Chec cu mac pentru provocarea secretă

Am făcut aseară acest chec, pe fugă, pentru că se termina luna şi eu nu mai apucam să fac altă reţetă pentru provocarea secretă găzduită de Ama în bucătărie. Am încercat una, n-a ieşit (recunosc că nu sunt prea pricepută la creme), şi am zis, totuşi, să mai încerc încă una. Am ales acest chec cu seminţe de mac. Eu cred că v-am mai spus că aveam o prejudecată cu privire la mac, că e bun doar în preparate sărate, însă după ce am făcut de câteva ori alt chec cu mac şi portocale şi cremşnitul Budapesta al Amei, m-am convins că locul macului e şi în preparatele dulci. Am modificat puţin reţeta pentru că în modul de preparare apărea smântână, iar în lista de ingrediente, nu, şi pentru că nu aveam în casă smântână şi nu ştiam nici câtă ar fi trebuit, am mers pe instinct şi am adăugat gălbenuşurile rămase după separarea ouălor.

Ingrediente: o cană de mac (eu aş pune pe viitor doar jumătate) înmuiat timp de două ore într-o cană de apă (nu strecuraţi, păstraţi cu tot cu lichid), o cană de unt la temperatura camerei (am pus cam 125 de grame), o cană şi jumătate de zahăr, jumătate de cană de lapte praf, două căni de făină, 2 linguriţe de praf de copt, 4 ouă separate în albuşuri şi gălbenuşuri, puţină esenţă de vanilie.

Mod de preparare: Se tapetează o formă de chec (sau de guguluf, dacă aveţi) cu unt şi făină. Într-un bol se cern făina, praful de copt şi laptele praf. În alt bol mai mare se bate untul spumă cu zahărul şi esenţa de vanilie, apoi se adaugă, pe rând, gălbenuşurile. Eu le-am adăugat abia la final, când mi-am dat seama că lipseşte ceva, dar cred că e mai bine să fie adăugate de la început. Se adaugă, alternativ, puţin câte puţin din amestecul uscat şi din macul cu apă şi se bate bine până la omogenizare. Separat se bat spumă albuşurile (aveţi grijă să spălaţi şi să uscaţi bine paletele mixerului) apoi se încorporează în restul compoziţiei cu o paletă, de sus în jos, pentru a nu scoate aerul din ele.

Se toarnă aluatul în formă şi de dă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 50 de minute. Verificaţi cam la jumătatea timpului de coacere în ce stadiu e checul pentru că depinde mult de cuptor. Pentru că al meu ardea un pic deasupra, am pus o folie de aluminiu să-l protejez, dar mai rău i-am făcut pentru că atunci când am îndepărtat folia, am îndepărtat-o cu tot cu coaja de deasupra.  Se poate glazura cu ce vreţi voi, eu am trasat doar nişte linii cu glazură din zahăr pudră (ok, recunosc, varianta din creioanele dr Oetker 🙂 )

5 Replies to “Chec cu mac pentru provocarea secretă”

  1. Interesanta reteta asta cu laptele praf adaugat asa pudra.O sa il fac si eu.Pot inlocui untul cu ulei(adaugat treptat in galbenus) ?

    1. Mikaela, n-as sti sa iti spun, nu vad de ce nu, eu checul obisnuit il fac cu ulei. Si da, laptele praf il face mai fraged, cred ca voi repeta si eu experienta.

  2. Of, Laura! Faci de toate: ba quilling, ba chec! esti o inspiratie pentru mamicile astea ca mine care nu stiu sa gateasca!

  3. felicitari, ti-a iesit foarte bine! :*
    Mikaela, poti inlocui untul cu ulei, dar sa fie o cantitate mai mica, sau mai cresti cantitatea de faina pentru a avea consistenta potrivita.
    va pup. sa aveti un martie plin de surprize.

  4. Super!Asta e o reteta pe care am incercat-o acum ceva timp si mi-a reusit si mie;este foarte, foarte gustos preparatul!
    Felicitari!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.