Anul acesta am gustat la cineva pentru prima oară în viaţă miere de rapiţă. Consistenţa ei de şerbet şi dulceaţa ei delicată m-au încântat. Am vrut musai să am şi eu. Am întrebat în dreapta şi în stânga, n-avea nimeni. Se pare că, deşi s-a făcut foarte puţină miere anul acesta (motiv pentru care, probabil, vor creşte preţurile în curând), mierea de rapiţă s-a făcut cel mai mult.
Cu toate astea, eu n-o găseam. Până într-o zi când a dat cineva share la o pagină de fb, am intrat pe site-ul respectiv şi am comandat, un pic cu inima îndoită pentru că niciodată nu ştii ce e de fapt în mierea pe care o cumperi.
Pentru că aveau comandă minimă de 50 de lei, m-am mai învârtit pe site, am analizat informaţiile despre diferitele tipuri de miere şi am ales să mai comand o miere de floarea soarelui (care conţine lecitină) şi o miere de baltă (care conţine vitamina C). Şi un oţet de mere cu miere ca să fac fix 50 de lei.
Am luat mierea de floarea soarelui şi pe cea de baltă ca să-i dau Elizei dimineaţa, câte o linguriţă, pentru imunizare. Găsiţi pe diferite site-uri şi diverse preparate pentru imunizare cu lăptişor de matcă şi/sau propolis, dar nouă nu ne plac deloc, aşa că ne limităm la mierea simplă sau mierea cu nuci care îi place foarte mult Elizei.
Mierea de rapiţă era pentru mine, să mă răsfăţ din când în când cu textura ei de şerbet. Eliza nu a fost foarte încântată de gustul celor două tipuri de miere, se pare că cea clasică, polifloră sau de tei, rămâne în topul preferinţelor noastre.
Oţetul de mere cu miere l-am luat să-l am în casă, e bun pentru diverse probleme cu stomacul (dacă ai mâncat prea mult, prea gras, dacă ai o stare de greaţă, sau ai mâncat ceva posibil stricat se pun câteva picături într-un pahar cu apă şi se bea cu înghiţituri mici).
Oţetul de mere cu miere îmi aminteşte de vremurile când eram acasă la părinţi şi iarna stăteam cu sora mea în bucătărie pe la 11-12 noaptea şi mâncam slănină afumată cu usturoi (aia era mâncare pentru suflet la noi) şi apoi beam un “cocktail”, adică un pahar de apă cu puţin oţet. Niciodată nu ne era rău, dar e drept că nici nu abuzam de mâncare.
Am citit undeva că dacă trimiţi copilul într-o tabără e bine să-i dai o sticluţă cu oţet de mere la el, să bea câteva picături într-un pahar cu apă înainte de masă ca să nu facă toxiinfecţie alimentară în caz că sunt probleme cu mâncarea. Nu ştiu cât de adevărat e, dar e testat pe pielea mea că te scapă de greţuri şi de efectele adverse ale unei mese prea copioase.
Nu pot spune că sunt 100% mulţumită de mierea comandată. Mierea de rapiţă nu are nici pe departe acea consistenţă de şerbet dens la care mă aşteptam, ceea ce mă face să mă întreb dacă nu are şi ceva zahăr în ea.
Ştiu că mierea cu zahăr nu se cristalizează, iar mierea asta are mereu deasupra un strat de miere lichidă şi dedesubt mierea semi-cristalizată. La fel şi cu celelalte două sortimente.
Nu cred că voi mai comanda de aici pe viitor, ci voi încerca în alte părţi. Dacă aveţi recomandări, le aştept cu drag. Între timp, răsfoiesc cartea Mierea de la editura Casa pentru a găsi nişte reţete în care să folosesc mierea pe care o am ca să am motive după aceea să cumpăr alta 🙂
Impotriva racelii combinatia (miere de floarea soarelui + catina) face minuni. Chiar daca nu este la fel de gustoasa ca mierea poliflora.
Luna are perioade in care mananca miere cu pasiune si perioade in care nici nu se uita la ea. Drept pentru care, in vara nu am cumparat, iar acum suntem pe la fundul ultimului borcan, in plin extra-sezon si dupa cel mai prost an de vreodata pentru productia de miere. Eu ti l-as recomanda cu mare drag pe furnizorul nostru, domnul Albinel (chiar asa!), dar pentru urmatoarea “recolta”, ca acum nu mai are nimic. Am si scris despre el la un moment dat, daca ai timp, citeste, te rog, http://mamaalunitza.wordpress.com/2014/05/12/oameni-si-nume/. E acolo un raspuns si la articolul tau de mai deunazi, in care te plangeai de copiii care ironizeaza numele altora 🙂
Multumesc, Alunita! Culmea e ca eu, cand am ales numele mic, am luat in calcul absolut toate posibilitatile pentru a evita eventualele ironii, tocmai pe principiul ca numele de familie nu ti-l alegi, dar macar pe cel mic il aleg parintii. Am vrut sa nu fie nici nume cu vreo conotatie, nici cacofonie cu numele de familie, nici un nume care sa se preteze numai la diminutive si asa mai departe. Dar na, asta e, unele chestii nu le poti evita in viata.
