Nu ştiu de ce se cheama Baby’s Bedtime Story Box pentru că acest set de cărticele Usborne este şi pentru copii mai măricei. Poate că povestioarele sunt recomandate pentru vârste mai mici pentru că sunt scurte, cu propoziţii scurte şi exprimări concise, însă vor fi mult mai apreciate de copilaşi mai mari care vor înţelege bine şi sensul lor.
Când mi le-a dat Anca, mi-a spus: nu ştiu dacă fetiţei tale îi vor plăcea, pentru că sunt de copii mai mici. Nici pe departe. Eliza le-a adorat. Am citit din ele mai multe seri, câte două-trei poveşti pe seară. Mie mi-a fost mai greu pentru că trebuia să traduc în timp real şi mă mai încurcam uneori, dar în rest, le-am apreciat amândouă deopotrivă.
Sunt şase cărticele cu poveşti cu pui de animale, cele mai multe dintre ele la ora de culcare 🙂 Momentan acest set este la jumătate de preţ (97 de lei) – cam 16 lei cartea dacă s-ar vinde individual (dar nu se vând decât la acest set care conţine şi o cutie de păstrare).
Cum Elizei i-au plăcut aşa de mult, presimt că le vom reciti multă vreme de acum încolo. Sper că imaginea de mai sus vă dă un indiciu cu privire la cât de frumoase sunt ilustraţiile, cum sunt pe coperţi, aşa şi în interior, duioase şi vesele de nu te mai saturi să te uiţi la ele 🙂
Eu am primit aceste cărţi pentru review de la Anca Bolos, În minunata lume a cărţilor. Pentru comenzi accesaţi pagina de facebook sau scrieţi-i Ancăi la inminunatalumeacartilor@gmail.com, iar dacă vă simţiţi norocoşi, vă invit la un concurs de Crăciun. Premiul constă tocmai într-un set din aceste cărticele pe care Anca vi-l va expedia gratuit în 24 de ore de la confirmarea adresei.
Pentru a participa trebuie să-mi lăsaţi un comentariu în care să-mi spuneţi care este ritualul vostru şi al celor mici de la ora de culcare. Citiţi poveşti sau nu? Înainte de spălatul pe dinţi sau după? Vă aştept poveştile până pe data de 12 decembrie (când va începe alt concurs frumos şi “călduros”) iar câştigătorul va fi anunţat printr-o actualizare la această postare în data de 15 decembrie.
Buna,
noi ne straduim din rasputeri sa dormim ;-(( dar spunem povesti; mai mult Sarah mie decat eu ei. Am terminat prima carte completa, Spargatorul de nuci si regele soarecilor, ceea ce m-a entuziasmat foarte tare. De o saptamana ii tot recitesc pasaje din ea la culcare. Apoi bea apa, si inco o data apa, si face pipi si iar apa ;-)))
Dar cititul e foarte important pentru mine si sper ca va fi si pentru ea!
Felicitari pentru blog si pentru concurs!
De cand a inceput gradinita, baietelul meu manifesta un interes aparte pentru carti, ceea ce nu face decat sa ma bucure. Asa ca in fiecare seara, dupa baita, el merge la biblioteca si isi alege carti din care sa citim inainte de culcare. Daca alege prea multe, pastram si pentru a doua zi dimineata inainte de plecarea la gradinita.
Ritualul de seara incepe cu dusul, urmat de spalatul pe dinti si apoi pregatirea de somn: cautarea unei carti, gasirea pernei preferate si asezatul la san. Indemnul baiatului nostru este: mama, citeste!
Eu cred ca aceste carticele sunt bune si pentru micutii ce incep sa citeasca in engleza . Asa ca ne inscriem si noi cu povestea micului balamuc de seara. Ca asa e la noi inainte de culcare: fug dupa ea sa ii pun pijamaua, fug sa ii dau agrafele jos sin par, o smotocesc ca sa isi tina sostele in picioare dar cand este vorba de citit povestea inainte de culcare se inverseaza situatia: Ea isi alege cartea, negociem in functie de gradul meu de oboseala (haha) si apoi ea ma impinge de la spate ca sa citim odata 🙂
Baietelul meu e destul de mic dar am inceput sa-i citesc povesti scurte inainte de somnul de dupa-amiaza. Seara, dupa baita, dupa masa de seara urmeaza o repriza scurta de joaca si abia apoi este pregatit sa-l intalneasca pe mos ene:)
La noi ritualul de seara presupune pijamaluta, spalat pe dinti, rugaciune si multumire si bagat in pat, cu una sau mai multe carti la capatai. Uneori citesc eu, alteori “citeste” ea singura…Spre disperarea mea uneori dureaza mult de cand ne bagam in pat si pana adoarme toata lumea bustean, dar cred ca e firesc..Multumim pentru concurs, Laura. Sunt foarte faine carticelele de la Usborne in general, iar setul asta pentru nani nu face exceptie.
La noi povestile se citesc in fiecare seara, fara exceptie, dupa baita si spalat pe dinti. Suntem intr-o etapa in care muuulte seri la rand citim aceeasi poveste, Alex ne pune intrebari, ne corecteaza imediat daca gresim sau ne abatem de la text :). Zilele astea ne-am intors la povestile cu Bobita si Buburuza, in special la cea cu O zi la gradinita. Insa inainte de asta am citit povestile de la Ikea de atatea ori ca le stim pe de rost 😀
Citim povesti inainte de culcare. Odinea aste: dus, pijamale. dinti, povesti.
Noi citim povesti mai tot timpul.Fetita mea este o buna ascutatoare,cand avem timp vine cu carticelele la mine si imi spune citeste-mi te rog.
Seara la culcare inainte de rugaciunea de seara citim si cate o scurta poveste.
Noi citim povestea inainte sa ne pregatim de culcare. DE fapt asa dam semnalul ca se apropie culcarea. De obicei fiecare vrea alta poveste, asa ca citim cate 2 povesti aproape de fiecare data.
Inca un concurs minunat! Multumim!
Ritualul nostru de culcare, pana de curand, era sa ne spalam pe dinti, apoi sa citeasca mama (sau tata) o poveste sau un capitol dintr-o carte cu mai multe parti, apoi ne mai hlizim un pic, ne alintam mult, Cezara spune Ingerasul si apoi se culca.
De cateva zile ritualul s-a schimbat: Cezara citeste si mama o asculta si o ajuta. 🙂 Acum citeste carticelele Pozna lui Jackie, aventurile celor 12 ursuleti ii plac mult.
Ritualul nostru este: dus, spalat pe dinti, poveste in pat si nani.
Un alt concurs avand ca premiu minunatele carti Baby’s Bedtime Story Box, multumim !!! Ritualul de culcare , incepe cu un preaviz din partea mea, cum ca ne pregatim de somn. Dupa care Luca incepe negocierea, ma mai uit la unul, sau doua desene. Se permit avand in vedere ca preavizul este la ora 8, iar la 10 doarme deja, ora limita pentru noi. Dupa desene, mergem la baita apoi ne aruncam in pijamale, Luca isi alege singur povestea, citim , comentam, stingem veioza si naniii. In perioada aceasta Luca e in pregatirile pentru serbarea de la gradinita si dupa ritualul descris mai sus, cu veioza stinsa si in brate la mami ascultam poeziile care le pregatim pentru Moshu la serbare.
La noi se iau pijamalele, spalam dintisorii, apoi citim sau ii cant melodiile preferate!
E la fix daca merge si pt copii mai mititei!:) Delia are 1 an si 2 luni, inca nu e fan ascultat povesti, suntem la etapa cand rasfoieste carticelele, se uita la imagini, dar nu are multa rabdare de stat si ascultat. Dar uitatul pe carti, oricare ar fi ele, e printre activitatile ei preferate. Ritualul nostru e baie, spalat pe dinti, si citit o povestioara (nu tot timpul cap coada, desi oricum o scurtez si ii zic doar esentialul)
Buna si multumim pt. concurs.
Si la noi ritualul este clar alergam dupa pitic sa il spalam pe dinti, apoi trage o portie de topoiala in timp ce il imbracam cu pijamaua, il pupa pe tati de noapte buna si cu mama din dotare merge la el in camera alege carticica care sa i se citeasca ( de o buna bucata a facut o pasiune pt ariciul din o zi ploioasa), spunem rugaciunea, citim povestea, mai povestim minute bune cate-n luna si-n stele si pana la urma adoarme.
Citim povesti, da. Eu ii citesc ei, iar apoi ea imi citeste mie. Si se lungeste ora de culcare…..pana eu atipesc, iar ea imi citeste mai departe 🙂
Multumim pt concurs!
La noi, momentan lucrurile sunt mai usoare: pijamale, masaj sau baie si ne punem la san. Uneori il mai si legan pe micut sau ii citesc cate o povestioara de pe net. Alteori ii cant sau adoarme singurel in patut spunandu- le povesti jucariilor… Ce-i drept pe limba lui agugu, gaga ggggg.
