În mare, v-am povestit ce am făcut la Bookfest, dar un singur lucru nu v-am zis, pentru că am vrut să-i dedic un articol separat: am avut bucuria şi plăcerea de a sta de vorbă cu domnul Anatol Vidraşcu, Director General al editurii Litera, despre munca enormă care a stat în spatele volumului Marea Istorie Ilustrată a României şi Republicii Moldova, ediţia a patra, care a fost lansată la târg de 1 iunie, în prezenţa nenumărator personalităţi ale culturii române.
Istoria este o ştiinţă vie
“Istoria este o ştiinţă vie, nu stă pe loc”, a comentat domnul Vidraşcu în deschiderea lansării, motivând astfel apariţia mai multor ediţii ale aceluiaşi titlu.
A fost scrisă cu onestitate
Domnul profesor Ioan Bolovan, coordonator al cărţii, alături de domnul profesor Ioan-Aurel Pop, a spus despre carte că prezintă o istorie sinceră a românilor şi că “titlul cărţii se justifică din perspectiva prezenţei noastre în marea istorie europeană şi universală.”
O abordare echilibrată
Domnul Gheorghe Iacob, profesor universitar la Universitatea din Iaşi a spus că această carte beneficiază de o abordare echilibrată datorată colectivului editorial format din profesori şi cercetători de toate vârstele, din mai multe centre universitare din ţară şi din Republica Moldova.
Cosmin Popa, cercetător ştiinţific şi unul dintre autorii mai tineri ai cărţii, a spus că acest volum nu-şi propune să dărâme sau să construiască mituri, ci să arate României că suntem un popor european cu bune şi cu rele, cu momente de care să ne mândrim şi momente pe care ar fi mai bine să nu le mai repetăm.
Şi pentru că vă spuneam că am reuşit să-i iau un interviu domnul Vidraşcu despre munca din spatele acestui proiect, iată şi transcrierea interviului. Ştiu că e un text lung dar cu siguranţă cei interesaţi de cum se naşte o carte de istorie îl vor citi:
A câta ediţie este această carte?
Aceasta este a patra ediţie a cărţii Marea Istorie Ilustrată a României şi a Republicii Moldova, pe care am consacrat-o celui mai mare eveniment al anului – 100 de ani de la Mare Unire a Românilor.
Ce are special această ediţie faţă de celelalte?
Prima ediţie a apărut în 2009 şi a fost comandată autorilor cu vreo 3 ani înainte de asta, deci acum 13 ani am început munca la această carte şi am continuat-o până în ziua de azi, autorii adăugând de fiecare dată materiale noi, iar editura, la rândul ei, a remachetat-o şi a făcut o nouă ediţie. Deci au apărut 4 ediţii, dintre care pe a treia şi pe a patra le-am consacrat centenarului. A 3 a ediţie am făcut-o în şase volume şi acolo, pentru prima oară, am inclus şi istoria Republicii Moldova, o provincie românească, luată pe nedrept de către Imperiul Ţarist, dar care are o istorie care face parte din istoria comună a României.
Noi din start ne-am propus să facem cea mai frumoasă carte de istorie care a apărut vreodată, cea mai frumoasă carte de istorie ilustrată.
Apropo de ilustraţii, am văzut că sunt foarte multe. Cum aţi selectat ilustraţiile? Sunt făcute special pentru carte?
Ilustraţiile nu sunt făcute pt carte, noi am renunţat la orice ilustraţie care ar fi putut fi făcută de către cineva în baza documentelor istorice. Sunt numai artefacte, numai vestigii găsite în situri arheologie, numai imagini veridice, nu este nimic pictat sau desenat pt această carte.
Problema era machetarea lor, pt că este foarte greu să machetezi o carte cu atâtea ilustrații, unde trebuie să plasezi ilustrațiile la locul lor, ilustrații despre personalități, despre evenimente istorice, documente istorice șamd și de fiecare dată dacă se adaugă text, trebuie s-o iei de la început. Este o muncă a lui Sisif şi de aceea a durat atât de mult dar nicio carte de istorie până acum nu a avut atâtea ilustraţii.
În general, din lene sau din lipsă de bani, sau poate ambele, editorii preferă să dea textul fără ilustraţii şi eventual nişte ilustraţii alb-negru la sfârşit şi gata, dar nu aşa se face o carte de istorie. Noi am editat multe cărţi de istorie traduse şi a apărut şi Marea istorie ilustrată a lumii, deci a venit şi titlul cumva la această carte…
Deci aveţi experienţă pe partea de editare şi publicare cărţi de istorie…
Da, da, şi dacă acolo tot erau vreo 800 de pagini, şi facem şi noi o carte ilustrată de istorie, de ce nu i-am spune şi noi Marea istorie, că alta mai mare istorie ilustrată nu există, şi în felul acesta am lucrat foarte mult şi la prezentarea grafică, veţi vedea că avem specialişti de marcă la Chişinău, deoarece acolo s-a făcut machetarea, care au lucrat cu multă dăruire şi abnegaţie şi la plasarea ilustraţiilor .
Ce ne puteţi spune despre copertă?
Ne-am dorit să punem pe copertă o imagine sugestivă, aşa că, după multe căutări, am ales stindardul de luptă al dacilor, Draco sau Dracon, care este pe columna lui Traian, şi în felul acesta i-am împăcat după două milenii şi pe daci cu romani. Ca şi cromatică, am vrut să folosim cele trei culori ale drapelului nostru, care sunt foarte frumoase dar care sunt culori vii intense şi dacă le plasezi alături într-o copertă rişti să cazi în kitsch şi atunci am recurs la un şiretlic: am făcut cotorul pânzat cu o nuanţă de albastru, am inclus un chenar folio roşu pentru titlu, iar în loc de galbenul acela strident, am folosit foliu auriu şi în felul acesta am estompat puţin culorile, ele menţinându-şi în acelaşi timp, simbolistica.
Aceasta fiind o ediţie de lux, să zicem…
Ea este o ediţie care ar trebui să fie în casa oricărui român, alături de Biblie, pentru că este istoria poporului său.
Care este segmentul de vârstă pentru care aţi conceput-o, este adresată şi copiilor sau doar adulţilor?
Noi avem cărţi de istorie special concepute pt toate vârstele şi a apărut deja cartea domnului Aurel Ioan Pop, Preşedintele Academiei Române, Istoria ilustrată a României pentru tineri, şi acum avem în pregătire, deja o dăm în tipar, prima carte a profesoarei Magda Stan, Istoria ilustrată a României pentru copii, destinată preşcolarilor şi şcolarilor mici (ciclul primar) şi după aceea vom scoate şi o carte de istorie ilustrată pentru copiii din ciclul gimnazial. După acestea, vine cartea noastră şi alte cărţi cu temă istorică, deoarece am pregătit, cu ocazia Centenarului, o mulţime de volume deosebite.
Editura Litera are şi o filială la Chişinău. O să apară şi acolo la cartea?
De fapt, editura mamă este fondată la Chişinău la 3 mai 1989 şi dacă vom considera Basarabia ca parte componentă a României, putem spune că este prima editură privată de după război în România.
De acolo a început totul. Eu sunt din Chişinău şi fiii mei, de asemenea, de acolo dar i-am trimis la studii în România, unul la Braşov şi celălalt la Bucureşti şi, după ce au terminat, am fondat aici o editură. Ele nu sunt filiale, sunt persoane juridice de sine stătătoare.
Şi cartea va putea fi cumpărată şi din Chişinău?
Toate cărţile care sunt editate în România sunt aduse şi în Republica Moldova, noi avem mai multe librării acolo unde pot fi găsite.