Sâmbătă mi-am petrecut ziua punând murături pentru iarnă la butoi şi la oţet. Am fost dimineaţa în piaţă şi am cumpărat legume proaspete şi după amiaza le-am pus la sare sau la oţet. Am cumpărat gogonele, castraveţi, pepenaşi pentru sare şi conopidă, gogoşari şi ardei iute pentru oţet.
Pentru un butoi de murături asortate aveţi nevoie de: castraveţi, gogonele, pepenaşi în proporţiile preferate, o ţelină cu frunze, 1 legătură mică de hrean, o căpăţână de usturoi, 2 morcovi mari, sare mare neiodată, mărar uscat. Mai întâi se curăţă şi se spală “auxiliarele”. Rădăcinoasele se taie în felii mari, căţeii de usturoi se curăţă şi se lasă întregi.
Apoi se spală viitoarele murături.
Legumele se aşază în butoi în straturi: mai întâi un strat de mărar uscat, apoi pepenaşii, gogonelele şi castraveţii amestecate, cu rondele de rădăcinoase, căţei de usturoi şi frunze de ţelină printre ele. Pentru un pic de gust, am pus şi un ardei iute bulgăresc. Dacă vă plac murăturile mai picante, puteţi pune mai mulţi ardei iuţi, chiar din aceia roşii.
Ultimul strat trebuie să fie de mărar uscat. Pentru saramură eu vă recomand să încălziţi apă şi să dizolvaţi sarea în ea (o lingură cu vârf la un litru de apă) ca să vă asiguraţi că se dizolvă bine. Mie mi s-a întâmplat deseori să se lase sarea la fund şi murăturile să se înmoaie. Lăsaţi saramura să se răcească sau turnaţi-o fierbinte peste murături, după preferinţă. Eu am turnat-o fierbinte, apoi am fixat trei şipci deasupra ca să ţină murăturile sub apă.
Am pus o folie de plastic deasupra şi apoi capacul şi am lăsat butoiul două zile în bucătărie. Azi am verificat moarea să văd dacă e suficient de sărată şi l-am dat la rece în balcon. Dacă moarea nu e suficient de sărată, mai adăugaţi sare, dacă e prea sărată mai scoateţi din ea şi puneţi apă. Am gustat şi un castravecior şi e foarte crocant, să sperăm că se menţine aşa 😉
cateva sfaturi pentru imbunatatirea retetei, daca-mi permiti…
1. incearca o sfecla rosie (feliata ca si cartofii la musaca). zeama o sa capete o culoare roz-roscat;
2. renunta la stratul de marar de deasupra (dar pastreaza-l pe cel de jos) si inlocuieste-l cu 2-3 frunze de hrean (tre sa ai pe cineva la tara, undeva, k in piata n-o sa gasesti). pe langa frunzele de hrean pune niste crengute de visin (cu tot cu frunze) – asta e piesa de rezistenta, e ingredientul secret 😉 .
cu reteta asta iti garantez ca termini butoiul pana la sarbatori.
[…] fasolea îşi trage sufletul, gospodina ia o strachină mare şi se scoboară în beci după murăturile puse cu grijă din toamnă: castraveţi, gogonele şi pepenaşi cu miezul roşu şi acru. […]
[…] Murături asortate la butoi […]
ce m-a distrat postul acesta, l-am citit repede-repede :)) nu stiu de ce, dar de cand eram mica, imi placea sa-mi urmaresc parintii cum pun muraturi, imi faceam de treaba pe langa ei, numai ca sa vad ce fac!
si acum daca merg si o vad pe mama punand muraturi, tot la fel de interesata sunt. :))
bineinteles ca nu am pus nici o muratura singura pana in
momentul de fata, dar nu e niciodata timpul pierdut, acum ca am si reteta!
buna, Laura! Anul acesta vreau sa pun muraturi dupa reteta ta 🙂 numai ca am gasit sare neiodata la un plafar, care nu e “mare”, ci e mai degraba fina, alba. Crezi ca ar merge? Prin magazinele obisnuite, sarea de muraturi, aceea mare, este iodata, neiodata nu am vazut pana acum. Pe vremuri mai gaseai, stiu sigur ca ma trimitea mama sa cumpar si-i aduceam.
Spor la treaba si tie 🙂
Dana
Dana, cred ca merge, de ce nu, tot sarata e, dar nu mai garantez cantitatile, va trebui sa faci o verificare peste cateva zile sa potrivesti moarea de sare.
Despre sarea neiodata: Se gaseste doar in perioada de toamna apoi ea este retrasa de la vanzare pentru ca in Romania poti face inchisoare daca vinzi sare fara iod..Mai mult pe acele pungi de sare neiodata veti gasi scris un avertisment.”Se interzice consumului uman si la fabricarea painii.”Se gaseste prin piete pe la acele magazine mici cu de toate la pugi de 3 kilograme cu un pret de 3 sau 4 lei.
Atentie.Sarea neiodata pentru muraturi este o sare bruta(nerafinata)si se intampla ca dupa ce se topeste in saramura sa mai ramana impuritati .
o mica indicatie!!!
puneti si 4-5 mare galbene taiate in patru pentru aciditate
mi-au iesit muraturire asortate in saramura mai picante ,ce sa fac sa reduc iuteala
Ori asortate , ori separat! Prefer separat! Fiecare tip de muraturi cu alta savoare!