Sora mea şi cu mine am avut toată viaţa o piele uscată. Am încercat toate cremele şi loţiunile cărora li s-a făcut cea mai mare reclamă, am turnat ulei în cada de baie (ştiţi cât de greu se spală uleiul de măsline de pe cadă?), ne-am uns cu creme de gălbenele (ştiţi cum se fac pijamelele de la crema de gălbenele?) şi ne-am tot străduit să scăpăm de flagelul ăsta, însă fără niciun rezultat pe termen lung. Motivul? Pielea uscată are nevoie de îngrijiri speciale, permanente şi nu vom găsi nicio cremă miraculoasă care să ne scape de ea, dacă nu respectăm câteva principii simple de viaţă:
– consumul de lichide. O piele mătăsoasă se hidratează în primul rând din interior. Minim doi litri de lichide pe zi, adică apă, ceaiuri neîndulcite, sucuri proaspăt stoarse şi îndoite cu puţină apă, sucurile apărute acum sub marca Plafar pe care le puteţi combina cu apă minerală. Nu cafea, nu băuturi carbogazoase. Vara, chiar şi mai multă apă. Dacă vă ţin buzunarele puteţi consuma sucuri de acai, de aronia, de goji şi alte băuturi miraculoase apărute acum la noi pe piaţa bio.
– exfolierea constantă. Cel puţin o dată pe săptămână trebuie să aplicaţi un scrub, fie improvizat în casă (deşi eu vă spun sincer că urăsc să umplu baia de mălai), fie unul din zecile de produse artizanale apărute la noi pe piaţă. Dacă nu aveţi încă unul preferat, vă recomand scrubul cu cafea Harmony Handmade.
– nu mai agresaţi pielea cu tone de loţiuni şi creme şi uleiuri şi lapte de corp şi mai ştiu eu ce vă mai trece prin cap. Alegeţi un produs bun, natural care vă hrăneşte pielea. Sunt o mulţime de producători de loţiuni solide de corp acum, eu am testat destui şi acum vă recomand Harmony Handmade. Alegeţi fie o loţiune cum e Cocoa Dream, fie un ulei, cum e Velvet Skin.
– la spălare folosiţi un săpun delicat, de preferat făcut manual fără tot felul de prostii în el. Nici măcar mult lăudatul Dove nu face ceea ce face un săpun natural.
– dacă vă dă mâna, instalaţi filtre de apă la duş. Clorul din apă usucă enorm de mult pielea şi în plus se absoarbe în cantităţi mari în organism. Însă sunt scumpe rău şi sunt conştientă că nu sunt la îndemâna tuturor. Adăugaţi, în schimb, tărâţe în apă, vor catifela pielea şi au şi proprietăţi calmante pentru pielea iritată.
– pielea uscată poate fi şi semn de hipotiroidie. Dacă aveţi mari probleme cu pielea uscată, e bine să vă faceţi şi analize de tiroidă.
– mâinile au nevoie de o îngrijire specială. Folosiţi mănuşi la curăţenie, dar dacă sunteţi ca mine şi folosiţi mănuşi doar la Triumf şi în rest nu, atunci mâinile voastre au nevoie de un tratament preferenţial. Eu am încercat crema de mâini Cocoa Touch şi am fost foarte mulţumită de ea. După o zi de muncă grea îmi dau cu un strat de cremă şi apoi îmi pun nişte mănuşi din bumbac speciale şi dorm aşa. Dimineaţa am cele mai fine mâini din lume, gata s-o ia de la capăt. Crema conţine şi unul din ingredientele mele preferate, glicerina, pe care o foloseam cu succes în adolescenţă pentru mâinile crăpate. Nu ştiu cine nu-şi aminteşte de tubul galben de glicerină citrică de la Farmec 🙂 De asemenea, conţine şi unt de cacao, cunoscut ca şi “hidratantul suprem”. Citiţi mai multe despre ingredientele cremei de mâini pe pagina ei dedicată.
– în afară de pielea uscată, eu mai am o problemă: pe piept şi pe spate îmi apar coşuri ca la pubertate, de aceea zona asta are nevoie de o îngrijire specială. Am ales crema Softly You de la Harmony Handmade tocmai pentru proprietăţile ei cicatrizante şi regenerante date de prezenţa propolisului în compoziţia ei, alături de uleiul din sâmburi de struguri şi de uleiul de muşeţel. Recomand folosirea ei noaptea când pielea se poate relaxa şi primi tratamentul mai eficient şi, în plus, nu se absoarbe aşa de repede în piele, aşa că nu e indicat să plecaţi dimineaţa cu ea pe faţă.
Voi ce alte remedii mai ştiţi pentru pielea uscată?
Buna Laura
Nu sti cumva cine a castigat la concursul biobunatati?
Buna, Teo, azi o sa faca Olivia tragerile la sorti si jurizarea si o sa anunt imediat ce aflu.
Glicerina citrica de la Farmec se gaseste si astazi, si e in continuare foarte buna.
In general nu am probleme cu pielea uscata, dar mainile au nevoie mereu de ajutor. Am retinut ideea cu untul de cacao.
Multumesc, Andreea, chiar o sa mai caut glicerina. Mi-era tare draga in copilarie, eu de atunci avand mari probleme cu mainile crapate.
O problema mare am si eu cu mainile. De care manusi de bumbac? De unde? Inca n-am gasit acea crema care sa … wow!
Manusi de bumbac eu am doua perechi, sunt subtirele si albe, speciale pt uz cosmetic. O pereche nu mai stiu de unde o am, dar o pereche o am sigur de la Avon sau de la Oriflame, era cica pentru presopunctura mainilor dar eu le folosesc in alt scop 🙂 Eu de crema asta sunt mulţumită dacă o las sa actioneze bine peste noapte. Importanta e perseverenta. La cremele pe care le folosesc peste zi nici eu n-am zis vreodata wow.
vroiam sa-ti spun, laura, ca numai ce am citit in sfaturile bunicii ca untul de cacao nu prea lasa pielea sa respire corespunzator, predispunand la o incarcare a pielii cumva. era vb despre unturi si uleiuri in general. probabil produsele care-l contin tb folosite cu masura, in cantitate mai mica. eu stiu ca-s bune si mastile cu miere, pe corp ma exfoliez cu zat de cafea din adolescenta, nu ma spal niciodata cu apa prea fierbinte, ca si aia usuca pielea, ocazional ma spal cu apa minerala pe fata si e absolut necesar sa ai o crema cu FPS chiar si pt iarna. poti sa adaugi oxid de zinc la crema ta obisnuita, au cei de la elemental, asta ofera un ecran de protectie mineral. e bine sa avem grija de noi, se pare ca celor cu pielea uscata le apar repede riduri. oh, noooooooo! glumeam, nu prea-mi pasa, dar e bine de stiut 😛
Eu crema cu FPS chiar nu folosesc, recunosc. O sa caut oxidul de zinc, sa vad ce-i cu el, pana acum stiam de el doar in cremele de scutec pt copii. Iar cu ridurile, nu mai vorbesc, deja sunt prezente.
[…] de produse şi accesorii pentru igienă, făcute manual. Am mai scris despre Harmony Handmade aici. Delia ne oferă un prosopel personalizat la alegerea câştigătorului, un săpun pentru copii […]