Acum două zile am fost la conferinţa Food Bloggers 2018, ediţia de vară, şi am venit cu un teanc de foi pline cu scris mărunt despre cum să creşti organic pe Instagram, cum să te faci remarcat, ce unelte să foloseşti şi aşa mai departe. E singurul panel la care am luat notiţe, în rest am preferat să mă bucur de discuţiile care au fost la fel de savuroase ca de obicei.
Vorbitori au fost:
- Mihai Baloianu, Visual Marketer la Baloianu Visuals
- Monica Roşu, Blogger, Foodie Family
- Adina Chiţu, Food Photography, The Pancake Planet
- Cătălina Penciu, Food Photographer
Mihai Baloianu a povestit despre lumina potrivită pentru pozele cu mâncare (lumina naturală), despre creativitatea fără bariere pe Instagram, despre cum poţi să creşti organic şi despre aplicaţii utile pentru prelucrat fotografiile sau clipurile postate.
Sfaturi practice de la Mihai Baloianu:
- fii prezent pe Instagram zilnic: chiar dacă nu postezi, dă like şi comentează.
- “tell me more” – postează mai multe detalii în status, o descriere a pozei.
- răspunde repede – ai un reach organic mai mare dacă răspunzi mai repede comentariilor.
- fă un carusel photo – postează mai multe poze o dată. Eu nici nu ştiam ce e ăla photo carousel, am aflat acum.
- evită butonul de mute (un soi de unfollow pe Instagram) şi nu da follow ca să dai unfollow două zile mai târziu.
- între 11 şi 30 de hashtaguri e ideal să pui la fiecare postare. Pe site-uri precum displaypurposes.com sau web.stagram.com poţi vedea care sunt cele mai populare hashtaguri.
- urmăreşte şi hashtaguri, nu doar conturi, pentru mai multă inspiraţie.
- nu trişa, foloseşte hashtaguri relevante, nu doar pentru că sunt celebre.
- e bine să ai cont de business – poţi face Ads direct din Instagram.
- video-urile aduc mai mulţi followers, în special când ai campanii.
- promovează postări care deja merg bine.
- cele mai căutate feluri de mâncare pe Instagram sunt, în ordinea asta: pizza, sushi şi steaks (fripturi).
- aplicaţii utile: Vsco, Enlight, Retouch (există şi variantă free dar e plină de reclame, mai bine daţi 10 lei pe aia contra-cost, şi te ajută să scoţi chestii din poză sau să umpli spaţii goale), Quick by GoPro – te ajută să faci video pentru Stories şi să adaugi melodii, CutStory – transformă un clip în mai multe InstaStories.
- dacă menţionezi pe cineva într-o postare o să ai cu 56% mai mult engagement pe o postare.
- dacă îţi dai tag într-un loc (adaugi locaţia) poţi avea cu 79% mai mult engagement.
Monica Roşu a venit cu detalii despre cum să creezi conţinut şi a menţionat câteva artificii care te ajută să-ţi creşti contul. Cu unele dintre ele, cum e recomandarea de a face concursuri cu call to action (dă-mi like, tag a friend, share a photo and tag me) nu sunt de acord. Nu cred că pe termen lung câştigi o audienţă care să rămână alături de tine. Însă voi face un experiment să văd cum funcţionează şi cu ce rezultate.
Sfaturi de la Monica Roşu:
- Ca să ai succes pe Instagram, trebuie să investeşti timp.
- Dacă dai follow cuiva, du-te pe contul persoanei respective şi dă-i like la 5-10 poze.
- Lasă comentarii personalizate, socializează.
- Prima impresie contează: cum vrei să fii văzut? cine eşti? A dat un exemplu de cont unde se postează doar poze în nuanţe de roz.
- Începe o serie pentru ca oamenii să ştie la ce conţinut să se aştepte – de exemplu, Monica a spus că are o serie cu poze din piaţă, pe care le postează sâmbăta. Eu nu am reuşit să le identific pe contul ei, aşa că probabil am înţeles greşit ce a spus. Dar ideea e bună.
- Fii vizibil: pune-ţi un mini-CV la profil, dă tag la branduri în poze, fă recenzii de produse, pregăteşte un media kit pentru agenţii.
- Postează video şi gifs făcute cu Boomerang.
- Ieşi în offline: construieşte-ţi produse şi servicii în jurul brandului tău personal. De ex, Chicineta are farfurii, alţi bloggeri culinari fac fotografie de produs, unii au scris cărţi sau ţin cursuri de nutriţie.
- nu cumpăra followers! Nimic nu se întâmplă peste noapte, trebuie să ai răbdare.
Despre Instastories
- Instastories sunt afişate şi persoanelor care nu ţi-au dat follow.
- Te ajută să atragi noi followers.
- Pe Instastories postezi ce nu vrei să păstrezi în feed.
- Pe Stories nu există un moment oportun pentru a posta, dar e ideal să postezi 2 pe zi la interval de 6-12 ore.
- Hashtagurile din Stories apar primele.
- Dacă nu vrei ca cineva de pe Insta să vadă Story-ul tău, îi poţi da “hide from…”
Despre Highlights
- sunt ca un fel de dosare, unde poţi stoca Instastories-urile, ca să păstrezi pozele mai mult de 24 de ore
- le poţi organiza şi edita, poţi să le adaugi şi o “copertă” frumoasă.