Stratul de deasupra nu cred ca are legatura cu falsificarea. Am vazut si la mierea pe care o primim de la bunicul lui Tudor ca uneori pateste asta si el nu pune nimic in ea. Tot de la el stiu insa ca foarte multi vecini care vand miere pun sirop de zahar la greu. In ani in care albinele nu prea faceau miere, aia aveau de vanzare. Din pacate noi avem doar poliflora si cateodata si foarte putina de salcam. Ti-as fi dat cu drag un borcan, mai ales ca noi primim multa si consumam putina.
Doamna Laura,noi avem stupina si daca o sa mai doriti puteti comanda de la noi cu incredere,dar nu anul acesta…am trimis miere si in strainate (anul acesta a fost un an fara miere din cauza vremii si nu cred sa aiba cineva miere naturala,noi nu am scos absolut nimic)si aveti dreptate :mierea care nu este naturala nu se cristalizeaza.
Noi luam de vreo doi ani de la un producator din Ialomita, intermediat de o cunostinta. De obicei, avea poliflora, dar duminica ne-a dat de salcam cu rapita. 54 lei 3 kg. Am identificat si noi diferenta in consistenta ei (eu am asemanat-o cu jeleu). Folosim multa miere, dar nu suntem mari cunoscatori. Diana (4 ani si 2 luni) o prefera ca desert dupa mic dejun si cina (“hm, miericica!!!”). Succes in alegere! Vad ca variante ai mai multe.
Cristina, vreau si eu putina din aia de salcam cu rapita. Un borcanel mic, mic, sa vad cum e 🙂
Ce-mi place sa vad cum parintii revin la alimentatia sanatoasa.
Nu degeaba se spune ca 100g de miere are 315 calorii si are aceeaşi valoare nutriţională ca: 5 ouă, sau 700g morcovi, sau 1,4 kg cartofi, sau 600 ml lapte, sau 2 banane, sau 3 portocale. Nu degeaba tracii o numeau hrana vie.
Ar fi multe de spus, dar nu vreau sa devina un comentariu, cat un articol.
Deoarece ne străduim să oferim întotdeauna produse de cea mai bună calitate, dorim ca lucrurile să fie bine clarificate. Asa cum spunea şi o altă cititoare Andreea, mierea cristalizată, în perioada de vară (comanda dvs a fost în august), când sunt temperaturi de peste 30-35grC, are tendinta să decristalizeze partial. Se întâmplă ceea ce aţi prezentat dvs, mierea are un aspect necomercial dar este un fenomen absolut normal şi natural.
Pentru a nu scrie prea mult, vă invităm cu drag să ne vizitati la evenimentele la care participăm (le menționăm pe contul nostru de facebook), să ne cunoaşteţi şi să degustaţi produsele noastre. Mierea vie, neprelucrată termic, polenul crud, păstura, propolisul şi toate celelalte produse apicole sunt foarte benefice pentru organism şi pentru imunitate. Copiii noștri le consumă cu plăcere.
eu cumpar miere foarte buna de la pangarul manastirii Comana. Au o stupina frumoasa acolo si mierea e delicioasa. Cred ca o sa merg duminica pe-acolo, daca vrei sa ma uit la preturi si sortimente pentru tine, sa-mi spui.
Nu stiu daca te ajuta dar mie mi-a spus un apicultor(prieten de familie,si de la el luam miere) ca mierea se cristalizeaza din cauza umiditatii,iar pentru a se dizolva se pune borcanul in apa infierbantata nu sa fiarba,ca sa nu depaseasca 40 de grade.
http://www.tainavie.ro Stupina e in Iasi dar fac si livrari in tara. Eu am luat varianta Forta Mierii si este excelenta.
Oricand gasiti o miere adevarata la http://www.stupiidinlivada.ro/
Multa grija, dragoste in tot ce fac pentru albine dar si miere.
Ofer cu mult drag in special mamicilor grijulii cu alimentatia copiilor.
Contact : Iolanda Bucur, https://www.facebook.com/Stupiidinlivada, tel 0723636569
Tot aici gasiti marmelada, gem, dulceata facute de mine dupa reteta bunicii.
Buna. Iti dau miere naturala 100% daca doresti. Parintii mei se ocupa de apicultura. Ca si zona: Macin-Tulcea. Eu locuiesc in Bucuresti, deci ti-o livrez eu, fara niciun cost suplimentar. Acum de exemplu, in weekend, am adus si miere de mana.