Lapte de cocos făcut în casă

Ieri au fost Floriile şi am gătit o reţetă deosebită cu peşte pentru care am avut nevoie de lapte de cocos. Am umblat până mi s-au tocit pingelele să găsesc lapte de cocos şi n-am găsit. Până la urmă mi-am făcut în casă propriul lapte de cocos. Am cumpărat din Carrefour patru nuci de cocos la 1,99 lei bucata. Când alegeţi nucile, scuturaţi-le ca să se audă lichidul din interior. Dacă nu se aude clipocitul lichidului, nu le cumpăraţi pentru că nu sunt bune. Încingeţi cuptorul la 180 de grade şi băgaţi nucile în cuptor, pe grătar, timp de 15-20 minute. Scoateţi-le şi puneţi-le pe jos şi loviţi-le cu partea mai ascuţită a unui ciocan. Dacă intenţionaţi să păstraţi acea apă din interior, mai întâi găuriţi cele trei puncte din vârf cu o şurubelniţă şi scurgeţi apa. Atenţie, nu acel lichid este laptele de cocos, acela este apă de cocos (şi este incredibil de greţoasă, dar e chestie de gust). Dacă loviţi cu grijă nuca, acea coajă groasă şi tare se va desprinde frumos de pe miez. Dacă nuca se sparge în două, fără să se desprindă coaja de miez, atunci desprindeţi miezul cu un cuţit cu vârf bont (cuţit de unt). Miezul mai are o pieliţă maro pe care trebuie să o curăţaţi cu un decojitor de legume sau cu cuţitul.

Miezul scos din coajă
Operaţiunea de curăţare

Miezul curăţat se taie în bucăţele mici şi se pune într-un vas. Turnaţi apă clocotită să cuprindă bucăţile de cocos. Nu acoperiţi cu apă. Băgaţi blenderul de mână şi pasaţi până se face totul ca o pastă umedă.

Strecuraţi pasta obţinută printr-un tifon şi stoarceţi bine. Lichidul alb obţinut e laptele de cocos. Uşor, nu?

Dacă păstraţi acest lapte de cocos la frigider şi nu-l folosiţi imediat, veţi observa că se decantează. La suprafaţă se ridică o substanţă densă, ca o smântână, iar la fund rămâne un lichid transparent, ca apa. Amestecaţi cu o linguriţă şi laptele îşi va recăpăta forma iniţială. În unele reţete se foloseşte doar această “smântână” de cocos (coconut cream), aşa că citiţi cu atenţie reţeta înainte să vă apucaţi.

Mie nu mi-a trecut prin cap să usuc pulpa ca s-o păstrez (nu-mi plac fulgii de cocos decât în rafaello, în rest nici să nu-i văd), dar bănuiesc că se poate face şi asta, însă nu m-am documentat ce şi cum şi nu garantez că iese ceva. Având în vedere ce oră era când am terminat, eu i-am făcut vânt pulpei cu tifon cu tot direct în coş şi vă sfătuiesc să faceţi acelaşi lucru. Nici nuca în forma ei originală,  nici fulgii de cocos la pliculeţ nu sunt chiar atât de scumpi încât să ne chinuim atât. În cele din urmă a meritat efortul pentru că dorada în pergament pe care o să v-o prezint în altă postare, a ieşit absolut delicioasă şi a fost unanim apreciată de invitaţi.

Save

12 Replies to “Lapte de cocos făcut în casă”

  1. […] mai deosebite, aşa că vă recomand să căutaţi din timp lapte de cocos şi coriandru verde. Eu laptele de cocos l-am făcut în casă, dar la coriandru verde am renunţat pentru că nu am găsit […]

  2. ce interesant! nu stiam ca asa se prepara laptele de cocos. : )

    ai mei cumparau nuci de cocos si ne placea tuturor sa mancam miezul asa simplu.

  3. Foarte interesant , am 33 de ani si pana acum nu am aflat ca din nuca de cocos se poate face lapte ! Am facut si eu dupa reteta de aici si a iesit foarte bun , delicios chiar ,insa mie personal mi-a facut rau deoarece este foarte gras , atentie celor cu probleme biliare ,dar am descoperit si o alta intrebuintare a lui , de fapt a smantanii care se ridica deasupra cu care imi ung fata si devine foarte catifelata !

    1. Laura Frunza says: Reply

      Suzana, cel mai indicat este sa folosesti laptele si smantana de cocos in preparate, mai ales daca ai probleme biliare. Imi pare rau ca nu te-ai simtit bine dupa ce l-ai consumat, e o sursa buna de vitamine si minerale.

  4. pulpa care rămîne e un deliciu în diverse reţete (ca de pildă Beef Rendang), în care se pune preparată foarte simplu: coaptă în tigaie fără grăsime, pînă devine cafeniu-aurie; astfel prelucrată se numeşte kerisik si este folosită într-o gamă vastă de reţete orientale.

  5. […] 2/3 de cana de lapte de cocos(bio, marca Rapunzel au la Naturalia sau il puteti prepara in casa, reteta aici) […]

  6. Dar apa de cocos este delicioasa si foarte sanatoasa!!! Trebuie insa strecurata pt a putea fi bauta.
    Lapte de cocos nu am facut inca, dar cautam modul de preparare ca sa il folosesc la o inghetata vegana 😀

  7. buna. din 4 nuci de cocos, cat lapte se obtine?multumesc!

    1. Laura Frunza says: Reply

      Magthalena, nu stiu, nu am cantarit/masurat 🙁 Insa acum se gaseste lapte de cocos mai peste tot, in mai toate hipermarketurile, nu stiu daca mai merita efortul sa-l faci in casa.

  8. Izabela Panescu says: Reply

    Din punctul meu de vedere merita tot efortul! Orice lucru facut in casa merita tot efortul, pt ca cele din comert nu contin doar pulpa de cocos si apa ca sa reziste atata vreme pe rafturile din supermarketuri! In al doilea rand, am vazut ca ne sfatuiati sa aruncam fulgii ramasi. Din nou, din punctul meu de vedere este o mare greseala, pt ca niciun produs de acest fel din comert nu va avea aceeasi aroma! Si bineinteles ca nu putem fi siguri la ce temperatura au fost uscati, asa ca vitaminele si mineralele s-ar putea sa nu mai existe in fulgii din comert. Iar in al treilea rand, cel mai sanatos lapte de cocos se obtine cu apa rece, nu clocotita, pt ca nutrientii sunt distrusi. Eu pun bucatelele de pulpa cu apa in blender, apoi strecor, adaug si sucul de cocos pt aroma si gata. Chiar se face foarte repede, asa ca merita tot efortul! Multumesc!

  9. Maria Craciun says: Reply

    Draga mea, te rog sa-mi spui ce pot face cu zatul de la nuca de cocos, dupa ce am facut lapte din nuca razuita sau blenduita? E pacat sa arunc ce ramane dupa folosire. Multumesc!

    1. Laura Frunză says: Reply

      Eu recunosc că nu am făcut nimic cu el, dar din ce am mai citit, se poate usca în tavă la cuptor şi folosi ulterior la prăjituri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.