Editura Casa a fost tare hărnicuță anul ăsta și a adus copiilor o mulțime de cărți noi și frumoase. De faptul că Vlad este mare fan al seriei Prietena mea, Conni cred că v-a mai spus. Are toate numerele și citim periodic din ele. Pe unele le știu eu pe de rost, iar altele ne ajută punctual când avem nevoie.
De exemplu, am citit Conni la dentist chiar cu o seară înainte de prima lui vizită la dentist. Cartea ne-a ajutat enorm, Vlad deja știa ce o să se întâmple și a fost foarte cuminte și cooperant. După ce am citit Conni la zoo, evident Vlad a cerut o vizită la zoo. Acum vrea la fermă, pentru că am citit cartea cu ferma. De cele specifice sărbătorilor, nici nu mai zic, le recitim mereu și am citit-o pe cea cu Crăciunul chiar și vara 😀
Prin urmare, ne-am bucurat mult de apariția a două cărți noi cu îndrăgita Conni: Conni vrea să devină balerină (nu vă mai spun că Vlad vrea și el la balet, deoarece sora lui merge și el vrea să facă tot ce face Eliza) și Conni la schi, care ne-ar fi fost tare utilă când Vlad s-a urcat prima oară în viață pe schiuri, în februarie anul acesta.
Seria Chiț-Chiț citește numără zece titluri până acum. Patru dintre cele mai recente sunt: Iulia nu se teme de întuneric, Iulia se spală pe cap fără lacrimi, Paul și Maria pregătesc o petrecere și Paul și Maria călătoresc în spațiu.
Toate patru sunt drăguțe, iar preferata lui Vlad este cea cu călătoria în spațiu. Mie mi-a plăcut pentru că arată cât de importantă este o imaginație bogată: patul este suprafața Lunei, au și o rachetă făcută dintr-un fel de cort de joacă, ochelari de astronaut din ochelari de înot etc.
Fiecare carte din serie are la mijloc niște fișe detașabile cu activități, pentru ca micul cititor să exerseze și să-și sedimenteze informațiile și comportamentele din poveste.
Seria De ce? De ce? De ce? (4-7 ani) este noua preferată a lui Vlad după ce a trecut de etapa cărților din colecția Junior. Am povestit deja într-un articol separat despre cartea Rămas bun, deces, doliu, iar azi vă semnalez o apariție din decembrie – Aventurieri și exploratori și una din martie – Cum funcționează aparatele și instalațiile din casă?
De atâta timp ne înnebunește Vlad cu ”unde se duce totul când tragi apa la toaletă?”, ”de ce se aude așa când mașina de spălat evacuează apa?”, ”lumina din frigider e aprinsă sau stinsă când închizi ușa?”, ”dacă suflu să sting flacăra de la aragaz ce se întâmplă?”, încât cartea asta e mană cerească pentru noi.
Explică, pe înțelesul copiilor cum funcționează majoritatea aparatelor electrocasnice, cum se trage apa la toaletă, cum arată pe interior o mașină de spălat, cum se încălzește casa, cum funcționează telefonia și internetul. Este perfectă pentru toți micii curioși dar și pentru cei mai mari, care au nevoie de niște stimuli suplimentari să mai folosească și singuri unele aparate din casă 😀
Aventurieri și exploratori oferă informații bogate despre diverse expediții și descoperiri. Cartea nu se limitează la expedițiile maritime pentru a descoperi noi continente (și consecințele uneori negative ale acestor cuceriri), ci povestește și despre călătoriile lui Mary Kingsley în Africa, despre săpăturile arheologice din Egipt, despre peșterile cu picturi rupestre din Spania, despre Roald Amundsen și Polul Sud, despre primele scufundări pe fundul oceanului, despre ascensiunile pe Everest și despre prima aselenizare.
O carte cu multe informații (din care unele noi sau aproape noi și pentru mine) și cu multe personalități și modele de urmat pentru copiii pasionați de aventuri.
Seria Hoinari prin anotimpuri s-a îmbogățit acum cu patru cărți de colorat, câte una pentru fiecare anotimp. Fiecare carte conține pagini cu elemente simple de colorat, o păpușă din hârtie cu haine potrivite pentru a fi colorate și apoi decupate și asamblate, jocuri, un peisaj cu anotimpul ilustrat în carte și o pagină în care copiii se pot desena pe ei în peisajul specific anotimpului ilustrat.
În colecția Caută și găsește au apărut două cărți noi (integral cartonate, cu colțuri rotunjite): Descoperă, arată, povestește și Sărbătoarea Paștelui. În afară de faptul că stimulează atenția și capacitatea de concentrare ale copilului, genul acesta de cărți ajută și la dezvoltarea limbajului, dacă îl veți îndemna să povestească liber ceea ce vede în ilustrații.
Tot o carte integral cartonată, cu colțuri rotunjite este și Când animăluțele sunt obosite. Poezioare de noapte bună, dedicată copiilor de peste 18 luni. Ei vor învăța care este culcușul fiecărui animal și locul unde se retrage atunci când îi este somn.
Cărțile gen caută și găsește îmi plac pentru călătorii. Cea cu Paștele merge luată în miniconcediul pascal.