Acum câteva zile am primit de la o prietenă blogosferică o revistă cu reţete de Paşte. Am răsfoit-o conştiincioasă, am pus semne ici şi colo, şi am ales o reţetă deosebită cu peşte pentru Florii – doradă în pergament. Pentru această reţetă aveţi nevoie de nişte ingrediente mai deosebite, aşa că vă recomand să căutaţi din timp lapte de cocos şi coriandru verde. Eu laptele de cocos l-am făcut în casă, dar la coriandru verde am renunţat pentru că nu am găsit nicăieri.
Ingrediente: 4 dorade sau 8 file-uri de doradă cu piele (eu mi-am filetat singură peştele, cred că vă puteţi imagina ce măcelăreală i-am tras), 1 căţel de usturoi tocat mărunt, 8 linguri de vin alb, 300 ml lapte de cocos, 3 linguri de sos de soia, sucul de la o limettă, 1 ceapă verde tăiată rondele, 1 legătură de pătrunjel tocat, 1 legătură de coriandru tocat, 1 ardei iute roşu, curăţat de seminţe şi tocat, 1/2 de ardei gras roşu cubuleţe, 1/2 ardei gras galben cubuleţe.
O poză rapidă cu ingredientele:
Peştele se curăţă şi se spală, apoi se usucă cu un prosop de hârtie. Se amestecă toate ingredientele, obţinându-se o marinată. Uitaţi ce culori frumoase:
Se pun file-urile de peşte în marinată şi se lasă la frigider câteva ore, timp în care le mai întoarceţi de pe o parte pe alta. În acest timp puteţi pregăti garnitura, eu am ales acest delicios amestec de legume la cuptor (ratatouille), dar puteţi servi şi cu orez sau cartofi natur.
Scoateţi peştele din frigider, deja arată delicios, nu?
Până pregătiţi pacheţelele, încingeţi cuptorul la 180 de grade. Scoateţi fileurile din marinată şi crestaţi pielea în două, trei locuri. Câte două fileuri de peşte se suprapun pe partea cu carne şi se aşază pe un strat dublu de hârtie pergament (eu am uitat să pun două straturi, dar n-a păţit nimic). Puneţi cu lingura şi marinată. Adăugaţi sare şi piper. Eu am folosit un piper deosebit cu lămâie, pe care l-am servit şi la masă pentru că mie îmi place mai piperat.
Închideţi pacheţelul şi sigilaţi cu o agrafă de birou sau cu o capsă.
Puneţi pe o tavă şi daţi la cuptor timp de 30 de minute. Deschideţi pachetele şi serviţi pe farfurii cu tot cu hârtie. Ornaţi cu felii de limetă.
Am servit un vin alb, sec alături de acest peşte minunat şi l-am mâncat cu cea mai mare plăcere.
Şi garnitura:
Această reţetă e ideală şi pentru masa de Paşte, dacă nu mâncaţi miel. Este elegantă, deosebită şi nu durează mult, în sensul că nu ţineţi invitaţii flămânzi. Pregătiţi marinata şi peştele de dimineaţa şi când vin oaspeţii, îl băgaţi la cuptor. Până savuraţi un aperitiv cu multe grade şi ciocniţi un ou, e gata. Poftă bună!
Reţetă din revista Delicatese de Paşte, editată de Burda.
Cover photo: fotografie cu rețeta reală, gătită de mine, în cadrul unui proiect video realizat împreună cu Electrolux, în 2016
Laura, la hipermarchetul “Real” ai încercat? Într-o vreme, eu găseam acolo coriandru verde şi nu numai.
Deşi cred că a ieşit foarte bun şi fără. 🙂
Cu urări de bine,
Adele
La real, recunosc, nu am incercat, eram deja prea descurajata. Dar pe viitor o sa retin ideea, multumesc!
[…] compară cu lenevitul, aşa că am încins şorţul şi cuptorul şi m-am pus pe treabă. Am făcut doradă la cuptor cu garnitură de ratatouille, un chec cu cacao şi glazură de ciocolată şi am inventat un […]
[…] sora mea să luăm masa. Pentru că de Florii în general se mănâncă peşte, sora mea a gătit dorada în pergament cu legume ratatouille. Soţului meu i-a plăcut atât de mult ce-a mâncat încât am zis că […]