Noi nu am citit povesti pana acum seara, dar vreau sa creez un astfel de obicei, un timp special cu copiii mei. Acum ne spalam pe dinti, facem dus, ne imbracam in pijamale, bem laptic si dupa urmeaza negocierea privind somnul. Pentru ca mereu joaca e mult mai importanta pentru ei decat somnul. Dupa ce ii convingem, ascultam o poveste de pe telefon, timp in care piticii nostrii ne striga sa vada daca suntem cu ei.
Ritualul nostru de lecturat seara este in jur de ora 20, dupa baie si spalatul pe dinti, ne imbracamin pijamale si lecturam pana vine Mos Ene pe la gene. Citim orice, de la povesti la enciclopedii si ne bucuram sa avem si cateva carticele Usborne.
Ritualul nostru consta momentan in baita, masaj si uneori poveste dacă puiul meu are răbdare.
iubim cartile..fara ele invatarea nu ar fi atat de placuta si usoara..ele fac parte din joaca noastra de zi cu zi..in fiecare seara citim povesti dupa spalatul pe dinti, dupa baita..
Si noi citim povesti seara, are o poveste preferata Bambi pe care o citim mereu sau mai mereu.Acum inainte de Craciun am cumparat carti cu specific gen Craciun Fericit .Este o acivitate care ne place mult, ii place sa ii citesc in timp ce o alapez, se simte in siguranta in lumea cartilor la sanul meu.
Dupa imbracarea pijamalelor si spalatul dintilor T. isi alege cartea (citim in fiecare seara o carticica din seria Pixi, Galaxia copiilor). Spunem toti trei Ingerasul dupa care tati ii citeste o noua aventura a spiridusului si a prietenilor sai si incet, incet vine Mos Ene pe la gene.
Si noi citim. Program de bebe de 14 luni :de la 8 si ceva baita, apoi pijamalute, biberon de lapte si apoi o carticica. Pana acum doar in romana, dar tare mi-ar placea sa-i citesc si in engleza. Am inceput prin casa sa-i mai spunem razlet si cuvinte in engleza , din acest motiv povestile cred ca ar fi minunate ! deci citim pana adormim !
Buna, noi inca ne pregatim pentru bebe, il asteptam intens si ne imaginam doar ce va fi. Speram ca rutina noastra va implica multe carticele citite seara inainte de culcare, ca o ultima activitate a zilei, dupa ce vom termina tot restul de ritualuri obisnuite pentru o familie, papat, spalat pe dintisor, baita…
Dupa baia cu multa spuma, bea laptele in timp ce ne inghesuim pe perna. Apoi alege o carte din care ii citesc, imi spune ea ce urmeaza, facem completari si radem.
Adora cartile si petrecem ore intregi rasfoind si invatand lucruri noi.
Din colectia noastra, un sfert sunt carti Usborne, pe care le prefera intotdeauna!
T.are 10 luni. Dupa baie si spalat pe dinti, urmeaza intitdeauna un concert de bocete ptr ca ii place sa umble gol prin casa. Dupa imbeacat, fie ne bagam in pat si ii spun povesti cat ţiţileşte si misuna prin pat pana adoarme pe mine, fie il pun in wrap si ii citesc ceva, iar cand adoarme in pun in pat.
Buna,
La noi, ritualul de seara incepe cu ‘nesfarsita’ si placuta baita, spun ‘nesfarsita’ deorece el ar sta cam 3 ore on baie, spalatul pe dinti si neaparat 2-3 carticele citite. Avand aproape 3 anisori si incepand gradinita din aceasta toamna, ne-am mai format un obicei de citit ‘macar o carte, mami’, inainte de a pleca la gradi. Mentionez ca deja am inceput invatarea limbii engleze acasa si ne-ar fi de un real ajutor aceasta colectie.
P.S. Felicitari pentru blog, il urmaresc de ceva vreme pt a ma inspira 🙂
Felicitari pentru concurs. Carticelele Usborne sunt adorabile si ne plac tare, tare mult. Citim in fiecare seara inainte de culcare, dupa ce ne spalam si ne imbracam in pijamale. Momentan suntem la capitolul -carti de iarna-si ne bucuram impreuna de aceste momente unice.
Ritualul de seara este inspirat de o piesa a teatrului Zurli 🙂 si in linii mari incepe cu o harjoneala mare intre mari si mici, urmata de cina, baita si ale ei si…mult asteptata poveste de seara. De fapt doua povesti, cate una pentru fiecare pufoasa mica. 🙂
De obicei citim povesti..1, 2, 3 depinde de poveste si de starea nostra …prima data ne splam pe dinti, ne imbracam in pijamale si apoi urmeaza povestea…si apoi comentariile: de ce a facut asa, de ce l-a mancat pe ala….de multe ori adorm inaintea lor…
Multumim pentru concurs! La noi ordinea e: preaviz, spalat pe dinti, dus, pijamale, poveste (de 2 saptamani aceeasi! – Goldilocks si cei 3 ursuleti, carte cu magneti), apa, pipi, apa, pipi, si in final somn!
Ritualul nostru de culcare este asa: facem baie, mergem la coafor (adica ne uscam pe par si ne periem), ne spalam dintisorii, facem “pipi de nani” si alegem cartea/cartile din care citim. Ori aceeasi carte mai multe zile, ori o carte noua in fiecare seara, ori mai multe. Stabilim de la bun inceput cat citim, punem semn cand terminam, ne dam pupici de “noapte buna”, inchid lumina si apoi le tin pe amandoua de cate o manuta pana cand adorm!
Buna!
La noi nu este un ritual anume ci mai multe.. De obicei citim cate o povestioara scurta de cate 7/10 ori inainte de culcare si apoi inca o data inainte sa adormim pe bune; alte dati inventam cate o poveste sau imi povestestea ea mie dupa ilustratii. Exista si varianta in care ma adoarme ea pe mine cu cate o poveste invatata pe de rost ori pur si simplu ascultam una in varianta de pe viniluri – atunci mie mi se perinda copilaria prin fata ochilor. Cartile au fost una din “jucariile” preferate a fetitei mele, sper ca si lui bebe o sa ii placa la fel de mult ca si noua.
Multumim pentru concurs, premiul este tare frumos.
La noi ritualul de seara depinde de ziua saptamanii. Daca e luni sau marti, atunci dupa spalatul pe dinti ne uitam la Masterchef ( baietelul meu e fan) , in restul saptamanii citim in pat 1-2-3 carti pe care le alege el. De fapt, citesc pana ma doare gura si ii spun ca nu mai pot, altfel nu s-ar culca.
Buna,
In majoritatea serilor cantam de nani-nani (Marie-Sophie are aproape 11 luni), dar cu siguranta vom relua cititul povestilor cat de curand. 🙂
Pana pe la 6 luni era o activitate care o incanta pur si simplu si era fascinata, ma ingana pe acelasi ton cu care ii citeam, acum are atat de multa energie incat pana adoarme exerseaza urcatul si coboratul de pe pat, canapea, alearga prin casa cu catelul, da toate cartile jos de pe rafturi si le pune inapoi.. orice activitate care o solicita si fizic. 🙂
Multumim pentru concurs!
Noi inca nu avem rabdarea necesara, pentru a sta si a asculta povesti, iar cand incerc sa-i arat carticica o smotoceste, o intoarce pe toate partile si o inchide si iar deschide pana se plictiseste. Eu sper, incet, incet sa nu mai faca asta si sa stea linistita sa asculte povestile….Ca si ritual avem spalatul pe dinti, baita, nani.
Eu am un baietel de 5 ani si 2l. Ritualul de culcare este unul prelungit, pentru ca mai mereu se gaseste cate ceva de facut, asta dupa ce a imbracat pijamalele si s-a spalat pe dinti. I se face sete, vrea pipi, vrea sa o pupe pe sora-sa sau pe tati, vrea sa aranjeze nu mai stiu ce jucarii si multe alte minuni, ca tare e inventiv si mereu gaseste cate ceva. Dar cand ne cuibarim amandoi in pat pentru povestea de seara e acolo prezent 100%. Cum mai are o surioara care ma solicita foarte mult(1 an si 2l), suntem amandoi recunoscatori si pretuim fiecare moment al nostru. Si ne lasam purtati in lumea povestilor citite din carti alese de el, sau inventate sau scrise de mami(astea ii plac cel mai mult). In povestile care urmaresc sa rezolve o “situatie” inlocuiesc personajul chiar cu el si atunci e si mai fascinant. Si cum iubeste limba engleza sper sa castigam acest concurs 🙂
Fiica mea adoarme destul de repede cand ii este somn. Nu e timp de povesti. Un pic in brațe, un pic alăptat, si somn. Poveștile sunt însă citite in orice alt moment al zilei. Mai mult pe bucatele momentan, ca nu are prea multă răbdare. Dar sunt convinsă ca va fi fascinata in curând.
