru şi s-ar putea să ia mai multe o dată cu gândul că sunt inofensive ca toate bomboanele.
- Încercaţi să cumpăraţi produse de curăţenie cât mai puţin toxice.
- Supravegheaţi copilul cât de mult posibil.
- Etichetaţi pe cât posibil toate substanţele toxice cu o etichetă autocolantă cu un craniu pe ea şi învăţaţi copilul să nu se atingă de acele recipiente pentru că sunt periculoase (în funcţie de vârsta şi capacitatea de înţelegere a copilului).
În caz de urgenţă sunaţi la TOXAPEL – (021) 210.61.83; (021) 210.62.82
Toxapel funcţionează 24 de ore din 24 şi acoperă întreg teritoriul ţării putând fi apelat de la orice telefon. Prima jumătate de oră este cea mai importantă, aşa că până vine ambulanţa sunaţi la Toxapel pentru a obţine sfatul specialiştilor cu privire la ce puteţi să faceţi pe loc. Pentru mai multe informaţii despre Toxapel, accesaţi site-ul spitalului de copii Grigore Alexandrescu Bucureşti.
Numărul Toxapel trebuie să fie pus la vedere în casă alături de numărul medicului de familie şi al medicului pediatru, ca în caz de nevoie să nu staţi să îl căutaţi pe net sau prin sertare.
Sursa informaţiilor generale aici.
Sursa informaţiilor despre Toxapel aici.
[…] GoodHomes în colaborare cu Spitalul Grigore Alexandrescu, Parentime şi Chicco organizează campania Copiii acasă. Scrie-le şi spune-le cum îţi protejezi tu copilul în casă şi poţi câştiga obiecte şi kituri de protecţie şi siguranţă a copilului în casă oferite de Chicco şi în cursuri de parenting oferite şi organizate de Parentime. La acesta am participat şi eu cu câteva vorbe şi v-am mai vorbit despre asta în articolul Protejează-ţi copiii de substanţele toxice din casă. […]