Odată cu primăvara au început să apară şi pui, şi nu doar de animale sau flori, ci şi de edituri. Printre ele PanDA (de la editura Trei) şi Nemi (de la Nemira). Azi vom vorbi puţin de apariţiile cu care se lansează Nemi, o editură adresată copiilor până în 12 ani. Linia lor editorială este structurată pe patru categorii de vârstă: Bebe (0-2 ani), Prichindel (2-6 ani), Cadet (6-9 ani) şi Voinic (9-12 ani). Oferta de carte va cuprinde atât cărţi ilustrate, cărţi pentru primele lecturi, romane SF, fantasy şi de aventuri, precum şi non ficţiune (cărţi de cultură generală).
Din noile lor apariţii, am primit Frumoasa adormită şi fusul (despre care o să vă povestesc astăzi), Bronto, un dinozaur neastâmpărat, Fraţii Tapper în război (pe asta nu cred că o voi citi, e clar pentru copiii care n-au răbdare să citească, fiind o înşiruire de conversaţii de tip chat) şi Băiatul care vorbea cu corbii (vol. 1 din seria Neîmblânziţii).
Frumoasa adormită şi fusul este o carte care mi-a plăcut prin abordarea inedită a două basme clasice: Frumoasa adormită şi Albă ca Zăpada. Pentru a citi cartea, e musai ca cititorul să cunoască basmele originale, acest lucru amplifică plăcerea lecturii. Neil Gaiman, autorul (cunoscut la noi pentru Coraline, Pulbere de stele şi Cartea cimitirului) nu se dezice nici de data asta şi adaugă poveştii acea aură sumbră, misterioasă care îl caracterizează, completată de ilustraţiile în tuş ale lui Chris Riddell.
Albă ca Zăpada află de blestemul somnului din împărăţia Frumoasei adormite şi pleacă s-o trezească pe aceasta înainte ca blestemul să-i cuprindă şi propriul regat. Ea face acest lucru chiar înainte de propria-i nuntă cu al ei Făt-Frumos şi doar pentru că, stând adormită în sicriul de cleştar un an de zile, este acum imună la vrăjile legate de somn. Desfăşurarea acţiunii va lăsa cititorul cu gura căscată, înţelegând că nimic nu e ceea ce pare la prima vedere.
Cartea este splendidă, chiar dacă puţin tristă, cu un mesaj adresat în mod direct tinerei generaţii:
“Există opţiuni, se gândi, după ce stătu vreme îndelungată. Întotdeauna ai de unde alege.
Şi atunci regina făcu o alegere.
Se ridică şi porni la drum, cu piticii în urma ei.
– Îţi dai seama că mergem spre soare-răsare, nu-i aşa? o întrebă unul dintre ei.
– O, da, îmi dau seama, răspunse regina.
– Atunci, totul e în ordine, zise piticul.”
Mai pe scurt, întotdeauna poţi face o alegere şi e ok, atâta timp cât ţi-o asumi 🙂
Cartea asta cu Bronto si mai e una, galbena, continuarea, cred ca le stiu pe dinafara. Obsesia a inceput la Max si a continuat la Vera. Mie nu mi s-au parut atat de grozave, dar la copii au avut un succes fantastic. Vera chiar a avut o perioada anul trecut cand se prezenta “Bronto”, de era sa lesine educatoarea. 😀
Cred ca-s pasionati de dinozauri copiii tai 🙂