La noi nimic din rutina zilnica nu e atat de batut in cuie ca cititul de dinainte de somn. Si cand zic somn, zic si somn de pranz, si cel de seara. De obicei e aceeasi carte pana o stim pe de rost (si eu, si ea)
Buna! Ce frumoase sunt carticelele! Si noi trebuie sa citim in fiecare zi si la somnul de amiaza si la cel de seara! Seara mergem foarte greu la somn, ba mai merg inca odata la baie, ba le trebuie sa bea apa, mai dam un pupic la tati, si tot lungesc fetele mele de timp pana nu mai am eu rabdare:) apoi citim si ne rugam si la somn!
Mai intai bem ‘lapte bun’ – cacao cu lapte, dupa care il imbracam in pijamale, sotul il spala pe dinti, apoi se duce singur la biblioteca si isi alege carticica de unde vrea sa ii citesc( eu, mami ii citesc). De obicei e o carte Usborne, pentru ca Anca e organizatorul nostru preferat 🙂 Dupa ,ne spune ca ne iubeste, pe mama mult mult de tot, pe Albert mult mult de tot si pe tata putin (daca nu sunt eu in camera ma iubeste pe mine putin), spune rugaciunea si gata, inchidem lumina.
Ritualul nostru de culcare, chiar si la 1a2l, presupune, dupa spălatul pe cei 7 dintisori si schimbatul de scutec si costumație de somn, citirea unei cărți, cea mai recenta fiind despre iepurașa Miffy. Ii place tare mult sa citească, chiar la mot prima aleasa a fost cartea. 😊
Noi ii citim fetitei, care are 5 ani, aproape in fiecare seara carti in engleza, majoritatea de la Usborne. Cand era mai mica i-am lecturat in limba romana, neavand pe vremea aceea informatii despre cat de receptivi sunt la varste asa mici in a asimila o limba straina.
Copilasilor nostri le plac foarte mult povestile inventate:)) Ursuletul Bubu are deja multe episoade:))) Dupa ritualul imbaierii si spalatului pe dinti, in paturile lor calde, cu o lumina slaba….spunem mult asteptata poveste.
Daaaa, citim multe povesti. In fiecare seara (si nu numai). Cele 2 fetite ale noastre isi reclama fiecare povestea ei. Se intampla de 5 ani incoace. Daca e o poveste de seara este chiar inainte de a stinge lumina.
Dupa mancatul de seara urmeaza spalatul pe dinti si imbracatul in pijama. Somnul nostru este intradevar problematic. Nu ne place sa dormim, Stam seara de la 8.30 in pat si ne uitam la carti. Incepen cu See inside your body si neuitam la stomac la plamani…etc. si cand ne-am plictisit de carte trecem la cea de povesti si citeste mama, citeste…si fetita nu mai doarme…si alegem alta poveste …pana mama adoarme si apoi si fetita…
Ritualul de inainte de culcare: baie, spalam dintisorii, un pic de desene, o mica poveste si nani 🙂
Bună,
Ritualul nostru de seara incepe prin baita baietelului nostru cu tati, unde se si spala pe dinti singur si se joaca cu cateva jucarii de baie. Apoi papa la masuta din camera lui – cerealele de seara si il asezam in patut. Apoi ne asezam amandoi langa patut si citim cate o poveste scurta, pe rand, eu sau tati, in functie de seara. Băiețelul nostru are putin peste 2 ani si apreciaza mult povestea de seara. Cateodata mai cere si o a doua poveste, dar pe la mijlocul ei deja adoarme. Deocamdata i-am citit doar povesti in lb. romana, dar m-ar bucura mult sa primim aceste carti de la editura Usborne pentru ca am auzit lucruri minunate despre ele si mi-ar placea sa ii traduc povestioarele. Poate am noroc. Mulțumesc. 🙂
Noi citim in timpul zilei de cateva ori, de aceea seara nu reusim intotdeauna sa citim povesti. Dar atunci cand facem lucrul acesta, cei trei nazdravani (7 ani, 5 ani, 3 ani) devin cei mai cuminti din lume, si se inghesuie sa vada fiecare pozele cat mai bine. Ritualul de seara contine toaleta de seara, pupicuturi, cateodata cantecele si bineinteles motivele lor de amanare a culcarii (apa, paturici care nu vor sa stea cum trebuie, nevoie la baie etc.). Si da, mi-am propus sa le citesc mai des seara.
Multumim pentru concurs.
Buna!
Noi citim de regula înainte de culcare.
Cărțile si le alege el de fiecare data având momente in care prefera anumite carti.
Citim zilnic cel puțin 2 cărticele
Ritualul nostre incepe cu baia, apoi masaj, apoi lapte. Ne straduim sa citim povesti in fiecare seara, pe rand, intr-o seara eu, într-o seara sotul meu. Emma-Alexandra, care are acum 1 an si 8 luni “citeste” si ea cu noi din cartea ei, in limba ei, e tare haioasa…
Fetita mea are 19 luni. Ii plac cartile si povestile, mai ales cele spuse la culcare deoarece asa mai castiga timp si ar face orice numai sa nu doarma. Totusi, pentru ca e noapte si pentru ca toti trebuie sa dormim, ritualul nostru e asa: intai face baie, apoi o schimb in pijamale, apoi ea isi alege jucariile si cartile pentru somn, timp in care eu pregatesc laptele. Se cara in pat toata recuzita, o asez comod in bratele mele si citim o poveste. Stingem veioza, bea laptele, si mai povestim o data, eventual cu teatru de jucarii. In semi-intunericul camerei, mai povesteste ea, pe limba ei, fragmente din ce a impresionat-o mai mult, ma strange in brate, se foieste, se invarteste si intr-un final adoarme (sau adormim impreuna).
Salutare!
Noi nu suntem norocoși, nu am câștigat niciodată nimic la concursuri de genul 🙂 dar îmi place prea mult premiul oferit așa că las și eu un comentariu. Ritualul de seară la noi constă in spălatul celor doi băieți minunați de 2 respectiv 4 anișori, spălat pe dinți, făcut fântână cu dușul, ploaie și curcubeu și alte jocuri ce implică apă și stropit :)) apoi sărim în pijamale și ne apucăm de povestit. In timp ce băiețelul cel mic suge și visează frumos, povestesc cu cel mare vrute și nevrute, discutăm despre frământările lui de om mic, despre cât de fericiți si norocosi suntem că ne avem unii pe altii, despre cât de nefericiți suntem uneori și cum putem să rezolvăm asta, iar toate discuțiile se nasc în urma (sau ca si concluzie a) povestioarelor pe care le citesc sau inventez, în serile în care sunt inspirată și nu foarte obosită. Ne plac mult fabulele și istorioarele cu tâlc. Si adormim imbratisati, cel mic pe un brat iar cel mare pe celalalt. Și în gând multumesc Cerului pentru ei. Serile noastre sunt magice. 🙂
Multumim pentru concurs, cartile sunt foarte dragute! Ritualul nostru este urmatorul… dupa ce bea lapte, face pipi se spala pe dinti, iar in ultimul timp nu prea vrea o poveste, pentru ca ma roaga sa le povestesc eu doar cele doua care le prefera Scufita Rosie si Cei trei purcelusi, sau mai dramatizam cu niste marionete pentru maini. Bafta tuturor! Jian Diana
seara bem lapte, ne imbratisam, ne pupam, citim o poveste mica dintr-o carte cu multe imagini, ca avem 2 ani…si ne rugam sa adoarma 🙂
In fiecare seara, dupa baia de rigoare, ii citesc fetitei mele, Ioana, de trei ani si sapte luni, cam cate povesti doreste ea. De regula, minim, trei-patru povesti medii ca intindere, de ex. Povestile clasice romanesti, povesti universale reinterpretate pentru varsta ei. Cred ca povestile de la Usborne ar fi minunate. O zi buna.
Noi iubim foarte tare cartile si citim cu mare placere in fiecare seara. Avem totusi un mic ritual mai deosebit si anume: inainte de citit e musai sa jucam o tura de-a v-ati ascunselea in care ea se baga sub patura si eu ma prefac ca o caut peste tot si de-abia o gasesc. Apoi ea alege o carte (de obicei aceeasi mai multe seri la rand) si citim pana vine Mos Ene pe la gene….sau pana zice mami ca trebuie sa ne culcam ca dimineata ne trezim devreme sa mergem la gradinita :-).
Nu exista seara fara lectura, de fapt lectura dinaintea culcarii nu este singura din zi. Dar ca sa citim ceva placut trebuie ca puiii mei sa se schimbe in pijamale, sa se spele pe dinti, sa se mai harjoneasca cateva minute
si in patut unde este cald si bine. Dupa ce citim una sau doua carticele repetam niste psalmi din Biblie, ne rugam si apoi la somnic.
