Din fericire este titlul unei cărţi proaspăt apărută la editura Frontiera, scrisă şi publicată prima oară de Remy Charlip în 1964. Este o carte pentru copii foarte mici, 1,5-3 ani, deoarece are foarte puţin text aşezat în carte sub formă de propoziţii individuale pe fiecare pagină. De asemenea, cadenţa şi tonul vocii atunci când o citiţi o să vă ajute să le captaţi atenţia micilor năzdrăvani. Un pic de joc actoricesc, oscilaţia între surpriză, uşurare, spaimă şi bucurie o să transforme lectura acestei cărţi într-o adevărată experienţă.
Cartea îi învaţă pe copii (dar şi pe adulţi) să găsească aspecte pozitive în orice situaţie. Să-l luăm pe Ned, personajul poveştii: din fericire, este invitat la o petrecere surpriză. Din nefericire, petrecerea este în alt oraş. Din fericire găseşte un avion. Din nefericire, explodează motorul. Din fericire, are o paraşută. Şi tot aşa până la final, când, din fericire, avem parte de un final fericit.
Ilustraţiile alternează: pe paginile cu “din fericire” ele sunt color, iar pe paginile cu “din nefericire” ele sunt alb-negru şi au diverse elemente care leagă paginile unele de altele.
Găsiţi cărţile editurii Frontiera în librăriile Humanitas din ţară, iar în Bucureşti la Humanitas, Librăria Bizantină, Bastilia, Sun Plaza, Librăria Mihai Eminescu, Seneca Anticafe, Librăria Editurii Trei. Dacă faceţi comandă pe site, nu uitaţi şi de Willie Fulg de Nea, o altă minunăţie de carte despre care am povestit aici.
Asa scris mic? Eu am carticele unde scrisul pentru copii sub doi ani este mare si explicit. Asta este cam depresiva si nu as vrea ca copilul sa pronunte primele cuvinte cu ,,din nefericire”…
Cred că depinde de perspectiva din care priviţi 🙂 Eu privesc cartea din perspectiva optimistului – o carte amuzantă, din care un copil va învăţa că unele ghinioane mărunte nu sunt o tragedie, iar dumneavoastră din perspectiva pesimistului – credeţi că va învăţa lucruri negative din ea. Din nefericire, realitatea este că în ziua de azi probabil nu s-ar fi scris o asemenea carte pentru că am devenit obsedaţi, ca părinţi, să eliminăm absolut tot ce este sau pare negativ în poveşti şi să prezentăm copilului doar povestioare simpliste, vesele şi optimiste dar care nu spun nimic, până la urmă. Din fericire, această carte a fost scrisă cu mult timp în urmă când încă nu exista moda pozitivismului exagerat şi oamenii nu se temeau de poveşti.
Ma gandeam si eu ca atunci cand eram noi mici erau niste povesti ce acum probabil lumea le-ar cataloga ca fiind total nepotrivite (i.e. capra cu 3 iezi mancati de lup, apoi lupul e ars intr-o groapa cu carbuni, etc; scufita rosie unde bunica e mancata de lup; Cenusareasa care e asuprita de mama vitrega, etc etc). Am citit zeci de povesti din astea si nu am fost traumata nicicum, n-am plans, n-am ajuns la psiholog….Cumva..realizam ca sunt doar chestii imaginare si ca e numai asa, for fun.
Cartea este pentru copii între 4 – 8 ani, iar formatul paginii este mare – deci și scrisul e mult mai mare decât pare aici, litera e înaltă de aproape un centimetru.
Povestea îi învață pe copii, într-un stil amuzant, că din orice situație neplăcută se iese, cu puțină răbdare.