Parte din “meseria” de blogger de carte pentru copii constă şi în încercarea de a te menţine mereu la curent cu noile apariţii, cu “trendurile”, cu ce se citeşte şi ce nu, ce prinde la public şi ce nu, ce carte provoacă cea mai mare agitaţie sau controversă şi ce carte e cea mai iubită de o anumită generaţie. Valurile vin şi trec şi foarte multă literatură pentru copii e “episodică” – ce le-a plăcut copiilor în 1960 nu va fi niciodată acelaşi lucru cu ce le va place în 1990, în 2000, în 2018 sau în 2016.
Părinţii şi profesorii se plâng că, în ziua de azi, copiii nu mai citesc. Nici nu sunt surprinsă, în condiţiile în care lista de lecturi include în continuare clasici cu cărţi, nu zic, frumoase, dar care nu trezesc nicio emoţie în cititorul de azi. Eu în preadolescenţă mă pierdeam cu orele în cărţi de aventuri, iar Winnetou, Steaua Sudului (Jules Verne), Cireşarii, Racheta albă, Prinţ şi cerşetor, Aventurile lui Nils Holgersson, Dracula (pe care n-ar fi trebuit s-o citesc 😀 ) mi-au înflăcărat imaginaţia şi m-au făcut să-mi doresc mistere, călătorii şi provocări. Dar realitatea este că nu aveam alţi stimuli şi altă ocupaţie. Nu aveam jocuri pe calculator, televizor, seturi creative şi nici locuri de ieşit prea multe, astfel încât să fiu distrasă de la citit. Copiii din ziua de azi au şi nu e nimic rău în asta. În societatea în viteză în care trăiesc ei nu ne mai putem aştepta să-i impresioneze cărţi precum Micuţele Doamne sau Secretul mulţumirii.
Şi atunci ce facem? Atunci apelăm la cărţi scrise de autori contemporani lor, cu limbaj ceva mai aerisit, cu subiecte poate mai captivante. Romane care fie redau realitatea lor cunoscută (gen jurnalele unor “puşti” în care povestesc ce probleme au la şcoală şi în familie) sau care le oferă ceva în plus faţă de realitatea lor imediată (cărţi “poliţiste”, cu diferite mistere sau cărţi cu elemente ştiinţifice sau ştiinţifico-fantastice).
Şi dacă tot am făcut analiza motivelor pentru care ni se pare nouă că nu mai citesc copiii din ziua de azi, iată şi câteva recomandări de cărţi pe care le puteţi oferi cadou copiilor de 10-12 ani cu convingerea că sunt cele mai mari şanse să fie atraşi de ele dacă nu le oferiţi ca atare ci însoţite de încă ceva care să le capteze atenţia. Titlurile sunt alese aleatoriu de la mine din bibliotecă.
Laboratorul de înaltă tensiune – editura Nemi – “un roman cu electromagneţi, alarme pentru hoţi şi alte dispozitive pe care le puteţi construi şi voi” – cartea chiar are şi sfaturi despre cum pot copiii construi diverse circuite amuzante. Puneţi-o alături de un joc de construit ceva electric (cum e soneria din imagine) şi o să aveţi un cadou distractiv şi interesant pentru un copil de 10-12 ani (indiferent de sex!) Eu am citit-o şi e carte simpatică pentru copii care mi-a adus aminte de Castelul fetei în alb (Cireşarii vol 2). Copii inventatori, descurcăreţi, o fată la ananghie, un domeniu misterios şi o salvare spectaculoasă – cartea are tot ce-i trebuie pentru a place unui copil de 9-12 ani, plus ceva pe lângă (indicaţii despre cum să faci diverse instalaţii/experimente). Dacă le place, se vor face periodic la Casa Experimentelor din Bucureşti diverse evenimente legate de carte.
George şi codul indescifrabil – editura Humanitas şi, de altfel, toată seria cu George scrisă de Lucy şi Stephen Hawking. Nu cred că există copil să nu fie pasionat de secretele universului, iar o asemenea carte, însoţită de un bilet la Observator sau o ieşire împreună cu cei de la Ia cu stele pentru observaţii astronomice cred că i-ar stârni şi mai mult interesul.
Misterul din Hanul Pungaşilor – editura Corint Junior, o carte “poliţistă” pentru copiii care ar devora oricând un mister de calitate. Oferiţi cartea alături de un joc cu detectivi sau de o vizită la un Escape room pentru copii. În mai toate marile oraşe s-au deschis aşa ceva – camere misterioase în care trebuie să rezolvi diverse enigme ca să poţi ieşi. Evident, timpul în care reuşeşti să evadezi contează foarte mult!
Nesfârşita goană după elefant – editura Corint Junior, o carte pe care am ales-o subiectiv pentru că îmi aduce aminte de preferata mea din copilărie (De la PortSaid la Mombasa de Henryk Sienkiewicz) dar şi pentru că mulţi copii ar face orice pentru a avea sau a-şi proteja un animal de companie şi s-ar putea identifica cu Tad şi Cissie, cei doi mici aventurieri care caută un loc sigur pentru a-şi ascunde elefantul (unul real!). Nu ştiu ce aţi putea pune lângă această carte, poate doar o lecţie despre cum animalele sălbatice nu sunt făcute să ne distreze pe noi în captivitate, şi în special elefanţii care sunt foarte chinuiţi de braconieri pentru fildeş, în circuri sau grădini zoologice unde nu au suficient spaţiu sau în ţările în care se oferă turiştilor plimbări pe spatele elefanţilor.
