Astăzi o să vă prezint o activitate cu materiale naturale: cum să realizaţi o decoraţiune foarte frumoasă din carton şi seminţe de frasin.
Ideea este preluată din cartea Figurine din roadele toamnei de la editura Casa care mai conţine, pe lângă aceasta, peste douăzeci şi cinci de idei de figurine care se pot realiza din castane, frunze, bucăţele de lemn, seminţe de arţar, măceşe, coji de nucă, bostani, dovleci decorativi, conuri de brad, ştiuleţi de porumb, flori lampion, capsule de mac, învelişul ţepos de la castane, alune de pământ (puteţi face o fermă întreagă) şi multe alte mici resturi de materiale pe care sigur le avem cu toţii în cutiile cu “diverse”.
Este, cu siguranţă, cartea mea preferată de până acum de la editura Casa şi am înţeles că mai e în pregătire una de iarnă care va fi cam pe acelaşi principiu.
Aceasta este decoraţiunea, uşor simplificată faţă de varianta din carte:
Dar să începem cu începutul şi anume cu materialele necesare: carton roşu pentru măr, verde pentru frunze, maro pentru codiţă şi corpul ariciului (eu n-am avut maro, am folosit alb), carton piersicuţă pentru faţă (eu am folosit roz deschis), adeziv (aracet), seminţe de frasin, cariocă neagră, acrilic alb (puteţi înlocui cu orice, o cariocă albă corectoare, lac de unghii, orice aveţi), cariocă roşie, creion roşu pentru obraji, foarfecă, fruct de ghimpe de foc pentru nas (în carte era recomandată o măceaşă, dar eu am preferat ghimpele pentru că era mai mic şi mai rotund). În carte aveţi, desigur, şabloane, însă eu am desenat cu mâna liberă formele pentru că erau uşor de făcut.
Pasul 1: Desenaţi mărul, căruia îi decupaţi un dreptunghi în mijloc, corpul ariciului (un cerc), chipul ariciului (o inimă cu forme rotunjite), frunzele şi codiţa. În poză apare şi o panglică dar eu n-am mai folosit-o. De asemenea, am renunţat să-i mai lipesc mânuţele.
Astea sunt seminţele de frasin. Când eram copil, le spuneam “castraveţi”. Nu ştiu de ce, nu aveau decât culoarea în comun (vara sunt verzi), dar erau singurul lucru pe care îl vindeam la aprozarul nostru improvizat. Dacă nu aveţi seminţe de frasin, puteţi folosi seminţe de dovleac.
Pasul 2: Decupaţi toate formele din carton:
Pasul 3: realizaţi faţa. Desenaţi ochii cu markerul negru şi cu acrilic alb faceţi două punctişoare (folosiţi o scobitoare). Desenaţi gura şi obrăjorii. Vă recomand să lăsaţi nasul la urmă, eu l-am lipit de la început şi m-a cam încurcat când voiam să lipesc faţa, nu puteam presa bine. Nasul s-a lipit foarte bine cu aracet. Nu vă faceţi griji dacă puneţi prea mult aracet, când se va usca va deveni transparent.
Pasul 4: Acum începe partea cea mai migăloasă. Tăiaţi seminţele de frasin, păstrând doar partea lată.
Pasul 5: Lipiţi seminţele de frasin, începând dinspre exterior spre interior. Vor fi necesare cel puţin trei straturi de seminţe. Presaţi şi lăsaţi să se usuce bine sub o greutate.
Pasul 6: lipiţi faţa ariciului.
Pasul 7: lipiţi frunzele şi codiţa mărului şi apoi ariciul. Şi gata. Puteţi suspenda decoraţiunea, caz în care introduceţi un fir de nailon în codiţa mărului, o puteţi face tablou (s-ar putea sa fie nevoie să renunţaţi la nasul din ghimpe şi să-l înlocuiţi cu ceva plat) sau o puteţi lipi pe o felicitare. Pentru că am strâns multe roade ale toamnei în coşuleţele noastre, am mai realizat şi alte decoraţiuni/figurine cu ele şi sper să reuşesc să vi le prezint în curând, tot pas cu pas, ca să le puteţi face şi voi.
Cat de frumos a iesit, Laura!
Ce frumos! Arici in casuta din mar care ar trebui sa aiba “mereti”. Uite o poveste a familiei nostre de arici care se potriveste cu activitatea asta. http://somn-usor.blogspot.co.uk/2009/07/casuta-de-joaca.html
Trebuie sa le-o reamintesc copiilor mei.
e simpatic foc!:D
vreau si eu cartea asta.
Foarte frumos e ariciul, Laura. Mi-ar placea si mie cartea asta. sigur are idei interesante. chiar ma intreba cineva pe fb sub articolul tau, cum sa foloseasca castanele?, ca are multe .
@ luckyrock, ce ma bucur ca esti pe aici. se vede ca o iubesti mult pe Laura. ca doar la ea vii 🙂 Oare daca iti zic ca imi era dor de tine, ma crezi?
chiar ma gandeam sa deschid azi o colectie.:)))))
multumesc pentru cuvintele si gandurile tale, Sakura!:)
Tare dragut! Spor mult, in continuare!
Multumesc! Super idee!