Să tot fie vreo două săptămâni de când am fost la lansarea ultimei cărţi de poezii a Aurorei Georgescu şi eu tot n-am apucat să scriu despre carte. Evenimentul în sine a fost foarte emoţionant şi încărcat de multă candoare copilărească.
A fost o lansare mai altfel. Au fost invitaţi doi actori păpuşari de la teatrul Ţăndărică, Petronela şi Vlad Tănase, care au intrepretat cu ajutorul unor marionete, două dintre poeziile din carte, a fost şi Monica Davidescu (actriţă) care a citit una dintre poezii şi i-a antrenat pe copii într-un joc, a fost şi o învăţătoare cu un grup de copii care au recitat, fiecare, câte o poezie.
Moderatorul serii a fost Mihaela Moroşanu, de la editura Litera, care a avut multă prezenţă de spirit şi care a făcut o treabă excelentă în a prezenta cartea şi a-i prezenta şi pe invitaţi. Nu putea, desigur, să lipsească ilustratorul cărţii, domnul Şerban Andreescu, care a dat celor care au avut inspiraţia să le ceară, autografe desenate în creion pe cărţi.
Am rămas extrem de impresionată cât de repede a ieşit din vârful creionului un chip de copil şi am auzit, peste umăr, că domnul Andreescu a lucrat şi în animaţie, unde trebuia să deseneze sute de cadre cu o repeziciune de invidiat. Iată şi pagina mea cu autografe:
Cartea este foarte reuşită (copertă cartonată, foi lucioase, scris aerisit cu un font clar, format A4), ilustraţiile de modă veche îmi amintesc de iubitele mele cărţi din copilărie când grafica pentru copii era blândă şi prietenoasă şi, mai ales, multicoloră. Poeziile sunt pline de umor, mai toate cu morală, şi uşor de memorat, astfel că puteţi face cu cei mici exerciţii de memorie dacă vreţi. De asemenea se pretează foarte bine la serbări.
Mai jos una dintre poeziile mele preferate pentru că abordează o “problemă” foarte des întâlnită în ziua de azi, cea a apelării copiilor cu diverse “dulcegării” (am pus cuvintele problemă şi dulcegării în paranteză pentru că nu consider neapărat că ar fi un lucru rău, dar uneori devine chiar agasant pentru copil):
Alte poezii care mi-au plăcut foarte mult: De vorbă cu un nor (care explică, în două strofe scurte, circuitul apei în natură), Grădiniţa de copii (care explică ce înseamnă să mergi la grădiniţă), O săptămână la bunica (pe care am auzit-o recitată de autoare şi de nepotul ei mai mare şi e foarte distractivă), Învăţăm culorile, Câte raţe au strănutat (care îi învaţă pe copii să numere din doi în doi) şi Întâmplare cu un pitic (care îi învaţă să numere până la zece). Ilustraţiile mele preferate sunt cele de la poeziile de iarnă, nu ştiu de ce, că nu mă omor după iarna în sine, dar ilustraţiile care prezintă o lume feerică, cu multă zăpadă, mă atrag foarte mult.
Cred că există, în cartea asta, câte o poezie pentru fiecare (mai ales că ele au fost inspirate de cei patru nepoţi ai autoarei, fiecare cu personalitatea lui), iar dacă vreţi câteva mostre din inteligenţa şi inventivitatea versificatoare a Aurorei Georgescu, o puteţi urmări pe blogul ei unde publică o mulţime de poezii inspirate de întâmplările de zi cu zi, precum şi mici frânturi din viaţa ei la ţară.
Găsiţi cartea în librării, pe site-ul editurii Litera şi în diverse librării online, dar vă recomand s-o luaţi de pe libris.ro, e la reducere şi are şi transport gratuit prin curier oriunde în ţară.
Copleşită, emoţionată, am citit cu ochii şi inima fiecare cuvânt. Un mulţumesc maaaare de tot pentru prezenţa la lansarea cărţii mele şi pentru fiecare cuvânt scris aici .
Pentru mine, acea seară a lansării cărţii, a fost o seară magică , o seară în care am avut alături o mulţime de inimi pe care atunci le-am simţit bătând pentru mine .
Şi DAAAAAA! Susţin cu şi mai multă dorinţă şi convingere ceea ce am scris pe carte . Aştept răspunsul la mail referitor la preferinţele pentru tradus şi mă duc la LITERA pentru a stabili detaliile. Cu mare, mare drag.
Aura, am raspuns la mail, chiar a doua zi dupa ce l-am primit. Nu ti-a intrat mailul meu? 🙁
Nuuuuuu!