O faptă 100% bună cu doar 2%

În ţara noastră locuiesc, conform ultimelor statistici, aproximativ 19 milioane de oameni. Nu ştiu câţi sunt copii, câţi sunt adulţi, câţi muncesc şi câţi nu. Să zicem că un sfert e populaţie activă, adică vreo 4,5 milioane de oameni. Dintre aceşti 4,5 milioane, poate doar jumătate sunt interesaţi de o cauză. De salvarea Roşiei Montane, de salvarea unor copii şi adulţi bolnavi, de salvarea pelicanilor din deltă, de salvarea urşilor carpatini şi de ce o mai fi. Există câte o cauză pentru fiecare şi cu cât mai mulţi oameni se implică în cauze cât mai diferite, cu atât mai bine. Dacă ne-am înghesui toţi să salvăm Roşia Montană, pelicanii ar muri, dacă am salva doar câinii vagabonzi, atunci ar muri copiii, dacă am salva doar pacienţii bolnavi de cancer, atunci bătrânii care mor de foame n-ar mai avea o pâine pe masă. Cred cu tărie şi susţin că există loc pentru fiecare. Din 2 milioane de oameni preocupaţi de ce se întâmplă în ţara asta, Biserica Sf Dumitru are nevoie doar de 100.000 care să doneze cinci euro pentru restaurarea ei. Şi nici măcar nu trebuie să daţi bani din buzunar, puteţi dona cei 2% din impozitul pe venit.

Ivona a scris mai multe despre istoria Bisericii la ea pe blog. Am fost şi eu ieri s-o văd. Este, într-adevăr superbă, dar când intri în ea şi te uiţi la dârele albe care s-au scurs peste picturi, îţi poţi imagina cu uşurinţă că plâng pereţii. La intrare, este un afiş cu detalii despre cum puteţi dona cei 2%:

Ivona a creat şi un banner pe care îl puteţi prelua dacă doriţi să faceţi cunoscută povestea Bisericii:

Eu nu ştiu foarte multe despre această Biserică, însă Ivona spune că parohia este implicată în multe proiecte sociale şi culturale, şi ea ştie cel mai bine pentru că, aşa cum declară ea:  “o iubesc fiindcă îmi seamănă. E mândră cu toate că stă să cadă, se înalţă către ceruri deşi e slabă de temelie.”

Este, desigur alegerea voastră să donaţi cei 2% unde doriţi, să vă implicaţi în ce proiecte caritabile doriţi, să susţineţi ce cauze doriţi. Tot ce îmi doresc eu este ca fiecare om să se implice în ceva şi atunci am trăi, poate, într-o lume mai bună.  Dacă am bătut câmpii, îmi cer scuze!

10 Replies to “O faptă 100% bună cu doar 2%”

  1. Laura, de obicei sunt de acord cu tot ce scrii pe blogul tau. Dar astazi nu raspund la indemnul tau, pentru ca mi se pare ca in Romania se duc enorm de multi bani pe construit/consolidat/refacut biserici si catedrale. O statistica publicata recent si pe care din pacate nu o mai gasesc pe net acum arata ca Romania este tara din Europa unde in ultimii 20 de ani s-au ctitorit cele mai multe biserici si s-au inchis cele mai multe scoli. Practic statistica spunea ca in Romania e inaugurata o biserica la 3 zile. O biserica la 3 zile!!!! in vreme ce numarul scolilor si al spitalelor care se inchid creste constant. In orasul unde locuiesc ai mei sunt 3 biserici si niciun spital. Asa ca, oameni buni, donati-va banii spitalelor si scolilor si rugati-va in intimitatea caminului. Are BOR-ul bani pentru renovat bisericile care au intr-adevar o istorie. E suficient sa se opreasca din construit altele.

  2. N-am gasit studiul, dar am gasit un articol in Courrier International care ar trebui sa ne puna pe ganduri. Pe mine cifrele vehiculate ma inspaimanta:

    Une étude menée par l’ONG Suisse APADOR montre que près de 4 000 nouvelles églises ont vu le jour en Roumanie depuis 1989 – soit deux cents par an, ou une tous les deux jours. Durant la même période, le nombre d’écoles a été di­visé par trois, et, dans les hôpitaux, le nombre de lits a été réduit de moitié ou presque. Statistiquement, 1 056 écoles ont disparu chaque année, soit trois par jour.

    Intregul articol: http://www.courrierinternational.com/article/2010/02/18/moins-d-ecoles-moins-d-hopitaux-mais-plus-d-eglises

  3. bine spus angi . sustin ce spune angi , BOR nu trebuie ajutata , este cea mai bogata institutie din romania , are finantare tripla , de la stat , comunitatea locala , enoriasi , plus ce mai vand ei in lacase . au suficienti bani si nu ajuta cu nimic comunitatea locala . . cred ca cel mai bine ar fi ca NOi sa cerem ajutor bisericii sa repare o scoala , un camin , sau un spital , SA AJUTE comunitatea ce o deserveste .