Noi am schimbat ritualul odata cu inaintarea in varsta: de la adormitul la san, am trecut la cantece de leagan – imi place sa ii compun chiar eu versurile bazate pe amintirile din experienta ei de copilas (alergatul descult pe iarba, mirosul de scortisoara din budinca, ursii dansatori de la carusel), ca apoi, de pe la un an jumatate, sa ajungem la povesti – Aristocratele, Pinocchio, Dumbo etc. Nu lipsesc momentele pregatitoare: spalatul pe dinti, alegerea unui prieten de plus si a binecunoscutei security blanket – care e o batista de somn obligatoriu cu etichete satinate 🙂
Dupa ce spalam dintisorii ori citim o poveste ori stam si vorbim sau cantam.
De cateva saptamani vanez 🙂 concursuri cu premii in carti de la Anca. Am comandat o serie de carti….sunt minunate, mai vreau si eu si fetele 🙂 …poate avem noroc.
Ritualul: imbrac fetele(7 ani si 4 ani) in pijamale, se spala pe dinti, apoi in pat…dragaleala/giugiuleala, povestim, citim, povesti audio….in unele seri tv, iar in alte seri fac ele cate un plan de activitati(scriu/deseneaza pe foaie: 1.povesti amuzante; 2. jocuri, 3….etc.). Se adoarme in ordine aleatorie: parinti sau copii:)
Noi cantam si povestim inainte de somn. Cititul se intampla ziua, si seara povestim
Eu sunt fericita mămică a doi copii minunați, care adoră poveștile, atât cele citite, cât și cele inventate..
Seara, ne apucăm de citit după ce am încheiat celelalte ritualuri : băița, lapte, spălat pe dinți. Cu pijamalutele pe noi, ne așezăm confortabil în pat și mami cu un puiuț sub aripa dreapta și unul sub cea stângă, cu o lanternă de miner pe frunte și cu glasul dres, începe să citească până i se usucă gura.
Avem și noi câteva cărți din colecția Usborne, dar nici una din cele prezentate mai sus, așa că am fi foarte încântați sa fim noi fericiții câștigători!
Am uitat sa menționez, minuneii se numesc Luca și Sara, și de câteva săptămâni mai avem un amator de povesti care asculta cumintel de la mami din burtică, deocamdată. .
La noi e simplu, după portia de joaca cu tati, urmează baita, unde e joaca si mai frumoasa, apoi direct îmbrăcat si la somn, nu mai are putere pentru altceva. Deocamdată are doar 1 an, mai tarziu sigur mai schimbam cate ceva.
Mai intai citim si apoi urmeaza zbenguiala inainte de somn, imbracatul cu greu in pijamalute,spalatul pe dintisori si restul treburilor la baita,rugaciunea si in patut. Si cel mic(2 ani jumatate) a inceput sa indrageasca cartile si sa fie atent si prezent la poveste. Fetita (4ani jumatate) indrageste in asa masura cartile incat nu se poate desparti nici la somn de ele. Le aseaza la capusor pentru a visa frumos, spune ea. Suntem constienti ca astfel de momente nu se vor mai intoarce niciodata,asa ca profitam de ele.
La noi ritualul de culcare include obligatoriu poveste citita de mine. Lucrurile se desfasoara cam asa: spalat pe dinti, rugaciune, joculet – daca eu mai pot :), poveste citita de mine si apoi un cantecel de nani inventat de mine cand era el bebelus si care a tot suferit modificari in timp. 🙂 In timpul povestii Iustin ma intrerupe deseori si imi povesteste o multime de alte lucruri care i s-au intamplat la gradi sau care l-au marcat … asa mi-am dat seama ca e momentul de maxima conectare pentru noi doi.
Multumim pentru concurs.
Am o fetita de 3 ani, Clara. Seara tarziu (pe la 10) se spala pe dinti, face dus, ne imbracam, citim povesti (acum tot ceva de la Anca, o carte mare cu povesti de la Usborne), mami adoarme, copilul se uita pe poze, adoarme si ea, pe la 1 mami se trezeste si se muta in dormitorul parintilor 🙂 Trebuie sa ne reorganizam programul, suntem decalati rau de tot 🙂
Noi citim nu una ci doua povesti in fiecare seara. una mamica si una taticul..:) carticelele sunt alese de catre baietelul nostru ( care are aproape 4 ani). lectura are loc dupa ce am terminat cu toate activitatile de seara si este urmata de un cantecel sau chiar mai multe..Ritualul lecturii il avem inca de pe vremea cand era bebe si il respectam inclusiv la somnul de pranz…iar cateodata ne pregateste un teanc de carti pe care vrea sa i le citim, impartite in mod frateste atat pt mami cat si pt tati 🙂
Ce frumoase par cartile!!! Noi dupa masa si baie ne cuibarim in pat si citim. Chiar daca abia a implinit 2 ani adora cartile! E acitivitatea lui preferata chiar si in timpul zilei. Iar cand el e gata sa adoarma cere san si atunci putem stinge lumina.
Multumim pentru concurs!
Buna seara.eu si vlad,baietelul meu de 3 ani respectam un ritual in special cand sunt eu acasa,dar incerc chiar si in lipsa mea,cand sta cu tatal lui sa il respecte.Deci pe la 19 mancam,pe urma facem baie,spalam dintisorii,toate astea le facem cantand mai spunem cate o poezie mai o poveste.dar la culcare obligatoriu citim din cartilr fe povesti pe care le-am cumparat inca din timpul nasterii.cam asta facem noi.sper ca v-a placut.o seara buna
Libelula mea de un an jumate dupa ce face baita cu maca-maca si se spala pe dintisori, fuge repede in pat la taica-su sa o jumuleasca un pic, apoi luam una din cele 2 carti pe care le avem mostenire de la bunica, Mos Barbuta sau Ridichea Uriasa si le citim la tzitzi pana adormim.
La noi povestile se citesc in fiecare seara, fara exceptie, dupa baita si spalat pe dinti. Pana acum doi ani ii citeam eu, acum ne citeste el.Dupa ce citeste ,isi spune rugaciunea si se baga la somn.
Multumim!
si noua ne plac mult povestile la culcare.daca sunt citite de mine adoarme mai repede.ma nou fetita a prind drag de ele si vrea sa faca colectie, nu se indura deocamdata sa doneze altui copil.
La noi ritualul de seara inseamna o baita unde ne jucam de obicei cu tati, apoi sesiunea de pupaturi si dragaleli asezonate cu gadilat cat cuprinde. Povestea de seara si lapticul incheie o seara reusita intotdeauna.
Poveștile se citesc și la noi pe înserat, dar și peste zi când avem un răgaz. Cărțile pe care le răsfoiam mai ieri dor pentru fotografii, azi ne folosesc să învățăm primele litere. Încet, încet, începe să citească singur, îi citește și surioarei. Iar când nu ne e la îndemână să citim, povestim, ne facem noi poveștile, cu personaje din jurul nostru.
La noi, cum sunt doi :), dupa imbaiat tati sau mami merge cu cel mare si citeste povesti , iar cu cea mica disponibilul dintre cei doi parinti ….ne pupam in patru si mergem la citit ( cu cel mare ) cartile Usborne care sunt minunate si pe aceasta cale ii multumim Ancai Bolos pentru ajutorul promt si pentru ca face posibila aceasta citire a cartilor ! …. multumesc :)… si ni le dorim mult pentru ca numai pe ele le citim de vreo cateva luni 🙂
Noua de câteva seri ne place foarte mult lectura. Lecturam de regula după ce ne bem laptele, alegem 3 carticele( de cele mai multe ori sunt 4 pentru ca îmi spune al meu băiețel-doar asta mami! si nu pot rezista) si îmi pare foarte bine ca ne-am făcut un nou obicei! I-am mai citit si pana acum, dar acum e chiar obligatoriu!
Nu exista seara fara citit ceva, oricit de mic sau de putin. De multe ori se lasa cu milogeala, fiindca fie se culca prea tirziu si nu vreau sa mai aminam momentului culcatului cu inca o poveste. Nici macar cind am fost ragusita n-am scapat. Mi-a zis: fii atenta, luAm o carte pe care o stiu o pe dinafara si te mai ajut eu.
Ma bucur nespus de aceasta ocazie, seara este un bun prilej sa povestim ce s-a intamplat peste zi si ce vor sa mai facem in urmatoarea zi. Pot spune ca citim aproape in fiecare seara, dar dupa spalatul pe dinti; in zilele in care sunt foarte obosita isi iau fiecare carticica in brate si zic ele ca “citesc* adica spun povestea asa cum au inteles-o ele. Sunt foarte dragute si ma bucur mult ca au invatat sa aplice in functie de situatie ceea ce facem impreuna.
