Meniu de Crăciun şi Revelion – varianta rapidă şi festivă

Spre deosebire de alţi ani, anul acesta am decis să o las mai moale cu gătitul de sărbători, mai ales că nici nu aveam musafiri, nici Eliza nu era acasă şi se mai anunţau şi ceva vizite pe la prieteni. Aşa că am ales nişte variante de meniu de Crăciun şi Revelion care să nu mă facă să muncesc prea tare, dar să fie şi deosebite, că doar nu e Crăciun şi Revelion în fiecare zi.

O să vă spun, pe scurt, cum a fost la mine, poate vă inspir pentru anii viitori, şi vă aştept şi pe voi cu idei şi sugestii pentru ca mesele de sărbătoare să nu mai reprezinte aşa un stres pentru toată lumea.

Cumpărături

Am făcut treptat cu mai mult timp înainte, astfel încât  să am în casă ingrediente variate, în caz că mă hotăram să gătesc brusc ceva. Cred că am ajuns să fac cumpărături în mai toate hipermarketurile şi supermarketurile din Bucureşti, pentru că din fiecare aveam nevoie de ceva anume. Am cumpărat multe legume, ingrediente de prăjituri (în caz că m-aş fi decis să fac ceva extravagant), câteva tipuri de carne (câte puţin din fiecare).

Am cumpărat puţin şi variat, ca să am mai multe opţiuni şi nici să nu ajung să arunc ceva.

Masa de Crăciun

De Crăciun am muncit ceva mai mult ca la Revelion, pentru că mi-a fost poftă de prăjituri de casă şi am făcut cornuleţe cu rahat, sărăţele, iar din albuşurile rămase de la cele două reţete am făcut o prăjitură cu foi şi cremă de ciocolată.

Sâmbătă, pe 23, am fiert legumele şi carnea pentru salată, iar zeama am folosit-o la o supă cu găluşte. Am tăiat şi combinat legumele abia pe 24, ca să fie cât mai proaspătă salata. Prăjiturile le-am copt tot pe 24.

Chiar pe 25, am pus la aperitiv câteva felii de pastramă, nişte slăninuţă şi salata “boeuf”. În timpul acesta, am dat la cuptor nişte cartofi cu condimente, luaţi de la Mega (se fac în zece minute). Am pregătit două fripturi de vită rapide în tigaie (cred că 5 minute au durat, maxim, erau destul de subţiri). Şi gata, prânzul de Crăciun!

A doua zi de Crăciun

Am improvizat un mic dejun mai elegant din cartofii rămaşi în pungă, câteva feliuţe de pastramă rămase şi câteva ouă bătute bine cu un strop de lapte. Am dat la cuptor în tigaia de fontă cartofii, i-am lăsat să se rumenească puţin, am adăugat pastrama şi ouăle şi am mai lăsat câteva minute la grill până s-a închegat omleta. A fost delicioasă împreună cu o salată de gulie.

În celelalte zile, am mâncat pe la prieteni. Am gustat şi sarmale şi piftie şi tot ce mi-am dorit şi n-am avut răbdare să fac eu. Mulţumesc, pe această cale, tuturor celor care ne-au invitat!

De Revelion

Pentru Revelion voiam să fac o prăjitură Albă-ca-Zăpada, am şi luat reţeta de la mătuşa mea, dar mi-a fost prea lene şi am renunţat. Am scos de la congelator o tartă cu pannacotta şi piersici pe care o luasem de la Lidl, şi care a fost minunată – foarte lejeră şi uşor acrişoară, perfectă pentru o masă copioasă.

Pe 30 decembrie, am fiert nişte oase de viţel primite de la mătuşa mea (un viţel nemaipomenit, n-am mâncat niciodată din comerţ viţel aşa de bun) şi am făcut o tranşă mare de tăieţei de casă. Pe 31 am terminat ciorba de văcuţă, care a ieşit delicioasă.

