Măgăruş-Urechiuş este o carte apărută la începutul verii editura Cartea Copiilor care m-a dus imediat cu gândul la Tina vrea să fie cea mai frumoasă fetiţă, apărută în 2012 la editura Paralela 45.
La fel ca în cartea Irinei Bogdan, şi aici avem un personaj (de data asta un măgar) care, prin comparaţie cu alt animal complet diferit, ajunge să fie nemulţumit de felul în care arată – nu-i mai plac urechile sale. Mergând din animal în animal şi cerând sfaturi, el ajunge să-şi poarte urechile ba lăsate în jos (cum îl sfătuieşte căţelul Codiţă), ba în lateral (cum îl sfătuieşte oaia Miţa), ba în faţă (cum îl sfătuieşte purcica Marcela), dar are parte doar de tot felul de accidente nefericite, căci, evident, urechile măgarului nu sunt făcute să stea decât în sus.
În cele din urmă vrăbiuţa Mia îi spune pe şleau să-şi ţină urechile în sus ca măgarii, deoarece el nu e nici câine, nici oaie, nici purcel. Măgăruş-Urechiuş îşi îndreaptă urechile şi redevine fericit şi mulţumit de sine, în special după ce o fetiţă îl complimentează pentru urechi. Cred că aş fi preferat un alt final: ca măgăruşul să-şi dea singur seama de propria lui frumuseţe şi să nu aştepte o confirmare exterioară pentru a se simţi mai bine dar, pe de altă parte, putem discuta cu copiii, pornind de la finalul cărţii, despre modul în care percepţia lumii ne afectează percepţia noastră de sine, dar şi despre modul în care comparaţia cu alţii dăunează modului în care ajungem să ne privim pe noi înşine.
Dacă Tina se adresează mai mult fetiţelor, cred că Măgăruş-Urechiuş va rezona mai mult cu băieţeii. Recomand pentru 3-6 ani, deşi eu i-am citit-o acum, la aproape 8, şi i-a plăcut.