Foarte frumos subiectul concursului! Felicitari! Povestile citite inainte de culcare sunt minunate! Am inceput cand Iulia (sase ani) avea pana-n doi ani, iar acum pana si Mariuca (doi ani si jumatate) respecta ritualul cu sfintenie! Ne pregatim de culcare, aprindem lampa fermecata si ne punem in pat. Iulia se sprijina pe umarul meu drept, Maria pe cel stang. Intotdeauna. Daca incepem o carte noua, Iulia o miroase cu pofta, asa cum le adulmec si eu lor pletele. La unele povesti, cum sunt cele cu Spiridusii din Padurea Muzicala, punem si o muzica in surdina. Minunat! Nu stiu ce-o sa ma fac cand vor creste si isi vor citi singure cartile 🙂
Fetita mea Monica obisnuieste sa adoarma numai dupa ce ii spun o poveste terapeutica despre dna vacuta Muu si vitelusa Flower :)), sunt personaje create de mine cu care ea se identifica…. Dupa ce povestim, ce poate fi mai relaxant decat o mangaiere prelungita pe spate ;). Asta ar fi pe scurt rutina de seara care ne introduce in lumea viselor. Pe curand!
Dupa ce a papat ceva, usor, ne mai jucam putin, apoi luam pijamalele ne spalam pe dintisori, si apoi citim povesti. Si cum din aceasta toamna am inceput sa deslusim tainele abecedarului, mai nou, ea imi citeste mie inceputul povestii, si eu o continui. Iar “”Scoala ursilor”” mi-o citeste in intregime, fiind prima carte pe cre si-a dorit sa mi-o citeasca.
La noi se citesc povesti in fiecare seara. In romana, engleza sau germana, mami, tati si de curand si fratiorul mai mare, cu totii ne straduim sa gasim o poveste de noapte buna care sa ne aduca somn usor si vise placute.
La mine povestea e ultima din program, cand suntem bine instalate in pat, asa incat, de multe ori, fetita mea adoarme inainte de a-i termina de citit, si reluam povestea in urmatoarea seara…
Eu iubesc cartile si cumpar cat de multe pot cu speranta ca si piciulica sa prinda drag de ele, Nu are foarte multa rabdare sa ii citesc, prefera sa rasfoiasca el si eu doar sa ii explic imaginile. Ritualul de seara consta in baita, spalat pe dinti, masaj si giugiuleala multa. Cartile in timpul zilei le folosim.
Fiica mea are un an si jumatate. Ritualul nostru inate de culcare sunt desenele cu Minnie sau Masha (ii plac la nebunie), baita, iar putine desene apoi mami trebuie sa faca muschi: asta insemanad o intreaga coreografie pe muzica pentru copii sau de Craciun (pentru ca o calmeaza), coreografie ce cuprinde leganatul in brate, ridicari, chicotit, apa, mancare (iar), vorbit si verificat lista cu rudele care dorm la ora aia (toti fac nani, indiferent ca e vorba de somnul de amiaza sau cel de noapte) – zicandu-le numele – apoi, cand cred si eu ca a adormit incepe sa planga din cauza maselelor ….Si o luam de la capat. 🙂
Eiii…cand vine “ora de nani” , ca asa o atentionam pe printesica ca e ora de culcare, noi avem un adevarat ritual…de convins :))) Fetita mea are 3 anisori si doarme singurica in camera ei, dar de fiecare data trebuie sa fie mami ori tati langa ea pana adoarme, asa ca de fiecare data stam langa ea in pat si ii citim povesti (mai mult eu decat tati 😛 ) De obicei ii citesc povesti scurte, pentru ca nu mereu are si rabdare sa asculte 🙂 este inca micuta si abia de cand merge la gradinita a inceput sa prezinte mai mult interes pentru povesti. Ii place in schim foarte mult sa-i cant un cantec de leagan pe care il cantam inca de cand era bebe 🙂
Si noi avem seara de seara program de citit (si la somnul de pranz e cam la fel, trebuie intai poveste) – cartea preferata in aceasta perioada este “Sania lui Mos Craciun” a Luciei Muntean.
Iar cand nu citim povestea, atunci povesteste tati despre partidele lui de pescuit. Iar Ducu (2,4 ani) ii face semn ca spune el mai departe: “si Ducu merge cu tati la pescuit… si tati sta in fata, iar Ducu sta in spate, alaturi de mami… si tati porneste barca cu motorul si pregateste lanseta cu mulineta, pune carlig si asteapta sa traga un peste mare… tati prinde pesti mari si Ducu prinde pesti mici… si prinde tati un avat…. e fumooooos avatul, e tare fumooooos!!!”…. si povesteste asa 15-20 minute despre cum partidele lui de pescuit cu tati (inca n-a participat la o partida adevarata, dar a vazut poze, filme, pesti…. si a ascultat povesti 🙂 .
“Bed time story box” era si pe lista noastra pentru Mosul de anul asta, dar am cam facut ravagii cu carti in romana si alte cateva jucarii, asa ca pentru moment le-am lasat pe data viitoare :).
Multumim pentru concurs!
Ritualul nostru de seara include multe multe povesti, suntem indragostiti de citit si inainte si dupa ce spalam dintii, o parte dintre ele sunt tot de la Anca, niste carri minunate… Apoi stingem lumina si inventam alte povesti” pe gura”:) de obicei mami sau tati adoarme povestind caci apetitul piticei noastre este de nesaturat;)))
La noi au fost foarte putine seri in care au lipsit cartile. Dupa dus, ne alegem cartile pe care vrea ea sa le citeasca, ne ciubarim amandoua in pat si citim. Pe unele de 4-5 ori pana ramane mami fara voce, pe altele le citeste Pantaloz (pantera roz, adica tot mami), pe altele Veverita sau Donkey (tot mami si tot mai ragusita:)). Are cateva carticele pe care le stie bine de acum si le “citeste” singura 🙂
Cand am intrebat-o ce vrea sa-i aduca Mos Craciun, mi-a raspuns fara ezitare: carticele 🙂
Si pentru puiutii nostri cititul povestilor este nelipsit in programul de seara, care incepe cu o harjoneala, de multe ori, apoi incepem sa ne linistim, spaland dintisorii si cautand o masinuta pentru somn si mai la final nelipsita poveste…avem unele la care ne corecteaza baietelul cel mare, de aproape 5 ani, pentru ca i-au placut atat de mult incat le-am tot citit si acum le stie pe dinafara si daca vrem sa mai aducem o schimbare de replici sau ceva, imediat se sesizeaza;) m-as bucura sa avem si noi carticelele acestea frumoase 🙂
Din pacate, seara nu reusim sa citim. Dar citim inainte de somnul de dupa-amiaza, cam 30 de minute. Este bine si pentru mine, caci nu sunt obosita si citesc/ interpretez cu mare placere. Multumim pt concurs!!!
Ritualul de seara la noi e imbracatul in pijamale, spalatul dintilor, rugaciunea de seara si cititul unei povesti de catre baiatul cel mare. Uneori facem o repetitie a cantecelelor in locul povestii, depinde de cheful baiatului celui mic.
La noi pregatirea de somn incepe prin a face un dus. Eu ma duc in baie sa pregatesc apa si o strig. Ea, un ghemotoc de 1,5 ani, vine repede, repede si striga BAIEEEEEE. Ca sa iesim din cada ne ciondanim un pic caci nu vrea si pace sa plece. In pat pana o imbrac trece cam jumatate de ora, protestand cu vehementa, dorind sa stea goala si sa se tavaleasca prin pat asa, ma cearta si imi tot spune “baca” (dezbraca). Dupa multe vorbe si explicatii, ma lasa intr-un final sa o imbrac. Apoi incep pupaturile de noapte buna, ne pupa ea, apoi ne pune sa ne pupam, pret de 20 de minute. Dupa ata zbenguiala si pupat, oboseste si vine ca o pisicuta si cere țiți. Pfffff. Pot respira. Se aseaza langa mine, ma pune sa o invelesc si ii citesc. Intre timp mana “libera” trebuie sa o cuprinda iar ea sa ma mangaie. Si intr-un final adoarme iar eu hoteste mai fur cateva pupicuri
Citim povesti seara, dupa ce ne spalam pe dinti. Theodor se asaza pe burtica si tine deschisa o carte liliput cu Eminescu, iar mami citeste pana adoarme Apolodor 🙂
Am introdus cartile in ritualul pentru somn de la 1an jumatate. Asa ca pregatirile pentru somn incep cu dusul, spalatul dintisorilor, ne retragem in dormitor unde ne asteapta 2 carticele diferite. Fetita isi alege ce citim.
Ritualul incpe cu schimbatul in pijamale, cu spalatul pe dintisori, apoi ne bagam in plapumioara, la caldurica si citim, una, 2, 3 poate chiar 4 povesti. Uneori ni se inchid ochii dar povestile si dorinta copiilor de citit nu se termina.
