Aceasta este una dintre cărţile mele preferate dintre titlurile din colecţia Grădina de la editura Casa. Grădina înmiresmată este un compendiu cu poze al plantelor care parfumează în mod plăcut grădina, pe anotimpuri şi tipuri de sol/amplasament.
Cartea începe cu un scurt istoric al parfumului şi cu câteva informaţii despre simţul mirosului. Continuă apoi cu descrierea celor mai parfumate flori, pe anotimpuri, cu modul de proiectare a unei grădini înmiresmate, cu sfaturi privind cultivarea acestor plante, precum şi cu câteva capitole despre întrebuinţarea esenţelor obţinute din plantele parfumate.
Iată împărţirea pe anotimpuri a plantelor:
Primăvara
12 soiuri de lalele parfumate
Primula
NarcisaHemerocalis
Bujori
Flox
Micşuneaua
Frăguţa de pădure, tufele de agriş sau portocali pitici
Lăcrămioara, porumbelul (Muscari racemosum), dreţele (Lysimachia nummularia).
Cephalophora aromatica – o plantă cu aromă de bomboane gumate
Tufe: Cytisus praecox (otrăvitor!), liliacul, iasomia
Vara
Toate soiurile de trandafiri
Gălbenelele, garofiţa turcească, lobularia maritima, gura leului, micsandra, arborele de vanilie (Heliotropium arborescens), verbina uriaşp, fluturaşul (Cosmos sulphureus), vinariţa, busuiocul domnesc, regina-nopţii.Plante care miros cel mai puternic seara sau noaptea: micsandra (Matthiola incana), viola de noapte (Hesperis matronalis), luminiţa de seară (Oenothera odorata – flori cu parfum de lămâie), busuiocul domnesc (Reseda odorata), brumărelele Pax (Phlox paniculata Pax), săpunariţa (Saponaria officinalis), Zaluzianskya capensis (o plantă cu miros de marţipan şi vanilie), caprifoiul, ciumăfaia/trompeta îngerilor (parfum puternic, dar este o plantă toxică), crini.
Toamna
Cimicifuga racemosa, garoafa de munte, crizantemele, arbuştii parfumaţi (liliacul de vară – buddleia, salvia rusească – perovskia atricifolia, hortensia Kyushu – hydrangea paniculata, Heptacodium miconoides – plantă originară din China cu flori albe, mărunte, cu parfum de iasomie.
Plantele mai sunt împărţite şi pe categorii: cele care preferă soarele, cele care preferă umbra, cele care preferă umezeala, plante căţărătoare, plante “de zid”, plante de apă, plante parfumate la ghiveci etc.