- poţi să le dai re-share ca un nou Story.
- poţi folosi un highlight pentru campanii sau pentru pozele din vacanţă. Sunt bloggeri care includ în pachetul de campanie şi prezenţa fotografiilor cu brandul într-un Highlight pe Instagram.
Aplicaţii recomandate
- Canva – pentru a face covers pentru Highlights
- Unfold- Story Creator – poţi să pui şi video şi poză în acelaşi story (colaj). Eu am testat asta şi a ieşit super, abia ce l-am postat pe Instastory, aşa că puteţi intra să vedeţi cum arată. Am pus link spre contul meu la finalul articolului.
- Hype-Type – te ajută să pui fonturi animate şi colorate.
Adina Chiţu (The Pancake Planet) şi Cătălina Penciu au prezentat împreună şi au vorbit mai specific despre fotografia culinară.
- caută-ţi stilul propriu de a fotografia: uită-te la multe poze culinare şi identifică ceea ce îţi place. Încearcă să înveţi câteva noţiuni de compoziţie. De exemplu, Adina face poze “dark and moody” (aşa le-a descris ea), pe când Cătălina a ales un stil mai minimalist, mai luminos, cu mult negative space. Mie mi-au plăcut foarte mult pozele Alinei.
- urmăriţi multe conturi din străinătate, pentru că de acolo vin trendurile. A dat şi câteva exemple: stems and forks, linda_lomelino, her dark materials, rodica godlewski. De la noi le-au menţionat pe Andie_Veg şi Catalina_Tiensuu.
- S-a discutat şi despre fundaluri (Adina a menţionat că le poţi comanda de pe Aliexpress, dacă ştie cineva ceva mai concret, m-ar ajuta şi pe mine nişte linkuri), despre echipament, organizare şi recuzită. Nu e nevoie să ai o mulţime de obiecte de recuzită, e mai important să ai câteva piese de bază care să se potrivească între ele.
- Cătălina Penciu a menţionat că are în Highlights pe Instagram un tutorial despre cum să-ţi faci un fundal foto.
- Inventează nişte hashtaguri personale, care să te reprezinte. De exemplu, Cătălina Penciu are #iubescfarfuriile şi #bucatariaexperimentelor
- Regula pentru comentarii este: un comentariu de cel puţin patru cuvinte.
- Crează-ţi un pod, adică un grup de persoane care se susţin reciproc cu likes and comments.
- Poţi pune hashtagurile în primul comentariu, dacă vrei şi dacă ai contul de Facebook legat de Instagram şi postarea se duce în mod automat şi acolo. Contează doar pentru aspect, altfel, nu.
Mi-a făcut plăcere să particip la panel, deşi eu nu voi reuşi niciodată să aplic toate aceste sfaturi, pentru că nu am timp suficient. Cred că pentru a creşte pe Instagram trebuie să investeşti cel puţin tot atâta timp cât investeşti pentru blog şi eu nu dispun de acest timp.
La început m-am frustrat când mi-am dat seama că eu nu pot să ţin pasul cu toate aceste schimbări dar apoi a venit panelul al treilea şi Teo de la Teo’s Kitchen a zis că pentru fiecare platformă există o audienţă diferită şi nu e neapărat nevoie să le faci pe toate perfect. Aşa că m-am mai liniştit 🙂
Voi ce părere aveţi de Instagram? Îl folosiţi? Pe mine mă puteţi urmări aici, dacă doriţi: https://www.instagram.com/laurafrunza11/
Ca să aflaţi cum a fost la ediţia de iarnă a Food Bloggers Conference, click aici: Food Bloggers Conference, ediţia de iarnă 2017
Anul asta nu am ajuns la Food bloggers Conf insa acum aflu de la tine, si iti multumesc, ca este important sa avem si sa ne creeam o imagine cat mai buna pe orice retea sociala.
O imagine cât mai bună, da, dar fără să ne pierdem din autenticitate. Cred că toţi vorbitorii au spus asta, într-un fel sau altul. Să fim noi înşine, cu bune şi rele.
Salvez articolul, să citesc cu atentie din nou. Fff bun, merci! 😗
Sper să te ajute! Mulţumesc şi eu pentru aprecieri!
Eu folosesc mai tot timpul Instagram , sunt activa, dau like si comment, unele reguli le stiam altele le-am citit acum. Da conteaza foarte mult si pozele, de exemplu de cand mi-am luat aparatul am crescut mult si nu imi vine sa cred. Iar de pe Aliexpress si nu numai iti poti cumpara background la preturi ieftine, obiecte de decor si nu numai. Sa stii ca se merita si imi pare rau ca nu am participat si eu la acest eveniment.
Ai vreun link spre fundalurile de pe Ali? Cum caut, dau “backgrounds”?
off. cum ai zis si tu, tot timp mult iti mananca si joaca asta daca vrei sa o faci cu toate chițibușurile enumerate. eu am zile in care postez si de cate trei ori acolo si zile in care aproape uit ca exista :))). imi place, mi-au venit niste propuneri interesante pe partea cu desenul acolo de la galerii din strainatate, dar nu am timp sa ma ocup de el pentru a crește.
dar sunt bune ideile impartasite.