La noi povestile se citesc dupa ce merge la baie si se spala pe dintisori. Avem o carte draga noua primita cadou cu povesti scurte de citit seara inainte de culcare din care ii citim cate 2-3 povesti; apoi ii dam pupicii de noapte buna si il “infofolim”.
Cititul inainte de somn e “de-al casei”…si la pranz, si seara :)) Luam carti cu noi si daca plecam in excursie, chiar daca atunci nu reusim sa le si citim de fiecare data. Dar ea si le pune intotdeauna in bagaj…
Uneori inainte de spalatul pe dinti, alteori dupa… 🙂
Inca de cand era in burtica am inceput sa ii citesc fetitei mele povesti si sa ii cant. Am observat cu uimire ca dupa venirea ei pe lume se linistea atunci cand ii citeam sau ii cantam. Acum, am crescut, dar ne-am pastrat ritualul: o poveste pe seara inainte de culcare, dupa spalatul pe dinti. Il indragim amandoua. Ne apropie si ne face fericite.
Ramona Beldiman
Bună seara, copiii mei (de 9 ani, 6 ani și 10 luni, 4 ani și 1 an) se spală pe dinți, se schimbă în pijamale, cei mai singuri, eu îl schimb pe cel mic, și apoi 4 povești de seară, câte una pentru fiecare! Dacă sunt prea obosită le citește cel mare sau fetița de 6 ani. Dar, inevitabil, trebuie să citim 🙂 apoi facem rugăciunea și ne culcam. ..
Mulțumim pentru concurs, sunt minunate cărțile aceastea!
Ritualul de seara incepe cu dus si spalat pe dinti. Ne bagam in pat, isi ia lapticul si eu trbuie sa citesc. Acum, la rand sunt “Povestirile de Craciun” ale lui Tony Wolf. Bineinteles,asculta povestile si Minnie si Mickey,prietenii ei, bine inveliti si culcusiti in pat. Multa vreme am citit si rascitit (la cerere) “Scoala ursilor” si “Pozna lui Jackie”. Cand credeam ca ne culcam, lua ea cartile si mi le “citea”De oboseala,.uneori adormeam bustean langa ea.Dupa ce ne saturam de citit, stingem lumina ,spunem rugaciunea si ne culcam.
Multumim pentru acest concurs minunat! Irina Huludet
Foarte frumos concurs. La noi ritualul asta dureaza o ora cel putin :). Dupa baita, schimbat si laptic, citim daca se poate toata biblioteca desi are doar 2 ani si 4 luni :). Funny e ca uneori citim si aceeasi poveste de 2, 3 ori mami, apoi tati, apoi iar mami si tot asa 🙂
Si pentru noi de cateva seri, culcatul seara a devenit o povara pentru mine…ma tot consolez cu ideea ca sunt perioade…si astept sa treaca cu multa multa rabdare…noi citim carti..nu neaparat seara…si seara uneori..depinde ce toane are ea…dar si in timpul zilei..si de obicei dupa ce ii citesc eu o poveste, o carte, ea vrea sa tina cartea in mana si dupa imagini sa imi povesteasca mie 🙂
Multumim mult pentru concurs!
Si noi citim povesti inainte de noapte buna. Povesti scurte daca e tarziu sau lungi…..avem carti citite de 3-4 ori, dar tot ne plac. Acum incercam sa ne familiarizam cu cititul in engleza, deci tare bune ar fi aceste carti 🙂
Noi citim muuuuult, mai intai baiatul (aici negociem, mai multe pagini cand e fascinat de carte, mai putine cand e ceva nou si nu stie despre ce e vorba) si apoi mami…cat mai mult posibil. Apoi ne spalam, mergem la pat si ne facem urarile de noapte buna.
Si noi citim seara povesti,… piticutul nu se lasa pana nu le terminam pe toate chiar daca ii cad ochii in gura de somnu nu se culca pana nu terminam de chitit toate carticelele pe care si le alege singur.
yay, ce faine sunt carticelele! Noi ne bagam toti trei in pat, fiecare cu carticica lui (am citit undeva ca pofta de citit a copilului creste prin imitatia adultilor). Irina e intre noi si are propria carticica simpla, cartonata, colorata. O rasfoieste singurica si in general zice cand recunoaste ceva, gen mac-mac. Nu are rabdare inca pt povesti lungi, dar cantecelele de-o strofa sau poezioarele mici sunt pe plac – caci poate silabisi.
Seara. Ne-am intors de la gradinita, am papat, ne-am jucat si de-acum bate la usa ora somnului. Doar ca puica e tare gospodina si pierde notiunea timpului. La cei doi ani neimpliniti, o lasa brusc memoria cand ar trebui sa-si aminteasca de pat, perna si ochi inchisi. Ce sa facem, ce sa facem? De o saptamana suntem fericitii posesori ai unei carti primite de la Anca, The story of Baby Jesus. Prea frumos colorata, prea frumos povestita. Puica e ademenita imediat in bratele tatalui de frumoasa aparitie a cartii; iar tati incepe sa insiruie povestea cu vocea lui de tata de printesa. Deja ne-am aciuat si prea bine e ca sa mai vrem sa parasim patul. Dar de carte nu ne despartim, dormim cu ea…. Asa ca bine ne-ar mai prinde restul de carti, ca seara de ieri sa devina ritual de suflet.
Super concurs!
Ritualul nostru: spalat, facut paturile, schimbat in pijamalute, ales o carticica din care sa ne citeasca Ioan- in ultima vreme, ne-am axat pe poeziile doamnei Lucia Muntean. Apooooooooooooooi, trecem la negociat: “mai intai mie imi citesti”- Ana; “ba mai intai mie”- Ioan :)). Au preferinte: fiecare vrea din cartea lui. Cateodata facem cu randul, insa de cele mai multe ori, ii citesc Anei prima data, deoarece ea adoarme mai repede si astfel pot sa-i citesc lui Ioan mai mult. Se intampla cateodata ca povestea sa-l prinda atat de mult pe Ioan, iar mie sa-mi pice ochii-n gura de somn si sa ma trezesc la intrebarile lui Ioan: “poftim? ce-ai spus? ” 😀 😀 – cred ca-n momentele respective ies n aberatii pe secunda din gura mea si eu habar n-am 🙂
Noi citim povesti in fiecare seara , de obicei dupa ce e spalam pe dinti. Si dupa ce stingem lumina fabricam noi o poveste. Eu o incep si cele doua zane ale mele adauga detaliile….e mai greu cu sfarsitul..caci depasim mereu ora de culcare
Ritualul nostru de somn include musai ceva de citit, pupicuri si chicoteli. Si povesti de peste zi, fiecare spune cum si-a petrecut ziua, ce a vazut sau facut frumos in acea zi. Asta pe langa nevoile firesti precum pipi, apa, dinti etc.
Multumim!!! Ritualul de seara: cina, spalat, pijamale, spalat pe dinti si in pat. Urmeaza macar o poveste pe seara fie cu zane, cu printese sau cu Pixi, depinde de cererea printesei. Bineinteles ca avem carti favorite pe care le citim de nenumarate ori.
…la noi e un pic mai complicat pana le strangem pe toate 3 :)…care-s de varste diferite. dupa ce papam si ne spalam, o poveste citita sau spusa din carticelele noastre preferate ne pregateste de nanic. Sunt seri in care inventam pe rand povesti si ne amuzam, dar atunci ne intindem un pic mai mult pana adormim….
Bună ziua!
Ritualul băiatului din fiecare seară constă în:
– duș combinat cu joacă, spălatul pe dinți;
– alergat prin casa 2 min în halatul de baie sau fără..așa băiatul spune că ia aer înainte de somn;
– obligatoriu citim împreună ceva înainte de somn – fără asta nu adoarme;
– comentăm cele citite asociate cu o mie și una de întrebări din domeniul science fiction la care trebuie să am răspunsuri;
– îi spun o poezie și o mică rugăciune;
– și…aici nu se termină! Intervine tata care îi oferă frontala (lanternă de munte ce se pune pe cap) la lumina căreia copilul răsfoiește o carte pe care și-o alege singur;
– adoarme cu frontala pornită pe cap.
Și uite așa în fiecare seară 🙂
Uau!!! Cate comentarii!! Felicitari, Idei pentru mamici si copii! Imi place concursul, dar fff mult m-a incantat sa citesc experientele altor parinti. La noi, ritualul ptr culcare e o adevarata negociere si testare a nervilor (dus, pijamale, spalat pe dinti-se intampla sa trecem peste, povesti). Treaba cu povestile este relativa – eu (mama) citesc sau pun CD audio, iar tatal inventeaza, fetita (4 ani si 4 luni) spunand-i cine vor fi personajele. Acum Diana prefera cartile din Colectia Prima mea enciclopedie. Nu sta f linistita cand ii citesc. Vorbeste si pune intrebari incontinuu. Am observat ca la poezii este mai ascultatoare. Dar nici acolo nu scap prea usor ptr ca i se pune pata pe cate o poezie si ma pune sa o citesc pana o invata perfect pe de rost. O singura greseala de-a ei, iar eu trebuie sa recitesc poezia!