  4. sorry, dar nu sunt de acord cu acest sprijin. cum au spus si cei de mai sus, BOR are destule resurse financiare sa ajute la reparatia acestei biserici.
    eventual contactati-l pe ontanu, de la sectorul 2, mereu ii ramane bani la buget pe care-i doneaza la construirea catedralei mantuirii neamului prost, poate acum va ajuta pe voi.,

  5. mi-as dori sa se construiasca mai multe scoli , gradinite , parcuri cu multa verdeata , nu biserici care sunt ingrozitor de multe si inutile …pacat ca majoritatea preotilor din ziua de astazi sunt ” satane in sutana” , numai banii ii intereseaza , pt orice lucru sfant ei iau o gramada de bani si nu platesc nici un impozit , nu taie nici o chitanta . daca le spui ceva , iti dau imediat replica ca ” e pt domnu’ ” …imi pare rau , dar credinta e alta , preotii nici macar nu cunosc biblia …traiesc o viata peste medie , nu in smerenia asa cum spune biblia . mi-as dori multe parcuri verzi , sali de lectura , biblioteci , locuri de joaca pt copii . nu dati bani bisericii pt ca este nesperat de bogata , ci ajutati o fundatie ce face ceva pt comunitatea locala , pt copii abandonati , ajutati o gradinita sau o scoala .
    sunt credincioasa , dar credinta e in suflet , nu in biserica sau preoti falsi .

  6. aş zice că-i ajutăm deja mai mult decît ar fi cazul cu scutirile alea de taxe şi impozite! adică, la naiba, pînă şi afacerile (la propriu!) pe care le face biserica sînt scutite, băi nene, nu mă stîrniţi cu doi la sută ăştia!

  7. Aveti, cu totii dreptate in ceea ce-i priveste pe multi dintre preoti, ina v-ati gandit ca scolile s-au imputinat (dupa cum spune Angi) si din cauza faptului ca, in ultimii 20 de ani, in Romania, s-au imputinat si copiii, din pacate?… Ori, Angi, te-ai gandit la faptul ca nu prea mai avem in Romania nici forta de munca (dascali, personal medical) dedicata si calificata pentru a deschide alte scoli si spitale? Ca au plecat si pleaca multi dintre ei in strainatate din cauza salariilor mizere, iar in scoli ajung sa predea tot felul de neaveniti care nu vor sa munceasca, cu adevarat, si nenorocesc generatii intregi de copii din cauza incompetentei?
    Revenind la lacasele de cult, eu nu am vazut atat de multe biserici in Bucuresti pe cat “spun” statisticile citate de Angi si, pe de alta parte, implicarea bisericii in viata comunitatii nu se poate face fara ajutorul nostru, al oamenilor, al …enoriasilor… (si aici nu ma refer in primul rand la ajutorul material, ci la implicre activa, cu idei, proiecte, solutii, voluntariat – si chiar (de ce nu?)… cu tragerea preotilor de maneca!!! In definitiv, preotii o duc atat de bine cu ajutorul/complicitatea noastra!…

  8. “In definitiv, preotii o duc atat de bine cu ajutorul/complicitatea noastra!…”

    🙂
    exact. de-aia şi ziceam că poate ar fi bine să mai luăm o pauză din ajutat…

    în privinţa construirii de biserici, pe mine mă seacă în mod special cîte scuaruri şi spaţii verzi dintre blocuri au fost înlocuite cu bisericuţe pînă-n geamul omului. blocurile care au fost construite astfel, ilegal, au stîrnit mari scandaluri, dar cînd nu mai ai lumină-n apartament fiindcă ţi s-a trîntit o biserică în nas, mai ai cum să protestezi?
    iar şcolile continuă să fie insuficiente, cu clase înghesuite, în care învaţă concomitent un număr mult prea mare de copii. nici vorbă să fie prea mulţi copii pentru cîte şcoli avem. aşa cum nu sînt nici prea puţini bolnavi pentru cîte unităţi sanitare există. desigur că asta nu-i treaba bisericii, dar tot atît de adevărat e şi că biserica nu-şi face treaba ei, deşi înghite bani cu nemiluita şi nu plăteşte nici un impozit. să-i mai direcţionez şi din impozitul meu?

  9. (am uitat să zic o treabă apropo de aglomeraţia bisericilor din Bucureşti: dacă ar fi să consider un cerc cu raza de vreun kilometru în jurul blocului meu, aş avea la alegere cel puţin şase biserici (am impresia că mai sînt totuşi mai multe), dintre care două cel puţin sînt uriaşe, aproape ca nişte catedrale, iar una a înhăţat o halcă bună din parc. vă rog să mă credeţi că mă revoltă treburile astea. biserica e noul comunism, sau cum vine treaba?)

  10. nu ai dreptate lorelei . cine este proprietarul unei biserici ? BOR . cine repara bisericile : primaria si enoriasii . de ce ? cine plateste salariile fetzelor bisericesti ? statul si enoriasii . de ce ? ce se face cu banii ce rezulta in urma vanzarii de lumanari , candele , etc , etc ? nimic . de ce ? dar cu banii rezultati din donatii ? daca tot dau bani bisericii fara voia mea , de ce platesc taxe uriase pt nunta , botez , cununat , etc ? de ce nu ni se taie chitanta ? de ce BOR nu plateste impozit si nu lasa organele statului sa fie controlata ? BOR are proprietati estimate la peste 3 MLD $ ( trei miliarde dolari ) se se intampla cu banii rezultati din exploatarea sutelor , miilor de hectare de pasuni , paduri , hoteluri aflate in proprietatea BOR ?
    arata-mi mie un pasaj din biblie sau evanghelie unde scrie ca biserica trebuie sa fie bogata sau eu enorias trebuie sa platesc taxe aberante pt un serviciu bisericesc .
    de ce trebuie sa fie construite asa multe biserici ? te-ai interesat vreodata sa vezi daca la construirea unei biserici se respecta proiectul , are toate avizele , si-a platit toate taxele catre bugetul local ?credinta e in suflet , nu in niste oameni prefacuti . spuneti STOP construirii de biserici , spuneti STOP imbogatirii BOR .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.