Unde a dispărul Pişpirel? de Nicholas Allan, publicată în 2017 la editura Humanitas, a fost declarată de Daily Mail “cea mai frumoasă poveste despre cum vin copiii pe lume”, iar eu sunt de acord cu această afirmaţie.
Într-adevăr, este o carte foarte amuzantă care explică, pe înţelesul copiilor, procesul reproducerii. Pişpirel este un spermatozoid mic de tot care locuieşte alături de 300 de milioane alţi spermatozoizi în corpul domnului Browne. Pişpirel nu e foarte bun la matematică, însă este foarte bun la înot şi se pregăteşte pentru un mare concurs, al cărui premiu este un ou, aflat în interiorul doamnei Browne.
În ziua cea mare, fiecare spermatozoid primeşte câte un număr de concurs şi câte două hărţi. Pe prima hartă este desenat traseul prin corpul domnului Browne, iar pe cea de-a doua hartă este desenat traseul prin corpul doamnei Browne. Pişpirel porneşte înot şi reuşeşte să ajungă la linia de finiş, adică în interiorul oului doamnei Browne.
După ce Pişpirel s-a contopit cu oul, acesta începe să crească şi să se transforme, până când n-a mai încăput în burtica doamnei Browne şi a ieşit afară sub forma unei fetiţe. Părinţii i-au pus numele Edna. Iar când Edna a crescut, a descoperit că nu prea se pricepe la matematică, însă este foarte bună la înot!
Unde a dispărut Pişpirel? este pe mai toate listele de cărţi interzise în bibliotecile publice din America, aşa că vă recomand să o răsfoiţi în librărie înainte s-o cumpăraţi. Mulţi părinţi ar putea fi deranjaţi de ilustraţiile anatomice destul de explicite, chiar dacă actul sexual este doar sugerat într-o ilustraţie cu un pat, aşa că recomand precauţie înainte de a o comanda online. Eu recunosc că nouă ne-a plăcut foarte mult şi ne-am distrat teribil pe seama ei, dar e posibil ca nu toţi părinţii să fie la fel de încântaţi.
Nu pot spune pentru ce vârstă o recomand, pentru că fiecare părinte trebuie să decidă singur când este copilul lui pregătit pentru asemenea informaţii. Însă eu cred că e o carte potrivită pentru vârsta primelor întrebări (3-4 ani, depinde de copil), când copilul se mulţumeşte cu informaţii schematice, fără să vrea detalii exacte despre cum ajunge spermatozoidul din penis în interiorul vaginului. Mai târziu, când va redeschide subiectul şi va dori să afle mai multe, puteţi folosi cărţi precum Domnul şi Doamna Hormon (editura Panda), despre care am povestit aici, apoi, după 8-9+, puteţi trece la cărţi precum Ce se întâmplă cu mine?, variantele pentru fete şi pentru băieţi, de la Curtea Veche.
Aici puteţi vedea primele două pagini din carte, iar aici puteţi vedea câteva dintre ilustraţiile mai delicate.
De-abia astept sa ajung intr-o librarie sa o rasfoiesc cu fiica-mea, am banuiala ca ne vom distra si noi, la 9+, respectiv 47+…
Aceasta carte o am si eu,dar mi se pare ca aceasta carte este foarte urata pentru niste “copii”,pentru ca aceasta carte ar trebui sa o citesca la varsta de la 20 de ani in sus.
Eu sper totusi ca la 20 de ani, niste adulti (pentru ca sunt adulti) nu se informeaza referitor la reproducere dintr-o carte ilustrata pentru copii.
Daca este pe mai toate listele de cărţi interzise în bibliotecile publice din America, asta spune ceva :)) pentru ca in SUA oamenii sunt mult mai lipsiti de prejudecati.
N-am rasfoit cartea in vreo librarie, deci nu stiu cum este in intregime. Uitandu-ma la ilustratiile disponibile aici si pe otiliamantelers.ro, nu mi se pare o carte frumoasa, mi se pare ca ridiculizeaza modul in care un om apare pe lume. Poate ca e facuta ca sa fie draguta, atragatoare pentru copii, dar nu le transmite mesajul corect.
Aparitia unui om pe Pamant e o taina, nu e redusa la un act sexual in acest mod simplist. Nu cred ca e nevoie de ilustratii anatomice explicite pentru ca un copil sa inteleaga ce se intampla.
Mie oamenii din SUA nu mi se par mai lipsiti de prejudecati, ba dimpotriva. Au pus ei pe lista cartilor interzise capodopere ale literaturii universale, nu ma mir ca au interzis o carte pentru copii. Am si spus in articol ca aceasta carte nu e pentru toata lumea si ca insist sa fie rasfoita inainte de a fi achizitionata. Aparitia primului om pe pamant poate fi considerata o taina, dar noi, restul, am aparut pe lume cam in aceeasi maniera. Prin urmare, eu prefer sa dau explicatii concrete copilului, fara sa fac din asta ceva invaluit in mister. Insa, evident, si explicatia asta tine de valorile fiecarei familii, nu toata lumea trebuie sa faca la fel ca mine sau ca tine.
Nu m-am referit la taina cu sensul de “mister” sau “enigma” pentru aparitia primului om.
Ci am folosit “taina” cu sensul de “ceva cu adevarat minunat si discret” pentru ca aparitia unei noi vieti, a oricarei noi vieti, e o minune si un “ceva” foarte complex. Nu suntem noi creatorii unei noi vieti, ci doar martorii care asista la un miracol.
Cartea este despre “tehnica”, miracolul vietii este complet ignorat (de aceea, pentru mine, n-are cum sa fie cea mai frumoasa poveste despre cum vin copiii pe lume). Daca scopul cartii a fost acesta, sa afle copiii cum se ajunge la producerea miracolului, atunci scopul este atins, desi intr-o maniera care mie nu-mi place deloc.
Bineinteles ca fiecare are parerea lui. Si-am indraznit sa o scriu si pe a mea.