În penultimul articol despre experiența noastră din Pădurea Craiului, o să vă povestesc despre peșterile pe care le-am vizitat. Sunt mai multe peșteri în Apuseni, zona Pădurea Craiului, decât în oricare alt areal din România (peste 340).
Sunt peșteri unde intră doar speologii (sau turiștii însoțiți de ghizi autorizați), peșteri pe care le puteți vizita fără să fie nevoie de echipament special și peșteri mici, neamenajate, pe care le puteți vedea pe traseele turistice din zonă (de ex, noi am văzut Peștera Casa Zmeului și încă vreo două ale căror nume nu le-am ținut minte).
Peștera Vadu Crișului
Se ajunge la ea pe jos, pe traseu cu punct roșu sau cu trenul până în halta Peștera. Program de vizitare: marți-duminică 9-16.00. Programul afișat spune 9-17, dar la 16 se închide și ca să vi se permită accesul ar trebui să fiți acolo pe la un 3 maxim. Noi am ajuns târziu și ni s-a dat voie să intrăm doar 10 minute. Cred că a fost cea mai rapidă vizită din istorie!
Tarif acces: 10 lei/adulți, 5 lei/copii.
Din Peștera Vadu Crișului izvorăște cascada Vadu Crișului pe care o puteți vizita dacă coborâți pe potecă. Peștera este impresionantă, cu stalagmite și stalactite impunătoare. Este amenajată cu scări și podețe, poate fi vizitată cu copiii, chiar mai mici, dar atenție mare la ei.
Eu am urcat o scară abruptă, dar copiii au vizitat doar primul nivel. Peștera este luminată, dar tot v-ar ajuta niște frontale, mai ales dacă doriți să vedeți detalii. În poza de mai jos se vede și apa, izvorul cascadei. Poze și detalii despre cascadă găsiți în acest articol.
Peștera Unguru Mare
Se ajunge la ea direct cu mașina, este aproape de plaja din Șuncuiuș. Se vizitează doar în grup, însoțit de ghid. Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata vizitei. Este deschisă de miercuri până duminică, din 2 aprilie până pe 31 octombrie, între orele 10 și 18.00 (program oficial, dar mai bine sunați pentru detalii când ajungeți acolo).
Tarif acces: 12 lei/adulți, 5 lei/copii.
Pentru a intra în peșteră se traversează o punte suspendată pe deasupra Crișului Repede. E bine să aveți mare grijă la copii pe toată durata traversării.
Ghidul este o doamnă foarte pasionată de meseria ei și o să vă povestească o mulțime de lucruri interesante despre peșteră, despre descoperirile din ea și despre experiențele ei cu explorarea peșterii.
Se pare că această peșteră a fost o așezare preistorică și în ea s-au descoperit nenumărate unelte, fragmente de vase și alte artefacte din perioada neolitică, precum și resturile unui cimitir din perioada bronzului. În peșteră există un mineral rar, denumit crisit, după numele latin al Crișului Repede. Mi-a plăcut acest perete, nu-i așa că arată ca și cum ar avea niște hieroglife?
Peștera cu Cristale din Mina Farcu
Peștera cu Cristale este o dovadă concretă a măreției ascunse a naturii și este cea care ne-a impresionat cel mai mult. Se află în interiorul unei mine (acum dezafectate) de bauxită.
Cine știe cât timp o fi rămas ascunsă peștera cu cristale până să fie descoperită și făcută accesibilă și nouă, oamenilor obișnuiți?!
Peștera se poate vizita zilnic, în funcție de sezon, între orele 10 și 17.00 (sau 15 în timpul săptămânii). Au tarife individuale (25 lei adulți, 15 lei copil sau tarife de familie. Noi am dat 50 lei pt 2 adulți și un copil mare, având în vedere că Vlad avea sub 5 ani la momentul vizitei). Se vizitează doar cu ghid și este obligatorie purtarea măștii în interior.
Este singura peșteră din țară unde putem admira cristale de calcit. Sunt atât de frumoase, încât nu există om să nu fie fermecat la vederea lor. Noi am făcut zeci de poze și cu greu am selectat din ele.
Sfaturi generale pentru vizitarea peșterilor
- Purtați încălțăminte cu talpă antiderapantă, în multe peșteri sunt suprafețe umede, alunecoase. Exclus șlapi, teniși, sandale!
- Să aveți în rucsac hanorace, chiar și căciulițe pentru copiii mici. Temperaturile din interiorul peșterilor variază între 9 și 12 grade, deci destul de joase.
- Să aveți lanternă frontală, mai ales dacă vreți să faceți poze, dar consultați ghidul înainte de a le folosi. În Peștera Unguru Mare, de ex, nu e voie cu ele îndreptate spre tavan, deoarece pot deranja coloniile de lilieci.
- Dacă aveți, v-aș recomanda și mănuși cu suprafețe antiderapante, mai ales în Peștera Vadu Crișului, unde trebuie să vă țineți de barele scărilor pentru a urca și coborî (mănuși de bicicletă sau mănuși pentru escaladă).
- Nu luați ”suveniruri” din peșteri și nu atingeți cu mâna cristalele de calcit din Mina Farcu, deoarece grăsimea de pe piele le împiedică să se mai dezvolte.
- Nu lăsați urme ale trecerii voastre prin peșteri! (gunoaie, stricăciuni etc)
Alte detalii despre călătoria noastră în Pădurea Craiului puteți citi aici:
- Itinerariu de vacanță activă în Pădurea Craiului
- Turist în România la Casa Bătrână din Șuncuiuș
- În Vadu(ri) ape repezi curg: totul despre prima noastră experiență la rafting
- Turist în România: trasee și cele mai frumoase cascade din Pădurea Craiului
Această călătorie a fost posibilă datorită Asociației Pădurea Craiului și blogului Kinder Trips, care ne-au provocat să explorăm zona în cadrul unui press trip.