Jurnalul unui tocilar – editura Litera, sau oricare altă carte din categoria asta (Jurnalul unui puşti, Povestea unui omuleţ din clasa a patra etc) În cartea de faţă, Phil (12 ani), “tipul clasic de tocilar”, se apucă de scrimă pentru a atrage atenţia asupra lui şi chiar reuşeşte să devină campion. O carte din care copiii pot învăţa cât de multe beneficii le poate aduce practicarea unui sport. Oferiţi cartea împreună cu bilete la un meci de scrimă sau un curs demo de scrimă – copiii vor fi fascinaţi de frumuseţea, graţia şi eleganţa acestui sport.
Copiii voştri de 10-12 ani ce mai citesc?
Dintre cele clasice, dar neplictisitoare este Singur pe lume. Eu am citit-o cand aveam 10 ani, apoi la 20…urmeaza la 30 cred. :)) Mi se pare o idee buna de lectura, eventual alaturi de o harta a Frantei pentru a urmari parcursul personajelor.
Şi mie mi-a plăcut mult Singur pe lume! Dar oare copiilor din ziua de azi li se va părea la fel de interesantă?
La fiul meu cel mic a prins Wycca si oul magic (10 ani) si Minunea.
I-a mai placut foarte mult volumul de poezii “Pe dos”.
Dar si Goana dupa elefant suna bine. Am pus-o pe lista. Multumesc!
Văd că mulţi copii citesc Minunea, trebuie să văd şi eu despre ce e vorba.
Baiatul meu (12 ani) momentan citeste Ciresarii( vol 3). A mai citit:
-Poveste fara sfarsit de Michael Ende
-Momo de Michael Ende
-Capitan la 15 ani de Jules Verne
-Ucp (Uriasul cel prietenos) de Roal Dahl
–George si cheia secreta a universului
-George si cautarea de comori prin cosmos
–
Şi îi place Cireşarii? Chiar sunt curioasă dacă mai este atrăgătoare pentru copiii din ziua de azi.
Fiimiu, 12 ani, citeste cu mare drag.
Nu-s acasa sa va scriu lista completa dar scriu din aminitri…
Harry Potter vol 1 si 2 – ne-am batut amandoipe carti!
Minunea
Bunicuta hotomana
Seria Micutul Nicolas (sunt 3 volume parca)
Baiatul miliardar,
Kate Dicamillo – Miraculoasa calatorie a lui Edward Tulane
Louise Fitzhugh – Harriet spioneaza
Seria Marele Nate – Lincoln Peirce
Din cele scrise de Roald Dahl – Matilda, Charlie si fabrica de ciocolata, Charlie si marele accesnor de sticla, James si piersica uriasa, Marele urias prietenos, Danny campionul lumii,…
Ultima serie preferata este scrisa de Chris Grabenstein. A citit Insula doctorului Libris iar acum citeste Evadare din biblioteca dlui Lemoncelo… Preferata lui a fost insa Toporisca de Gary Paulsen, cartea care i-a dechis apetitul pt citit.
Din categoria “impuse” a citit Tom Sawer, Vrazjitorul din Oz, Amintiri din copilarie (brrr) … Anul acesta a primit lista si mare mi-a fost mirarea sa regasesc Sobieski si romanii pe ea!
Avem deja luate, in asteptare:
Nesfârşita goană după elefant , Jurnalul unui tocilar
Trecem pe lista , dupa articolul de astazi, Laboratorul de înaltă tensiune … ca tot a inceput clasa a VI-a cu fizica in orar!
Pe majoritatea le-am citit si eu! Sunt minunate!
Ce titluri interesante, am ochit câteva care mi-ar plăcea şi mie 😀
Buna Laura,
Recomandarile mele de carte se refera la o categorie mai mica de varsta: 3-5 ani, dar ma bucur sa te citesc, sa descopar noi si interesante apariti:)
-http://gingasia.blogspot.ro/2016/09/carti-pentru-gradinita.html
Multumesc. Pe mine ma interesau mai mult recomandari pentru 10-12 ani.
Multumim pt recomandari!
Tudor (10 ani) este fan Harry Potter (acum citeste vol. 4).
In pauza dintre volume / in vacanta / la clubul de lectura a mai citit (in ultimul an):
Cronicile din Narnia (primele 2 volume)
Panza Charlotei
Matilda
Doi ani de vacanta (i-a placut, insa ar fi renuntat pe parcurs daca nu ar fi fost lectura primita de la scoala pt vacanta; a fost necesar sa i le explicam o ultime de termeni specifici ca sa poata intelege).
Pt perioada urmatoare, si-a propus sa citeasca Micul Nicholas si Bunicuta Hotomana
Eu am 10 ani şi recomand Băiatul miliardar de David Walliams,Povestea lui tracy beaker și în tandem de jaqueline wilson, Marele urias prietenos,seria însemnările unei pustoaice ,Directorul scolii mele este un sobolan-vampir ,etc.
Apropo copiilor din ziua de azi nu le plac cărțile clasice gen amintiridicat din copilărie.