Acum câteva zile am primit pe pagina de Facebook a blogului un mesaj de la un tânăr care dorea să devină un blogger de succes. Sunt sigură că a lăsat acelaşi mesaj identic multor bloggeri, dar o să-l reproduc aici, totuşi: “Ma numesc A.R. , am 14 ani si sunt din Tg-Jiu! Ador sa citesc si m-am hotarat ca de la o vreme sa ma apuc de blog asa cum faci tu ! As dori sa ma ajuti cu unele sfaturi , dar cel mai mult ma intereseaza cum ai creat acest acest minunat site pe care postezi recenzii. Astept cu nerabdare raspunsul! Multumesc pentru timpul acordat !”
Toată lumea caută din prima o reţetă de succes. Bloggingul nu mai e trial and error, toată lumea vrea să meargă la sigur. Şi realitatea e că în ziua de azi e foarte uşor, cu atâtea cursuri despre cum să scrii articole care să atragă publicul, cum să faci SEO pe ele, cum să le promovezi pe reţelele de socializare, cum să te promovezi pe tine agenţiilor etc. Majoritatea acestor cursuri sunt pe bani grei, dar mie mi se pare enorm să dau 200-300 de euro pe un curs de SEO, aşa că iniţiativa Anei şi Laviniei (Parenting PR) de a organiza evenimentele Digital Talks în Bucureşti şi în ţară mi se pare una extraordinară.
Am fost sâmbătă la Digital Talks Iaşi, unde, timp de aproape 5 ore, Ana şi Lavinia ne-au predat într-o formă condensată tot ce s-a predat în cele şapte ediţii DPT care au fost până acum. În sală – bloggeri ieşeni, destul de timizi (sunt obişnuită cu atmosfera super vocală de la evenimentele din Bucureşti), dar cu multe nelămuriri pe care sper că şi le-au clarificat sâmbătă. Am simţit în vibe-ul din sală că au fost multe momente “aha” şi sper ca bloggerii ieşeni să devină din ce în ce mai cunoscuţi pentru că, din ce mi-am dat eu seama, interacţionând puţin cu ei, chiar au ceva de spus.
Prin urmare, iată, dragă A. R., câteva sfaturi despre cum să fii un blogger de succes.
- În primul rând întreabă-te de ce scrii. Înţeleg că vrei să-ţi faci un site de recenzii. Scopul tău e să obţii cărţi “gratis”? Nu e nicio ruşine în a recunoaşte că vrei să monetizezi un blog (şi cărţile gratis sunt tot o formă de monetizare). Mai întâi scrie multe recenzii pentru cărţile pe care le ai în bibliotecă ca să arăţi editurilor că te pricepi şi abia apoi vei putea să te prezinţi ca un blogger care merită să primească cărţi gratis.
- Găseşte-ţi vocea. Sunt o mulţime de bloggeri de carte în România. Cum te vei diferenţia de ei? Despre ce fel de cărţi vrei să scrii? Ştii ce înseamnă o recenzie şi cum se face?
- De ce te-ar citi pe tine doritorii de cărţi şi nu pe ceilalţi? Scrie corect, sincer, informează-te despre subiectele pe care le abordezi, oferă conţinut de calitate.
- Poziţionează-te! Ce nevoie din piaţă acoperi? Pentru a deveni un blogger de succes, trebuie să acoperi o nevoie, să scrii despre ceva ce fie nu s-a mai scris, fie s-a scris altfel, astfel încât cititorii să te citească pe tine. Poate e nevoie de un blog de recenzii de culegeri de matematică sau de reviste pentru tineri. Caută ceva ce nu s-a mai făcut sau fă lucrurile altfel!
- Fă-ţi o identitate. Asta înseamnă un domeniu, un logo, o pagină de Facebook pentru comunitate. Toate trebuie să te reprezinte şi să te identifice dintre ceilalţi bloggeri.
În lume există 200 de milioane de bloguri. Lunar mai sunt create alte 3 milioane de bloguri, iar în fiecare minut sunt publicate 60 de mii de postări. De ce te-ar citi cineva pe tine?
În afară de cele 5 puncte de mai sus, care sunt valabile pentru un blogger începător, iată alte 5 sfaturi suplimentare pentru după ce-ţi vei pune blogul pe picioare şi vei vrea să devii cât mai cunoscut:
- Ieşi în offline. Participă la acţiuni de voluntariat, de responsabilitate civică, de protejarea mediului. Chiar dacă tu vrei să scrii doar despre cărţi, arată că îţi pasă de comunitatea ta. Uite, o să scrii despre cărţi, nu vrei să reciclezi hârtia sau să plantezi nişte copaci pentru a-i înlocui pe cei tăiaţi pentru cărţile tale?
- Scrie interviuri cu autorii tăi preferaţi – scrie-le pe paginile lor de Facebook, cu siguranţă vor răspunde. Încearcă să contactezi autorii români, ei chiar vor să ajungă la publicul tău. Nu le cere cărţi! Nu aşa le demonstrezi că apreciezi ceea ce scriu ei!
- Scrie guest posts sau lasă-te intervievat pentru alte bloguri sau site-uri – aşa te va cunoaşte şi mai multă lume.
- Încearcă să fii atât de bun încât să fii invitat la posturile de radio sau televiziune din oraşul tău să povesteşti despre cărţi.
- Întâlneşte-te cu cititorii din oraşul tău – fă întâlniri la bibliotecă, pune bazele unui club de carte. După ce o să mai creşti poţi să găzduieşti lansări de carte la tine în oraş, să vii la Bucureşti la târgurile mari de carte (sau poţi veni chiar acum cu părinţii), să mergi la lansări importante în alte oraşe.
Sfaturile de mai sus sunt din prima parte a ediţiei Digital Talks de la Iaşi. A doua parte a fost despre SEO şi cum să-ţi îmbunătăţeşti traficul şi şansele de a fi găsit pe Google, cum să foloseşti Facebook Ads şi LinkedIn şi alte chestii tehnice pe care nu are sens să le expun momentan. Dacă voi avea timp, voi scrie alt articol despre ele, dar pentru tine, dragul meu cititor temporar, A.R., sfaturile de mai sus sunt cele care te vor ajuta să-ţi pui blogul pe picioare şi să-l creşti mare! Iar dacă vei reuşi să ajungi un blogger de succes, să vii să-mi laşi şi mie link!
Ediţia de Iaşi a Digital Talks s-a desfăşurat la hotel Bellaria. Toate bloggeriţele au primit agende superbe de la Centrul Comercial Auchan, săpunuri de la Skin Novels şi au fost surprinse în poze foarte frumoase de fotografa Irina Mocanu din Iaşi. Mulţumim, Parenting PR, pentru această oportunitate, sunt sigură că bloggerii ieşeni vă aşteaptă şi cu alte ocazii.
Despre prima ediţie Digital Parents Talks puteţi citi aici.
Sfaturi foarte bune pentru viitorul blogger. Trebuie sa aiba un har deosebit pentru a scrie si in a atrage cititori.
Mulţumesc, sper că am sintetizat bine. Şi da, fiecare trebuie să-şi descopere acel ceva al lui care să-l facă atrăgător în ochii cititorilor.
Mulțumim pentru sfaturile prețioase! 🙂
HMMMM…muuult mai complicat decat o iesire la mare cu cortul :)))))
Cred ca trebuie sa stii exact cu am spus, de ce scrii si mai apoi sa incerci sa relatezi lucrurile care conteaza pentru tine, eu de asta citesc unele blog-uri, sunt subiecte care ma intereseaza.