Ritualul nostru de somn este cam asa:
Se ia una bucata copil de 1 an si 7 luni si se intra in casa, dupa ce am fost afara pentru portia de aer si joaca de dupa-amiaza. Intram in casa in jur de 5:30-6, dar putem sta si mai tarziu, in functie de dispozitia dansei.
Dupa ce intram in casa incepem usurel programul pentru somn (dureaza 2-3 ore). Ne jucam ceva linistitor cam 45 de minute -1 ora, sau ma ajuta sa pregatesc masa pentru seara. In jur de 7:30 mananca, apoi spalat, imbracat pentru somn si citit. Bine, noi citim si dupa masa de dimineata si cand se trezeste din somnul de pranz si seara inainte de somn (ii place foarte mult sa ii citim si sa se uite pe poze, eventual sa facem o poveste pe baza pozelor pe care ea ni le arata)
Ea decide cat timp citim, dar pana acum nu am depasit o ora. Apoi, singurica zice nani-nani, mergem in pat, mai povestim ce i-a placut pe ziua respectiva, tati ne mai povesteste si el ziua lui, ne inchinam, ne pupam, apoi cantam usurel.
Asa ne petrecem noi serile.
Si da, mi-ar placea sa castig cartile pentru ca tot timpul citim si ne inoim stocul de carti.
Ritualul pentru fetita mea de 3 ani si 9 luni este cam asa:
Dupa masa de seara, mergem la baita, se joaca cu jucariile de baie si in spuma, apoi ne dam cu crema, ne imbracam, ne spalam pe dinti, mergem in patut si citim o poveste sau cantam ceva si zicem rugaciunea `Ingerasul`.
Si ritualul nostru de somn depinde de programul de peste zi si de oboseala fetitelor.
In mod normal, cea mica este spalata, schimbata, pusa in pijama si sacut si alaptata pana intra in lumea viselor.
Cea mare, 3ani2luni se spala singura, isi pune pijamaua singura :), o ajutam sa intre in sacut si citim o poveste doua la lumina veiozei. Apoi stingem lumina, ne rugam impreuna si ea se ghemuieste in bratele mele sau a lui tati, mai pune cateva intrebari in soapta despre poveste sau evenimentele de peste zi… Uneori ii mai sopteste si ea ursuletului o povestioara si după câteva foieli, să ne găsim locul, gata! Somnic pana dimineata 🙂
Nu avemun ritual fix, depinde de starea baietelului, baia(dusul) si spalatul pe dinti fac parte obligatoriu din ritual ca si servirea laptelui din biberon in varful patului. apoi daca nu adoarme cere carti, aseara am citit la lumina unei lanterne. e mare fan citit si povestit fiecare desen.
La noi ritualul incepe cu un dus + spalat pe dinti. Apoi ne mai gadilam un pic in pat. Isi allege 1-2 carti, citim. Si la sfarsit inchidem lumina, raman langa el pana adoarme si mai povestim pe intuneric. De obicei ma roaga sa ii mai povestesc amintiri din propria mea copilarie 🙂
Noi in fiecare seara dupa baie si spalat pe dinti, ne bagam in pat si citim. Intodeauna incepem cu povestea Ratusca cea urat, Scufita Rosie, Muzicantii din Bremen, si pe urma trecem la urmatoarea carte favorita: Betisorul nazdravan si incepem cu Sacul cu mere. de aici variem ca toate povestile sunt favorite in cartea respectiva, asa ca mai citim inca 3-4 povesti pana stingem lumina. Dupa ce am stins lumina, ii spun inca o poveste care variaza: cei trei purcelusi, alba ca zapada, Mica Sirena, Iepurasul cel fricos etc..
Luca tocmai a implinit 5 anisori si isi respecta cu strictete ritualul inainte de culcare: se spala pe dintisori si apoi merge in camera unde isi alege o poveste pe care mami i-o citeste in engleza. La inceput preferata a fost “The Enormous Turnip”, pe aceasta am citit-o impreuna multe seri la rand. Pe locul doi ar fi “Stone soup”, care trebuie sa marturisesc este si preferata mea iar ca numar de lecturi pe locul trei ar fi “The sorcerer’s apprentice”. Restul povestioarelor cred ca au beneficiat de cate o lectura sau doua☺. Apoi pornim lampa de veghe si reinterpretam, radem, si incet, incet adormim.
Alexandra are 5 ani si ritualul nostru de culcare arata asa: shake (lapte cu banana amestecat la blender), dus si spalat pe dinti, imbracat in pijama, citit si nani. Mai demult am avut o perioada in care dupa citit urma o poveste spusa de mine, apoi un cantecel…
La noi, ordinea este : spalat pe dinti, dus, pijamale si povesti, pentru ca am doua fetite (de 2, respectiv 4 ani) si fiecare vrea sa aleaga cel putin cate o poveste. Sunt fascinate de povesti si ma bucur tare mult !
Multumim pentru concurs ,vad ca sunt foarte multi participanti!Noi inainte de culcare ne spalam pe dinti,ne schimbam in pijamalute si citim o poveste aleasa de printesa,cateodata citim si 3 ,depinde de dorinte…daca in cursul zilei am citit povesti,seara nu mai citim,din cand in cand ii mai citesc si din bilblie,sunt dati in carea chiar ea imi cere…apoi urmeaza lapticul din sticluta si-l asteptam pe Mos Ene sa vina la gene.
Matias are 2 ani si 3 luni. E incantat de carti si pe zi ce trece cu mai multa rabdare sa i se citeasca. In ultimul timp citim inainte de culcare, dar parca nu s-ar mai opri si daca vreau ca il culc plange dupa carte :). Uneori mai citim cand ma intorc de la servici sau oricand are chef.
Ritualul nostru incepe cu o mare balaceala, apoi o cana de lapte, urmeaza un numarat de perlute (spalatul pe dinti), un desen animat 5-7 minute, cititul unei povesti care de cele mai multe ori se transforma in trei (“inca una si gata”), o scurta conversatie cu doamne-doamne, dupa care adormim pe : “ce-ai facut azi la gradi?”. Asta fiind singura mea sansa sa aflu de la el ce face acolo, ca in rest, raspunsul e simplu: “doar ne-am jucat, ti-am mai spus!!!”
Toate aste ne iau aproximativ doua ore, asa ca incepem pe la 8 ca la ora 10 deja sa visam frumos ;).
Noi citim fara ritual, când apucam in cursul zilei, nu neparat seara. De fapt, cititul e un fel de premiu, o promisiune ca se va intampla ceva frumos dupa ce ne achitam amândoi de o sarcina sau alta.
dupa spalatul pe dinti , ne punem in pat in jurul orelor 20.30 si citim insa nu reuseste sa adoarma , pantru ca mai avem o printesa de doua luni si un pic si pana nu stingem lumina si incepem cantecelele nu adoarme.
Toti copiii sa fie cuminti (cei mici dar si cei mari,parintii) ca la noapte mos Nicolae se furiseaza sa ne lase ceva in ghetute, nu uitati sa le puneti langa usa , curate. 🙂
Buna,
Pentru noi e o adevarata pedeapsa daca ne culcam fara poveste, o adevarata tragedie. Dupa cina, strans jucarii, spalat pe dintisori, imbracat in pijamale si nelipsitul sac de dormit, trecem la povesti. Nu ne tin pe noi puterile, la cat ar dori nazdravanul.
Multumim pentru concurs si succes tuturor!!!
La noi la cele 8 luni seara e cu baiță și cu sân. Citim uneori povesti în timpul zilei din niște cărticele Disney, dar ea e mai atenta sa prindă cartea sa o mănânce decât la poveste 🙂
Citim povesti in fiecare seara, nu se poate altfel. Dupa ce facem tot ritualul pregatirii somnului, citim povestile si apoi doar mai stingem lumina. Acum ne-am tot lungit asa de tarziu cu cititul ca uneori incerc sa citesc mai putin si se intampla exact contrariul 🙂
Si noi citim povesti in fiecare seara,si nu ne multumim doar cu una.Cateodata isi alege 3-4 si trebuie sa le citim pe toate,daca nu ,se lasa cu plans.De obicei ,inainte de culcare bem lapticul din sticluta(avem o sticluta cu mikey mouse preferata),apoi citim ,spunem rugaciunea si dormim.Spalatul pe dinti il amanam pana dimineata,din pacate!