Tot pe 30, am făcut sarmale, după opt ani de zile în care n-am mai făcut nicio sarma 😀 Cam atunci a venit la noi mătuşa care a stat cu Eliza şi făcea sarmale aşa de bune şi era bucuroasă să ne vadă că le lăudăm, că eu nu m-am mai obosit. Însă am descoperit că făcutul sarmalelor e ca mersul pe bicicletă, nu se uită, aşa că mi-au ieşit foarte bune! Evident, totul ţine şi de ingrediente. Am avut carne de porc de la mama soacră, carne de viţel de la mătuşa şi foi de varză pentru sarmale de la mama!

Pentru masa de Revelion oficială, am pregătit creveţi la tigaia de fontă, cu sos de usturoi şi pătrunjel. Au ieşit absolut minunaţi! Şi toată povestea a durat în jur de 15 minute cu tot cu pregătiri prealabile şi salată. Cred că a fost cea mai inspirată idee a mea! Am mâncat un singur fel de mâncare, dar a fost unul special, care ne-a încântat pe toţi. Despre creveţi, însă, o să vă povestesc în alt articol.

De Revelion la noi a fost cu cântec, pentru că Vlad s-a accidentat cu puţin timp înainte să vină musafirii şi a trebuit să contramandez vizita, însă până la urmă ne-am redresat, am reinvitat oaspeţii (era vorba doar de Miha, care stă la noi în cartier) şi totul a ieşit foarte bine! Şi ca să fie lucrurile şi mai interesante, am propus un joculeţ pentru toată lumea: să scriem pe un bileţel ceea ce ne propunem pentru 2018 şi să le punem într-un borcan pentru a le deschide de Revelionul următor. Abia aştept să văd dacă o să reuşesc să duc la capăt măcar unul dintre lucrurile propuse!

2018-resolutions

P.S. Da, ştiu că am folosit cuvântul “rezoluţii” care în limba română înseamnă altceva, bla, bla, la naiba cu importurile din limba engleză, dar “chestii pe care mi le propun şi îmi doresc să se întâmple în 2018” era prea lung şi nu încăpea pe inimioară 😀

5 Replies to “Meniu de Crăciun şi Revelion – varianta rapidă şi festivă”

  1. cat de bine ai rezolvat treaba cu mesele de Crăciun si Revelion! noi ne am trezit ca de Craciun am mancat doar răcituri si aia a fost tot (exceptand masa de dimineata care la noi intotdeauna este consistenta, mai ales cand suntem toti acasa).
    buna ideea cu borcanul de dorinte, rezolutii sau ce sunt ele :).

    1. Laura Frunză says: Reply

      Măcar ai făcut tu răciturile? 😀

  2. Desi mi-am propus sa nu ma ating de preparatele din porc si sa raman asa pe salate de sezon gen salata boeuf ,nu m-am abtinut ;am gustat din toate ;zic bine gustat pentru ca am observat ca ma satur foarte repede pe masura ce inaintez in varsta si slabesc mult mai greu :))).Am facut doar preparatele traditionale de Craciun si salata de boeuf iar la capitolul dulciuri am hotarat sa cumpar un tort si fursecuri pentru a nu sta mult timp in bucatarie. Foarte inventiv jocul cu biletelele ! Un nou an cu sanatate va doresc !

    1. Laura Frunză says: Reply

      Ştii că şi eu am remarcat că mă satur mai repede, cu mâncare mai puţină, şi mă îngraş mai repede? Cu siguranţă e şi vârsta de vină, alături de alţi factori.

  3. Eu nu mi-am bătut capul foarte mult, am incercat sa fac mai multe o data, din supa de vita am făcut o parte supa cu tăiței o parte ciorba, de Crăciun: ciorba, supa, varza a la Cluj, cârnați la cuptor și un mini platou cu preparate din porc, fursecuri cu m&m, sărățele după rețeta ta, de revelion ciorba, somon de la Lidl varianta care apare de sărbători, aperitive: tortilia cu somon, rețeta Elizei, pate de ton pe castravete, icre pe lămâie, dulce o tarta rapida cu lămâie.In mare cam asta a fost.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.