Pentru fetita mea Carla de 2,5 ani ritualul este in fiecare seara acelasi, dupa baita si spalat pe dinti ne convoaca pe mine si pe tati la citit si povestit din carticele.Si ne tot lungim pana cand o conving sa inchidem lumina si sa cantam un cantecel pentru a adormi 🙂
Ritualul nostru este mancarea, spalat pe dinti si citim povesti. Multumim pentru concurs!
Citim in fiecare povesti dupa ce ne spalam pe dinti, ne luam pijamalele si ne bagam in pat. Fetita mea care are acum 4 ani si jumatate isi alege cartile pe care le doreste si apoi negociem. De regula ne intelegem la trei carti pe care le si citim. Dupa ce se stinge becul mi se mai solicita cel putin o “poveste fara carte” :).
Noi in fiecare seara citim o poveste in romana si o poveste scurta in engleza ( carticele tot de la editura usborne) .
Serban Lorena
Noi citim si rasfoim carti in orice moment al zilei, avem doua iedute care nu stau deloc. Cea mica adoarme mai repede, inainte sa terminam povestea; cea mare asteapta pana la finalul povestii si mai cere o carte … apoi un pic de apa … apoi … 🙂
Buna ziua.
Ce ar fi copilaria fara povesti? Cum ar fi iarna fara bulgareli, fara oameni de zapada, fara sanius, fara a ne bucura de cele mai frumoase clipe alaturi de copilasii nostri? Eu imi amintesc si acum povestile pe care mi le spuneau parintii si bunicii mei, mi s-ar parea crud si nemilos sa-i privam pe copiii nostri de asa amintiri frumoase.
Eu le-am citit povesti in orele de dirigentie copiiilor la care le sunt diriginta (ii am din clasa a VII-a si acum sunt in cl. a XII-a), d’apoi copilului meu. Doar n-o sa-i lasam in fata calculatorului/laptopului setat pe niste povesti doar pentru ca este mai comod, mai modern.
Deocamdata ritualul nostru de somn este dat peste cap de proaspata venire pe lume a celei mici – desi a trecut o luna, inca ne adaptam la viata in 4, mai ales ca practicam co-sleeping, deci seara ne adunam toti in aceeasi camera.
Dupa ce am terminat cu camera de baie – spalat dintisori si baie atunci cand e zi de baie – ne adunam in camera. Tati cu cel mare incep o harjoneala usoara in timp ce eu o hranesc si o adorm pe cea mica. apoi baiatul vine sa isi ia portia lui de dragoste de la mine si imi aduce cartea pe care o vrea rasfoita. de obicei e o carte in forma de catel sau o enciclopedie, in care invatam inca dupa pozele din ele. Cartile de povesti/ poezii inca nu sunt atragatoare pentru el, dar nu ma dau batuta, citesc din ele in cursul zilei. De Craciun va primi o carticica Usborn cu pisicute, ca ii plac animalele la nebunie.
de obicei, cartile sunt intinse pe pat toata ziua, astfel incat trag sperante ca va fi si el “prins” de microbul de a citi constant ca si mine, care am mereu o carte la indemana.
ritualul de seara este foarte placut pentru ca se incheie cu sesiunea de citit (acum desigur tot ce tine de Craciun) si apoi se continua cu alta poveste pe intuneric (in ultimul timp sunt cele 2 versiuni ale Scufitei, cea cu fetita ascultatoare si cea clasica cu fetita cea neascultatoare..: ),… apoi vine randul ei sa-si spuna o poveste (sau 2 sau 3…) in care eroii sunt “copiii ei” (Donald, “Gufi”, Pongo… Motanul incaltat (povestitorul).. are atatia copii incat uneori ma ia pe mine somnul inainte sa termine ea de spus povesti pentru si despre “copilasil” ei….
Noi, seara inainte de culcare, de obicei alergam prin casa, daca nu ne uitam la tv. Uneori nu vrea nicicum sa vina la culcare si atunci, il intreb daca vrea sa mergem sa ii citesc ceva. Uneori ii citesc o poveste (doua-trei, daca sunt scurte si lui nu ii e prea somn), alteori ma pune sa ii spun povesti despre el (inventate pe loc, in care el e personajul principal), iar apoi isi ia paturica in brate si titi in gurita si somn. 🙂
Da! Citim povesti in fiecare seara dupa spalat si pus pijamaluta. Cartea (care e cea mai “mare”, a se citi cea mai groasa) o alege ea, doar are deja 4 ani jumate si preferintele deja formate. Editurii Usborne ii dam tarcoale de ceva timp, de aceea va multumim pt sansa de a primi in dar acest set. Sarbatori frumoase alaturi de cei dragi!
Nu exista seara fără poveste. Sau mai bine spus, cuibărit pe umărul meu si citit 1, 2, 3 cărticele…Așa ne regăsim noi, la ceas de seara, după o zi lunga, in care eu am fost departe de pui. Nici eu nu as putea adormi altfel…lectura de seara ne aduna, suntem din nou un întreg si doar așa putem visa…El visează “mov”. Așa îmi spune băiețelul blond de 2 ani si 3 luni dimineața “mami, am visat mov! Am dormit bine!”. Si așa îmi iau putere pentru o noua zi;) Iubim cărțile! E mereu activitatea lui preferata. Dar cititul la culcare ne e curățător si ne reunește! Vise mov tuturor! 😉
Pentru ca sunt trei 😉 fiecare e cu ritualul lui . Dar mijlociul nostru drag vrea musai o poveste dupa ce termina de spalat dintii si se pune in pat.Deci ne aprindem lumina de veghe si citim cate o poveste. Zana mica nu are rabdare de povesti ea vrea nani si laptic.iubim povestile !
Noua ne place sa rasfoim cartile de la 9-10 luni (avem 2 ani si 5 luni) si in fiecare seara ne asezam in pat la povestit si citit, bineinteles dupa ritualul deja stiut: spalat dintisori si pus pijama. Avem cateva preferinte (si nu putine 🙂 ), dar Scufita Rosie o stim pe de rost 🙂 Ora de povesti este nelipsita si ea face alegerile: poveste sau poezii. Sunt cele mai frumoase seri pe care le putem avea! Ce vor fi serile fara povesti si emotiile simtite atat de tainic?
Noi suntem cam micute pentru citit povesti seara la culcare, dar citim in timpul zilei diverse carti. Seara, dupa baie, nu prea mai avem rabdare, vrem doar sa sugem pana adormim.
Eu ma bucur nespus ca a devenit un ritual cititul inainte de somn, indiferent ca e cel de dupa-masa sau cel de seara. Insa, pana ajungem la citit facem o vizita in baie, facem un dus si nu plecam pana nu ne spalam pe dinti. Apoi trecem la pijamale si A. isi alege cartea de povesti (uneori chiar si enciclopedii sau poeziiile/ghicitorile Luciei Munteanu), dar musai 2 carti. Daca in timpul cititului “burtica” lui A. mai doreste lapte, pana incalzesc eu laptele, A se uita peste imaginile din carte. Prefera cartile cu imagini, insa, cand suntem in deplasare, ducem cu noi carti de dimensiuni mai mici, genul cartilor “Povesti nemuritoare” care sunt fara imagini si are acum rabdare sa le asculte si pe acestea. Dupa ce terminam povestile, stingem lumina si incercam sa adormim. Eu sigur sunt prima care atipeste, insa A. are grija sa ma trezeasca si sa imi spuna “hai mami sa mai povestim!’ 🙂 Incerc sa nu ne lungim tare mult cu discutiile, insa sunt nepretuite aceste momente. Apoi ne pupacim si ne spunem cat ne iubim, spunem poezia speciala a lui tati de “Noapte buna” si apoi chiar ne culcam! 🙂
ritualul de seara include obligatoriu carti, ne plac foarte mult si cele de la usborne, mai avem cate o discutie in care fiecare din noi (4) trebuie sa spuna ceva ce i-a placut, ceva de nu i-a placut si ceva distractiv din ziua care tocmai a trecut
Bineinteles ca citim inainte de culcare, eu baietelului meu de 3 ani, iar sotul fetitelor mai mari. Pentru asta avem nevoie de o veioza, dupa care o stingem si prindem o lumanarica mica (pe baterie) si ne mai jucam de a umbrelor cu degetele pe perete.
Pentru copii nostri nu este alta pedeapsa mai mare decat de a sari peste cititul seara inainte de culcare. Daca se mai intampla si asa ceva, a doua zi fetita cea mare ne asteapta cu cartea in mana cum se trezeste.
Multumim mult pentru premiu, de abia asteptam sa le citim 🙂
Am trimis acum mail cu datele.
Ii spin povesti pe care le realizam impreuna, fiindca devine si el personaj.
Elena, concursul s-a incheiat. Te astept la noul meu concurs, unde poti castiga un voucher de 100 de lei pe http://www.tomky.ro